Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Λαϊκή εντολή για ... αντιλαϊκή πολιτική
  • Ως φιλολαϊκή επιχείρησε να παρουσιάσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • Επίθεση στον Μ. Εβερτ για να ενισχύσει τη δικομματική πόλωση

Με την ομόθυμη στήριξη και τις "ευλογίες" των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που δόθηκαν χτες στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ, ο Κ. Σημίτης ρίχνεται στη μάχη για την απόσπαση της "λαϊκής εντολής", την οποία, όπως ο ίδιος δήλωσε, την έχει ανάγκη για να προχωρήσει "με αποτελεσματικότητα, συνέπεια και προοπτική" στην αντιλαϊκή λαίλαπα την επομένη των εκλογών.

Τέσσερα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας του Κ. Σημίτη:

  • Επιχείρησε να παρουσιάσει την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα εφαρμόσει πιο αποφασιστικά, αν πάρει τη "λαϊκή εντολή", ως πολιτική που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!

Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, δε δίστασε να καταστήσει συνένοχο τον ίδιο των ελληνικό λαό στις επιλογές του. Ο λαός, είπε, πρέπει να καταγράψει με την ψήφο του την εντολή (σ. σ. προς την κυβέρνησή του) για να μην υπάρχουν αβεβαιότητες και να μη χωρούν από κανέναν υπεκφυγές στην πραγματοποίηση των εθνικών μας στόχων" (!).

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε άλλο σημείο, δήλωσε ότι "ζητάμε την ψήφο του λαού στις 22 του Σεπτέμβρη, γιατί μπορούμε να εγγυηθούμε την ισχυρή Ελλάδα που μετέχει ισότιμα στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

  • "Εμπλουτίζοντας" τους λόγους που επικαλέστηκε για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και κυρίως την "ισότιμη συμμετοχή στην ΕΕ" έθεσε με έναν έμμεσο τρόπο διλήμματα και επέσεισε την "απειλή" της "απομόνωσης της χώρας".Εάν μια χώρα, είπε, δεν μπορέσει να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, δε θα καθυστερήσει απλώς στην αξιοποίηση των ωφελημάτων (!), αλλά κινδυνεύει να αποκοπεί από τις εξελίξεις και τα κέντρα αποφάσεων και θα καταπέσει στην κατηγορία των νεοεισερχόμενων χωρών (σ. σ. του διαφεύγει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς σπρώχνουν όλο και πιο βαθιά στην υπανάπτυξη...).

Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να ολοκληρωθεί εγκαίρως η προετοιμασία της χώρας για την ΟΝΕ το 1998, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει ποιες καταστροφικές συνέπειες θα υπάρξουν για τη χώρα και το λαό.

  • Εμφάνισε ως "εκσυγχρονισμό" και απόδειξη ότι μιλά τη "γλώσσα της αλήθειας" την αποφυγή οποιασδήποτε θετικής και φιλολαϊκής δέσμευσης απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό, ισχυριζόμενος ότι αυτό είναι ...λαϊκισμός.

Το τοπίο, είπε, του σημερινού κόσμου δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμούς ούτε τη χρήση μιας πολιτικής γλώσσας που κολακεύει και παραπλανά το λαό και αποσιωπά τα προβλήματα. "Εμείς δεν πρόκειται να υποσχεθούμε οτιδήποτε που δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε, δεν πρόκειται να υποσχεθούμε παροχές, ούτε να μοιράσουμε δισεκατομμύρια χωρίς αντίκρισμα... Οποιαδήποτε υποσχεσιολογία βλάπτει καίρια το έργο μας".

  • Υποδαύλισε τη δικομματική αντιπαράθεση και πόλωση, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ, επιδιώκοντας προφανώς να βγει ενισχυμένος ο δικομματισμός από την εκλογική αναμέτρηση.Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα που επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ είναι ότι αυτός δε μοιράζει υποσχέσεις, ενώ ο Μ. Εβερτ κάνει το αντίθετο. Προκειμένου "να ανάψει τα αίματα"... προέβλεψε ότι στις 23 Σεπτέμβρη ο Μ. Εβερτ θα πάψει να είναι πρόεδρος της ΝΔ!

Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να μεταφέρει κλίμα νίκης στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εμφανιζόμενος ως βέβαιος για τη νίκη στις εκλογές.

Στη συνέχεια, ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε το σχεδιασμό του εκλογικού αγώνα και το χρονοδιάγραμμα των προεκλογικών κινήσεων και ενεργειών, καθώς και τη διάταξη των δυνάμεων σε κεντρικό επίπεδο.

Νωρίτερα χτες το μεσημέρι ο Κ. Σημίτης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησε την προκήρυξη των εκλογών για τις 22 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ