Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ρεσιτάλ δημαγωγίας για λεηλασία ψήφων
  • Με ψευδή στοιχεία και απροκάλυπτη παραπληροφόρηση η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους ψηφοφόρους
  • Προεκλογικό τρικ οι δήθεν αυξήσεις μισθών για το 1997 και η εγκατάλειψη του προσανατολισμού για νέους φόρους

Σε κλιμάκωση της γνωστής τους δημαγωγίας και αγώνα δρόμου για τη λεηλασία ψήφων από τους εργαζόμενους προχωρούν ακάθεκτοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τη σκυτάλη για το κυβερνών κόμμα πήρε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος προσπάθησε να σπείρει ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που νικήσει στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου - ο οποίος ισχυρίστηκε πως πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι "ούτε παροχές ούτε λιτότητα" - υποκρύπτουν και μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Βέβαια, κατά την πάγια τακτική των κυβερνώντων, φροντίζει να επενδύσει την προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου με κορόνες του τύπου "δε θα επιβληθούν νέοι φόροι" και ότι "το 1997 θα δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους".

Δύο στοιχεία χαρακτηρίζουν την προεκλογική συνέντευξη του Γ. Παπαντωνίου: Πρώτο, επιδίωξε να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ σαν καλύτερο διαχειριστή - σε σχέση με τη ΝΔ - των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Περιχαρής ερμήνευσε την άνοδο που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες το Χρηματιστήριο σαν "ψήφο εμπιστοσύνης" του κεφαλαίου προς το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο, και σε αντίθεση με τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, που συστηματικά κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα "σκληρών μέτρων" και "ρήξεων", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπέπεσε στη σαγήνη του ...λαϊκισμού.

  • Προκλητικός ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε για πολλοστή φορά ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων την περίοδο 1994-1996 παρουσίασαν πραγματική αύξηση. Συνεχίζοντας τη διαστροφή της πραγματικότητας, προέβη στον ισχυρισμό ότι το 1997 θα υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, οι οποίες προφανώς θα είναι αντίστοιχες των προηγούμενων χρόνων, στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι είδαν τα εισοδήματά τους να συνεχίζουν την κατακόρυφη πτώση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν πριν από δύο μήνες ο Γ. Παπαντωνίου είχε διατυπώσει παρόμοιες ..."δεσμεύσεις" για αυξήσεις μισθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον είχε επαναφέρει στην τάξη, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπουργού.
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ισχυρίστηκε ο υπουργός - δεν προγραμματίζει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο αντέχει μέχρι το 2000. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο υπουργός για ψηφοθηρικούς λόγους εμφανίζεται αδιάβαστος, μια και θέμα ασφαλιστικού είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 11 Ιούνη στο συνέδριο του περιοδικού "Εκόνομιστ".
  • Δε θα επιβληθούν νέοι φόροι με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Τα δε 800 δισ. δραχμές που θα απαιτηθούν για τη μείωση του ελλείμματος, κατά τον Γ. Παπαντωνίου, θα προέλθουν από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%!!, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης των δημόσιων δαπανών. Ετσι ονομάζει το ΠΑΣΟΚ την πλήρη κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι και το 1995 είχαν υποσχεθεί ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον υπουργό Οικονομικών να προβεί σε αυξήσεις των Τελών Κυκλοφορίας κατά 25% μεσοσταθμικά, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, των διοδίων, ενώ το "νέο φρούτο" είναι η επιβολή τοπικών φόρων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (περίπτωση Βοιωτίας).

Οσο βέβαια για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (κρίση των μικρομεσαίων στρωμάτων, των αγροτών, η αποβιομηχάνιση της χώρας, η ανεργία, τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου κτλ.) σε σχετική ερώτηση του "Ρ", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεπέρασε το όλο θέμα με τον ...ευφυή ισχυρισμό πως "δεν υποστηρίζουμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ