Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΙΝΟΣ - ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Δικομματικοί παρατρεχάμενοι των πολυεθνικών

Η "εκσυγχρονίστρια" Β. Παπανδρέου εγκαινιάζει τη Δευτέρα τη λειτουργία του κοιτάσματος ελληνικού πετρελαίου "Πρίνος II", ιδιοκτησίας... ξένων πολυεθνικών

Την "καρποφορία" σε όφελος των πολυεθνικών και του ξεπουλήματος των κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας εγκαινιάζει τη Δευτέρα στην Καβάλα η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,συμβάλλοντας έτσι και προσωπικά στο σκάνδαλο εκποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας. Ενα σκάνδαλο το θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου την προηγούμενη δεκαετία, αποφασιστική ώθηση έδωσε πριν λίγα χρόνια η ΝΔ και συνέχισαν επάξια και οι προκάτοχοί της υπουργοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση χερσαίων και υποθαλάσσιων περιοχών της χώρας, πλούσιων σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε πολυεθνικές.

Τη Δευτέρα αναμένεται η επίσημη έναρξη της κανονικής λειτουργίας του δεύτερου κοιτάσματος πετρελαίου στον Πρίνο (Πρίνος ΙΙ), από το οποίο η κυβέρνηση παραχώρησε τη μερίδα του λέοντος σε κοινοπραξία 4 πολυεθνικών επιχειρήσεων, μεταξύ της οποίας και η γνωστή "Ντένισον", περιορίζοντας τη συμμετοχή της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου μόλις στο 35%. Οι ενδείξεις από τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, που άρχισε εδώ και 15 μέρες, είναι θετικές, αφού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ημερήσια παραγωγή έφτασε τα 3,5 χιλιάδες βαρέλια, που αυτόματα σημαίνει τεράστια κέρδη για την πολυεθνική. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την ίδια πολυεθνική που εκμεταλλεύεται και το πρώτο κοίτασμα του Πρίνου, στο οποίο η παραγωγή από επιπλέον γεωτρήσεις ανέρχεται στα 10 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγή του συστήματος στα 14 χιλιάδες βαρέλια τη μέρα. Τα απολήψιμα αποθέματα του νέου κοιτάσματος στον Πρίνο, το οποίο εντοπίστηκε το 1994 σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων βορείως του κοιτάσματος Πρίνου, εκτιμούνται σε 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, που υπέγραψε και την τελική συμφωνία για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αποκαλούμενου Βορείου Πρίνου στην πολυεθνική κοινοπραξία, θα μεταβεί λοιπόν την προσεχή Δευτέρα στην Καβάλα για να εγκαινιάσει η ίδια την έναρξη της επίσημης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Στο μεταξύ άρχισαν ήδη οι διαπραγματεύσεις με πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου για τις παραχωρήσεις περιοχών της χώρας, που ενδέχεται να διαθέτουν αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου. Πρόκειται για εταιρίες που πήραν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό, που διενήργησε η ΔΕΠ ΕΚΥ σε δύο γύρους - ένα στο Λονδίνο τον περασμένο Σεπτέμβρη και ένα στο Χιούστον το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου - στα πλαίσια του Ν. 2219/95, που βγάζει κυριολεκτικά στο "σφυρί" τον φυσικό πλούτο της χώρας. Ο πρώτος κύκλος παραχωρήσεων, αφού τα σχέδια της κυβέρνησης του "εκσυγχρονισμού" προβλέπουν και δεύτερο κύκλο, περιλάμβανε τις χερσαίες περιοχές ΒΔ Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων και τις υποθαλάσσιες Παξών - Πάργας, Πατραϊκού κόλπου και Κατάκωλου. Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών συγκέντρωσαν η περιοχή των Ιωαννίνων, για την οποία υποβλήθηκαν 4 προσφορές και η περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου, για την οποία υποβλήθηκαν 3 προσφορές. Αντίθετα δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για το Κατάκωλο και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Παξών - Πάργας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ΔΕΠ ΕΚΥ στην εκμετάλλευση των παραχωρούμενων περιοχών, η οποία θα είναι 25ετής, αγγίζει μόλις το ποσοστό του 12%!

Και όλα αυτά ενώ έχει στρωθεί ήδη ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του κρατικού τομέα πετρελαιοειδών, με τη μετοχοποίηση του 10% σε πρώτη φάση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠ, για την οποία έχει δεσμευτεί ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Χρ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες(2011-07-15 00:00:00.0)
Περίεργη «σιγήν ιχθύος» από την κυβέρνηση(2000-05-27 00:00:00.0)
Με κλειστά μάτια στις πολυεθνικές!(1997-08-21 00:00:00.0)
Παραδίδονται στις πολυεθνικές(1996-12-17 00:00:00.0)
Παραδίδονται στις πολυεθνικές(1996-12-17 00:00:00.0)
Σε πολυεθνικές η εκμετάλλευση και του Πρίνος ΙΙ(1996-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ