Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεσαιωνικός εφιάλτης

Συνθήκες Μεσαίωνα βιώνουν 800 εργάτες σε δυο έργα κατασκευής φραγμάτων στο Νέστο, οι οποίοι αισθάνονται ανυπεράσπιστοι στο έλεος της εργοδοσίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Την αθέατη πλευρά των απάνθρωπων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν πολλοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στην περιφέρεια αυτή της χώρας, φωτίζουν έστω και αμυδρά, πληροφορίες που έρχονται στην εφημερίδα μας από το Νομό Δράμας.Στα δύο φράγματα που κατασκευάζονται στο Νέστο,στο "Θησαυρό" και στην "Πλατανόβρυση",800 περίπου εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν απαράδεκτες συνθήκες, καταστάσεις που παραπέμπουν στις εργασιακές σχέσεις του περασμένων αιώνων, όταν η εκμετάλλευση ήταν απόλυτη και στυγνή.

Αμέτρητα εργατικά ατυχήματα - δεκάδες τραυματισμοί, αλλά και θανατηφόρα - έχουν συμβεί, επειδή λείπουν τα στοιχειωδέστερα μέτρα ασφαλείας. Δεν υπάρχουν προστατευτικά αναχώματα για τα αυτοκίνητα που κινούνται στις τεράστιες πλατφόρμες και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν στο κενό, όχι μόνο οι οδηγοί αλλά και όσοι δουλεύουν σ' αυτές τις σκαλωσιές. Πρόσφατα ένας εργάτης καταπλακώθηκε από ένα φορτηγό στο φράγμα του "Θησαυρού".Το όχημα έκανε όπισθεν και ο οδηγός του δεν αντελήφθη τον άτυχο εργάτη γιατί δεν υπήρχε φωτισμός.Η Επιθεώρηση Εργασίας,που θα έπρεπε να δίνει το καθημερινό της "παρών", σπάνια περνά το κατώφλι των εργοταξίων, αλλά κι όταν επισκέπτεται τους χώρους δεν παρατηρεί κάτι που θα έπρεπε να σημειώσει και να διορθώσει.

Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει τα έργα προτιμά να προσλαμβάνει ως εργάτες πόντιους που πρόσφατα ήρθαν στην Ελλάδα, βορειοηπειρώτες και άλλους από αγροτικές περιοχές, οι οποίοι συνήθως δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και για το λόγο αυτό δέχονται αδιαμαρτύρητα τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Οι περισσότεροι δεν πληρώνονται όπως ορίζει η Συλλογική Σύμβαση. Παράλληλα δε φαίνεται να υπάρχει παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Δράμας.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ιδιαίτερα σκληρή είναι η δουλιά στις γαλαρίες, όπου ο αερισμός δεν επαρκεί, πράγμα που κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν κάθε στιγμή ότι πνίγονται. Τα ατυχήματα έχουν σχέση και με το γεγονός ότι οι οδηγοί, όπως και οι εργάτες, πιέζονται από τους επιστάτες ακολουθώντας ξέφρενους ρυθμούς εντατικοποίησης στη δουλιά. "Δουλεύουμε με το βούρδουλα", λένε οι εργαζόμενοι χαρακτηριστικά. "Ολοι γυρίζουμε σαν χαζοί από την πίεση που δεχόμαστε. Πολλοί τρέμουν σαν το φύλλο όταν βλέπουν εργοδότη ή επιστάτη".

Οι εργαζόμενοι, που φοβούνται να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες, νιώθουν ανυπεράσπιστοι, ξεχασμένοι, προσπαθώντας να κερδίσουν ένα μεροκάματο στην αθέατη πλευρά αυτής της χώρας, στα απέραντα εργοτάξια που δεν μπορεί να περάσει ούτε κι αυτός ακόμα ο νόμος. Το μόνο που υπάρχει είναι το μάτι του εργοδότη και των ανθρώπων της κοινοπραξίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ