Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1990 - 1996
Λουκέτο για 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν τα ψέματα του Κ. Σημίτη, που προχτές υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ στήριξε και προστάτεψε τις ΜΜΕ

Κάναμε πολλά και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τον ισχυρισμό αυτό πρόβαλε προχτές στην τηλεοπτική συζήτηση στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης,ο οποίος - ζητώντας την ψήφο των ΕΒΕ - επιχείρησε να εμφανίσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από το 1994 μέχρι το 1996 σαν καλύτερη από εκείνη που εφάρμοσε στην περίοδο 1990-1993. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η γαλαζοπράσινη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην περίοδο από το 1990 μέχρι σήμερα, κατάφερε να "σπάσει τη ραχοκοκαλιά των μικρομεσαίων". Αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη είναι τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία στην τελευταία εξαετία - συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - περίπου 30.000 επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους έβαλαν οριστικά λουκέτο ή κατέθεσαν στα Πρωτοδικεία της χώρας αίτηση πτώχευσης.

Με δεδομένη την πικρή εμπειρία της τελευταίας εξαετίας και τις πολιτικές επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων, τα μικρομεσαία στρώματα και όλοι όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό την επαύριο των εκλογών, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις που μοιράζουν αφειδώς τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, εν γνώσει τους ότι οι υποσχέσεις δε στοιχίζουν...

Πρόκειται για τακτική που εμπαίζει απροκάλυπτα τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της χώρας, με μοναδικό στόχο την υφαρπαγή ψήφου, καθώς και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ καθίσταται σαφές ότι θα εφαρμοστεί για τα επόμενα χρόνια, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, η ίδια οικονομική πολιτική στο όνομα της "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας στους στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Μια πολιτική, η οποία, αποτελώντας το καλύτερο "λίπασμα" για την ασύδοτη δράση των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με την ασκούμενη φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, οδηγεί στο περιθώριο χιλιάδες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους.

Μιλούν οι αριθμοί

Τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που αφορούν τα φέσια και τις πτωχεύσεις, που πνίγουν τα τελευταία χρόνια την αγορά, αποτυπώνουν ανάγλυφα την εντεινόμενη κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αδιάψευστος μάρτυρας των αποτελεσμάτων των "γαλαζοπράσινων" σταθεροποιητικών προγραμμάτων και των φιλελεύθερων πολιτικών είναι ότι από το 1990 μέχρι τον περασμένο Ιούνη οι επιχειρήσεις - στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρού και μεσαίου μεγέθους - που πήραν επίσημα το δρόμο της εξόδου από την παραγωγική διαδικασία έφτασαν τις 29.773!

Στο ίδιο διάστημα, η αξία των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών έφτασαν αντίστοιχα στα ποσά των 619,7 δισ. δρχ. και 856,6 δισ. δρχ. Συνολικά δηλαδή, στην περίοδο 1990-1996, περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα "φέσια" στην αγορά ανήλθαν σε 1,4 τρισ. δρχ.! Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η αξία των ακάλυπτων επιταγών υπερτριπλασιάστηκε στην περίοδο 1990-1995 (αύξηση 221,2%), ενώ η συνολική αξία διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών παρουσίασε αύξηση κατά 35,7%.Παράλληλα στο ίδιο διάστημα σχεδόν διπλασιάστηκε (αυξήθηκε κατά 92,2%) ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλαν οριστικά λουκέτο ή άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης.

Κι όμως, δεν είναι μακριά οι μέρες που το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και άλλα μέτρα στήριξης των ΜΜΕ, που τις αποκαλούσε "κορμό" και "ραχοκοκαλιά" της εθνικής οικονομίας. Ολα αυτά, όμως, προεκλογικά, καθώς τα ξέχασε άρδην μόλις αναδείχτηκε κυβέρνηση. Και αντί για οικονομικές ενισχύσεις και κίνητρα, διατήρησε και εμπλούτισε τα αντικίνητρα που ίσχυαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και παραμένει πιστή στις εντολές και στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ακριβώς την ίδια τακτική άγριου εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης ακολουθεί τις μέρες που διανύουμε και το ΠΑΣΟΚ - ως κυβέρνηση πλέον - και η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και είναι περισσότερο από ποτέ σίγουρο ότι την επομένη των εκλογών της 22ας Σεπτέμβρη, όποιο κόμμα κι αν αναδειχτεί κυβέρνηση, θα εφαρμόσει την ίδια - και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση - πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Β. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ