Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Πλυντήριο "πλένει" Πουλιά

Τελευταία Κυριακή του Αυγούστου σήμερα και έχει ο... Θεός, που λένε. Η τηλεόραση άραγε έχει τίποτε αξιόλογο, κάτι, τέλος πάντων, που να μας κρατήσει μέσα με ευχαρίστηση; Δύσκολα πράγματα, πολλά ζητάμε, φαίνεται. Αν και.. Αν και... όλο και κάτι θα βρούμε. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια φιλική, συγκαταβατική.. κυριακάτικη ματιά στο πρόγραμμα. Και ας δούμε τι θα δούμε...

Από την ΕΤ-3, στις 00.15, "Ωραίο μου πλυντήριο" του Στίβεν Φρίαρς.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία του γνωστού σκηνοθέτη, που ανιχνεύει τα θέματα του ρατσισμού, της ανεργίας και του έρωτα. Σε μια πακιστανική γωνιά του Λονδίνου, μια γωνιά βρόμικη και υποβαθμισμένη, ο έρωτας, η εντιμότητα και η τρυφερότητα αντιμάχονται τη σκληρότητα που "κατοικεί" στην περιοχή. Ο φακός παρακολουθεί τη μοίρα του Ομάρ, ο οποίος αρχίζει δουλιά σε ένα απαίσιο δημόσιο πλυντήριο που ανήκει σ' έναν πλούσιο θείο του. Μαζί με ένα συμμαθητή του, τον Τζόνι, σιγά σιγά θα αναβαθμίσουν την επιχείρηση. Μια ευαίσθητη, τρυφερή αλλά ταυτόχρονα και σκληρή ιστορία. Με τους Ντανιέλ Ντέι Λουίς και Γκόρντον Γουόρνεκ.

Από την ΕΤ-1, στις 22.00, "Ερωτευμένοι για πάντα" του Πούτι Αλβάτι.

Η ταινία, που συμμετείχε και διακρίθηκε στο 51ο Φεστιβάλ Βενετίας, προβάλλεται σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, θα μας γυρίσει στην Μπολόνια του 1948. Η Ιταλία ανορθώνεται και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η νέα γενιά που ξεπετάγεται μέσα από τα ερείπια και τη φτώχεια έχει τις δικές της αγωνίες και δε θέλει να ξέρει τίποτε για τις αγωνίες που είχαν οι δικοί τους εδώ και λίγα χρόνια. Ο έρωτας, το πάθος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι σχέσεις με τους καθηγητές και με τους μελλοντικούς εργοδότες, η σταδιοδρομία την απασχολούν περισσότερο. Το παρελθόν είναι παρελθόν, Το μέλλον είναι δικό της. Με το παρόν, όμως, τι γίνεται; Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα, νεανική, αισθηματική και τρυφερή ταινία. Με τους Αντζιόλα Μπάτσι και Αλέσιο Μάντικα.

Από το MEGA, στις 22.50, "Τα παιδιά του Σουίνγκ" του Τόμας Κάρτερ.

Πρόκειται για δραματική αμερικανική ταινία, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, που μας γυρίζει στη ναζιστική γερμανία του 1929. Δυο φίλοι, δυο αχώριστοι και αφοσιωμένοι φίλοι είναι λάτρεις του σουίνγκ, του χορού που έχει ξετρελάνει την Ευρώπη. Ο ένας από τους δύο θα αναγκαστεί να καταταγεί στη ναζιστική νεολαία και ο άλλος θα τον ακολουθήσει μόνο και μόνο για να του κάνει συντροφιά. Θέλουν να είναι μαζί για πάντα, Να παραμείνουν φίλοι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον μέχρι την αιωνιότητα. Ομως, θα αντέξει η φιλία, έστω και εάν είναι τόσο δυνατή, κάτω από την "μπότα" της απάνθρωπης σιδερένιας "ιδεολογίας" των ναζί; Αντέχουν άραγε, η καλοσύνη, η φιλία, τα ανθρώπινα συναισθήματα μέσα σε έναν τρελό απάνθρωπο κόσμο; Τι θα κάνουν τα παιδιά του σουίνγκ, θα συνεχίζουν να χορεύουν ή θα χαιρετούν φασιστικά;

Από το MEGA, στη 01.00, "Τα πουλιά" του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Μια εξαιρετική, δημοφιλής ταινία του μεγάλου μετρ του τρόμου, όπου παντρεύει το ειδύλλιο με την αγωνία, την υποψία με την επιθυμία, το κλασικό αστυνομικό με το θρίλερ. Το σενάριο είναι βασισμένο σ' ένα μυθιστόρημα της Δάφνης ντι Μοριέ και καταγράφει την άγρια επίθεση που εξαπολύουν τα πουλιά εναντίον ανθρώπων, Με εξαιρετικές ερμηνείες, με λιτό αλλά πολύ δυνατό σκηνοθετικό κινηματογραφικό ύφος ο Χίτσκοκ ακόμη μια φορά μας μαγεύει, μας τρομάζει, μας συναρπάζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ