Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΑΓΗ "ΦΡΟΥΡΑΣ" ΣΤΗ ΓΣΕΕ
... Κι όλα τα ίδια μένουν

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος, νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ από χτες. Τον κυβερνητικό συνδικαλισμό επέκρινε ο Γ. Μαυρίκος, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα

Την αλλαγή του "πρώτου βιολιού", αλλά όχι και αλλαγή κατεύθυνσης στη συναινετική πορεία της ΓΣΕΕ, κατέγραψε η χτεσινή εκλογή του Χ. Πολυζωγόπουλου στη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας, μετά την παραίτηση του Χρ. Πρωτόπαππα,ο οποίος πάει γι' άλλα ...φιλεργατικά κατορθώματα από τη θέση του μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και του υποψηφίου βουλευτή. Ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ - πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας μέχρι τώρα - είναι στενός συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και "κορυφαίο στέλεχος του κυβερνητικού συνδικαλισμού", όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.

Αποχωρώντας από τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ ο Χρ. Πρωτόπαππας,εκθείασε στην - προεκλογικού ...χαρακτήρα - ομιλία του στην ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ τα "επιτεύγματα" της τρίχρονης θητείας του, εστιάζοντας στον αγώνα του ενάντια στον "νεοφιλελευθερισμό", στην "ιστορική ολομέλεια της Αλεξανδρούπολης" - στην οποία με τη σύμπραξη της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ έγινε καθοριστική μεταστροφή της ΓΣΕΕ από τις θέσεις υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας - στον "κοινωνικό διάλογο", στη δημιουργία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της διαβόητης ΟΚΕ... Δηλαδή, σε όλα εκείνα που καθόρισαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το σημερινό συναινετικό πρόσωπο της ΓΣΕΕ. Δεν παρέλειψε επίσης την προεκλογική αναφορά στην "εθνική κοινωνική συμφωνία", για την οποία τόσο κόπτεται ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος αποχαιρέτισε με θερμά λόγια τον προκάτοχό του και κάλεσε "τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας να παραμερίσουν τις διαφορές τους για να σφυρηλατήσουν την πολιτική ενότητά τους για ενιαία δράση", ώστε να "συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το πράγματι πλούσιο έργο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια στη ΓΣΕΕ". Επανέλαβε επίσης τη φράση που είχε πει και ο προκάτοχός του, ότι ..."δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν".

Το ρόλο του Χ. Πρωτόπαππα σαν στυλοβάτη της λιτότητας, της ανεργίας, της συναίνεσης και της υποταγή,ς μέσω της υπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής, επισήμανε, στην παρέμβασή του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.

Σημείωσε, επίσης, ότι κατά την περίοδο που στην ηγεσία της ΓΣΕΕ βρισκόταν ο απερχόμενος πρόεδρός της οξύνθηκε η επίθεση του κεφαλαίου στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ηταν μια περίοδος που το συνδικαλιστικό κίνημα έπρεπε να ανασυντάσσεται, να δυναμώνει, να αμύνεται και να αντεπιτίθεται - συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος - αλλά αντί γι' αυτό, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ κινήθηκε στα πλαίσια του συμβιβασμού, της συναίνεσης, της υποταγής, του "κοινωνικού διαλόγου" και του εταιρισμού.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι ο Χρ. Πρωτόπαππας ήταν συνεχιστής του ανάλογου έργου προηγούμενων προέδρων της ΓΣΕΕ, οι οποίοι συνέχισαν και αυτοί το έργο τους από κυβερνητικές θέσεις. Ιδιαίτερα υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού αυτοί καθορίζουν και το ρόλο του κάθε προσώπου που έχει αναλάβει αυτή τη θέση. Με αυτή την έννοια, η εκλογή του νέου προέδρου της ΓΣΕΕ - τόνισε ο Γ. Μαυρίκος - δε δημιουργεί αυταπάτες για την πορεία που θα συνεχίσει να ακολουθεί η ΓΣΕΕ. Πορεία που ενισχύεται με τη συνενοχή των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, οι οποίες και στη χτεσινή συνεδρίαση έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίξουν το έργο του νέου προέδρου, εφόσον κινηθεί στα ίδια σημερινά πλαίσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ