Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο μεγάλα ονόματα

Ευτυχώς που τουλάχιστον από την ΕΤ-2 έχουμε να δούμε την Τρίτη δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, δύο εκπομπές που αξίζουν τον κόπο πραγματικά να σπαταλήσει κανείς την ώρα του για να τις απολαύσει. Μα ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Την Τρίτη, στις 20.00, από την ΕΤ-2 φυσικά, ένα γαλλικό αφιέρωμα στη μαύρη Νίνα Σιμόν, σε σκηνοθεσία Φρανκ Λορντ. Η Νίνα Σιμόν, δεξιοτέχνης στο πιάνο και ενεργό μέλος του κινήματος "για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική", έζησε μια ενδιαφέρουσα και έντονη ζωή, μια ζωή γεμάτη από αντιθέσεις. Σ' αυτό το πορτρέτο της Νίνα Σιμόν, φίλοι και συγγενείς της αποκαλύπτουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία της, την επιφυλακτικότητά της, και την πληθωρική καλλιτεχνική φύση της. Ομως, η Σιμόν μόνον μέσα από τη μουσική της εκφράζεται με τον πιο αυθεντικό, δυνατό και σωστό τρόπο. Μουσικοί μιλούν για το πλούσιο ρεπερτόριο της και για την ακρίβεια που τη διακρίνει.

Και πάλι, την Τρίτη, από το ίδιο κανάλι, στις 23.30, ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο μεγάλο Ιάπωνα σκηνοθέτη, τον Ακίρα Κουροσάβα. Το επικό αριστούργημά του "Ραν", που γυρίστηκε στα 1985, στάθηκε η αφορμή για να γυριστεί αυτό το ντοκιμαντέρ, γαλλο - ιαπωνικής συμπαραγωγής. Ο μεγάλος Ακίρα Κουροσάβα γεννήθηκε στο Τόκιο το 1910 κι ενώ σπούδαζε ζωγραφική, ξαφνικά έστρεψε το βλέμμα προς τον κινηματογράφο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι περισσότερες σκηνές του σκηνοθέτη μοιάζουν με έργα τέχνης. Ο Α.Κ. θεωρείται ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του ιαπωνικού κινηματογράφου της μεταπολεμικής περιόδου. Ολα του τα έργα διακρίνονται από ένα όργιο χρωμάτων και απίστευτων συνδυασμών, μια ακριβής και λιτή σκηνοθετική άποψη, μια τρυφερότητα μέσα στη σκληρότητα της πραγματικότητας και μια απελπισία για τα θέματα του περιβάλλοντος. Εχει, μεταξύ άλλων, αποσπάσει το "Χρυσό Λιοντάρ" στο Φεστιβάλ Βενετίας, τη "Χρυσή Δάφνη" των Καννών, το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου και άλλα πολλά βραβεία και μεγάλες διακρίσεις.

Το πέτρινο λουλούδι

Τι ωραιότερο, τι πιο σπάνιο, τι πιο ελκυστικό, από το να έχει κανείς την ευκαιρία, την τύχη, ονομάστε την όπως εσείς προτιμάτε, από το να παρακολουθήσει μια χορευτική παράσταση με τα "Μπαλέτα Κιρόφ"; Την Πέμπτη, στις 23.15, "Τα αστέρια του χορού"... κατεβαίνουν στη Γη, μας επισκέπτονται και χορεύουν για μας με την υπέροχη μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ και σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκόροβιτς, το "Πέτρινο λουλούδι"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ