Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Πολιτική η λύση

Του Θόδωρα ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

"Είμαστε μαζί σας, αλλά η όποια λύση έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση την πρόθεση της εταιρίας να επαναλειτουργήσει τη μονάδα στην Ελλάδα". Τάδε έφη η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, κ. Πετσάλνικου, για το μέλλον της GOOD YEAR, στην αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των άλλων φορέων που συμμετείχαν στην προχτεσινή πορεία. Μάλιστα! Δηλαδή, η όποια διέξοδος στην καταστροφική πολιτική της πολυεθνικής απέναντι στους εργαζόμενους και τη χώρα μας, περνάει μέσα από την "καλή διάθεση" της ίδιας, να αλλάξει γνώμη για την απόφασή της να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης! Οι 350 εργαζόμενοι καλούνται από την κυβέρνηση να κάνουν υπομονή μέχρι να πείσουν τη "μαμά - εταιρία", στο Ακρον του Οχάιο στις ΗΠΑ, που "ειλικρινά δοκίμασε έκπληξη" (!) μόλις έμαθε ότι κλείνει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης! Υπομονή, λοιπόν, απολυμένοι της GOOD YEAR, για να πείσουμε τους Αμερικάνους να αλλάξουν γνώμη! Μέχρι τότε, καλό είναι να ξεκινήσει μια εκ νέου συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων της GOOD YEAR με τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, για να γνωρίσουν το πρόβλημα (σαν να μην το γνωρίζουν!) και να βρουν κάποια λύση!

Αυτό λοιπόν είναι το πλαίσιο των ενεργειών της υπεύθυνης... κυβέρνησης αυτού του τόπου, σαν απάντηση στην πολύπλευρη λεηλασία μιας πολυεθνικής που μετά από 30 χρόνια υπερκερδών, φορολογικών προνομίων, σχετικών - αποκλειστικά γι' αυτή - Προεδρικών Διαταγμάτων και αναπτυξιακών (βλέπε αποικιοκρατικών) νόμων, αποφασίζει ένα πρωί ότι τούτοι οι "ιθαγενείς" δεν αρκούν για την κερδοφορία της και πρέπει να απαλλαγεί από αυτούς και να βρει άλλους "ιθαγενείς" σε άλλη χώρα! Η ανυπαρξία απάντησης στη λογική της πολυεθνικής, είναι απότοκος μιας ολόκληρης πολιτικής συμπεριφοράς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν τάξει τον εαυτό τους στην υπηρεσία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και στέκονται "προσοχή" στις εντολές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Ο έκδηλος εκνευρισμός και αμηχανία απέναντι στην ωμή λογική της πολυεθνικής έχει να κάνει και με τις θεμελιώδεις... αξίες που πάνω τους έχουν στηρίξει εδώ και πολλά χρόνια την πολιτική τους συμπεριφορά: Ιδιωτική πρωτοβουλία, κέρδος του κεφαλαίου, ανταγωνιστικότητα, ελεύθερη αγορά κεφαλαίου και εμπορευμάτων. Αυτή η αμηχανία και ο εκνευρισμός των υπευθύνων κρατικών παραγόντων, που φθάνει μέχρι τα όρια της γελοιότητας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει το προπέτασμα καπνού στην ανάδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης, της σημερινής και των προηγούμενων, για τη δυστυχία των εργαζόμενων και την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες. Το κέρδισμα χρόνου που επιδιώκει η κυβέρνηση, για να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, με υποσχέσεις και αυταπάτες, δεν πρέπει να της δοθεί.

Η λύση θα είναι πολιτική έτσι κι αλλιώς και θα περάσει πρώτα και κύρια από την κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων της GOOD YEAR και των συνδικάτων της πόλης, που τους στηρίζουν έμπρακτα. Από τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι στο κλείσιμο της GOOD YEAR βλέπουν και τη δική τους καταστροφή. Από τους μαζικούς φορείς της πόλης, που συνειδητοποιούν ότι η Θεσσαλονίκη έχει φτάσει σε οριακό σημείο με τους 60 χιλιάδες άνεργους. Η λύση θα είναι πολιτική, που βέβαια δεν μπορεί να είναι επιστροφή στην αγκάλη της πολυεθνικής που "όσιο και ιερό" έχει το κυνήγι του υπερκέρδους. Η βιομηχανία παραγωγής ελαστικών στην Ελλάδα, συστατικό στήριγμα μιας εθνικής βιομηχανίας οχημάτων, που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας σε κύριους τομείς (στρατός, δήμοι κλπ.) δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της GOOD YEAR. Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μπορεί να ενταχθεί οργανικά στον παραγωγικό σχεδιασμό της χώρας με βάση την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Επομένως, το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζόμενων της GOOD YEAR περνάει μέσα από τον Δημόσιο Φορέα Οχημάτων. Λύση, βέβαια, που δεν προϋποθέτει "την πρόθεση της πολυεθνικής να επαναλειτουργήσει τη μονάδα στην Ελλάδα", όπως βλέπει το πρόβλημα η κυβέρνηση, αλλά προϋποθέτει την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και την ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων στην πορεία οικοδόμησης ενός πλατιού αντιμονοπωλιακού κοινωνικού. Αυτές είναι οι μόνες πραγματικές προϋποθέσεις.

  • Ο Θόδωρας Κυριακίδης είναι γραμματέας της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους οι απολυμένοι(1996-11-13 00:00:00.0)
Φουντώνει ο αγώνας(1996-08-14 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα(1996-08-13 00:00:00.0)
Καμία απάντηση(1996-08-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο(1996-07-26 00:00:00.0)
Παλεύουν για την επαναλειτουργία(1996-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ