Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
GOOD YEAR
Προς πανεργατικές κινητοποιήσεις
  • Με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κήρυξε πανεργατική στάση και απεργία
  • Δίωρος αποκλεισμός χτες της βιομηχανικής ζώνης από τους απολυμένους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας και στην ασυδοσία των πολυεθνικών στέλνουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με τις πανεργατικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε χτες η ολομέλεια του Εργατικού Κέντρου της πόλης, στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της GOOD YEAR.

Χτες οι 350 απολυμένοι εργαζόμενοι της πολυεθνικής πραγματοποίησαν δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της βιομηχανικής ζώνης Θεσσαλονίκης από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στήνοντας οδοφράγματα σε δύο κεντρικούς κόμβους και μπλοκάροντας τη διέλευση αυτοκινήτων και τρένων. Τις επόμενες μέρες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ανάλογες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα και γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, με πρώτο στόχο το αεροδρόμιο "Μακεδονία". Επίσης είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την καμπάνια για το μποϊκοτάζ των ελαστικών της GOOD YEAR σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Χτες το μεσημέρι συνεδρίασε η ολομέλεια του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων της GOOD YEAR και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί 4ωρη πανεργατική στάση εργασίας στις 28 Αυγούστου και 24ωρη πανεργατική απεργία στις 5 Σεπτέμβρη, με κύριο αίτημα την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου.Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος των εργαζομένων της "Good Year", Σ. Αϊνατζής,η λειτουργία της βιομηχανίας δεν αφορά μόνο τους 350 που απολύθηκαν, αλλά εκατοντάδες που απασχολούνται γύρω απ' τον κλάδο των ελαστικών, γεγονός που αποτελεί πλήγμα συνολικά για την οικονομία του νομού. Επισήμανε για μια ακόμη φορά τη σημασία της ύπαρξης της μοναδικής βιομηχανίας ελαστικών στη χώρα μας σε σχέση με την εθνική ασφάλεια και κάλεσε τους εργαζόμενους της πόλης να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα ενάντια στην αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης. Αλλωστε, ένα από τα συνθήματα των απολυμένων της GOOD YEAR είναι "Σήμερα εμείς, αύριο εσείς".

Η χτεσινή κινητοποίηση στη βιομηχανική ζώνη ήταν καθαρά προειδοποιητική, καθώς οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές με την κυβέρνηση και τη διοίκηση της πολυεθνικής θεωρητικά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν νέες συναντήσεις στα υπουργεία Εργασίας και Βιομηχανίας, αλλά το κλίμα - όπως έχει διαμορφωθεί με την ανυποχώρητη στάση της πολυεθνικής - δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαλόγου. Η χτεσινή απόφαση της διοίκησης του ΕΚΘ για πανεργατικές κινητοποιήσεις αντανακλά τις διαθέσεις των εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης και την ανησυχία που επικρατεί γύρω από το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο καθημερινά διογκώνεται.

Πέρσι υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό της χώρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ οι απολυμένοι των "Πλαστικών Καβάλας" και της κλωστοϋφαντουργίας ΡΟΚΑ και εισέπραξαν την απάντηση της κυβέρνησης από τα γκλοπ των ΜΑΤ. Φέτος στην "υποδοχή" υπολογίζεται ότι δε θα πρέπει να είναι μόνο οι απολυμένοι της GOOD YEAR, αλλά όλοι οι άνεργοι της Θεσσαλονίκης, που βιώνουν καθημερινά τη μονόπλευρη λιτότητα, τις απολύσεις, την ανεργία και την εξαθλίωση της πολιτικής του προγράμματος "σύγκλισης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ