Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική πορεία με άξονα τα προβλήματα

Απολογισμός αγώνων και κατακτήσεων, κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου. Ανεργία - κοινωνική ασφάλιση, τα δυο μεγάλα μέτωπα πάλης

Τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, με πρώτα αυτά της ανεργίας και της κοινωνικής ασφάλισης,καθώς και η χάραξη αγωνιστικής πορείας για την αντιμετώπισή τους ήταν στο κέντρο της συζήτησης στην προχτεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.Στη συνέλευση υπερψηφίστηκε ο απολογισμός δράσης της απερχόμενης διοίκησης και εκλέχτηκε 6μελής Εφορευτική Επιτροπή, που θα αναλάβει να διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης του Συνδικάτου, καθώς και για αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία.

Μαζική ήταν η παρουσία των οικοδόμων στη συνέλευση και πολύ γρήγορα η αίθουσα του θεάτρου ΠΕΡΟΚΕ, όπου πραγματοποιήθηκε, γέμισε ασφυκτικά.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γ. Φιλιούσης σημείωσε: "Στη σκληρή αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης την προηγούμενη τρίχρονη περίοδο αντιπαρατεθήκαμε με σκληρούς αγώνες και πετύχαμε να κρατήσουμε τα δικαιώματά μας και, παρά το δυσμενές κλίμα, να λύσουμε επιμέρους προβλήματα". Ανέφερε χαρακτηριστικά την ένταξη του Επικουρικού Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, τη σταδιακή μείωση (μέχρι το '98) από 125 σε 100 των ενσήμων που απαιτούνται για την τακτική επιδότηση ανεργίας των οικοδόμων, τη δημιουργία με πολύ θετικά αποτελέσματα του Παραρτήματος Εργαζομένων στο μετρό, την υπογραφή μονοετών ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων κ. ά. Επισήμανε ότι παρά τις επιμέρους κατακτήσεις, υπάρχουν ακόμα "βουνό από προβλήματα, που καθημερινά οξύνονται". Σημείωσε πως η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο θα διογκωθεί, όπως και το ότι προωθείται μετά τις εκλογές η ουσιαστική διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ατυχήματα, "τη μεγάλη αιμορραγία - όπως είπε - του κλάδου". Τέλος κάλεσε να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο της αντίστασης και της πάλης.

"Αυτά τα τρία χρόνια το συνδικάτο επιβεβαίωσε ότι είναι το δόρυ της Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων του κλάδου", σημείωσε στην αρχή της παρέμβασής του ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Κατάγγειλε την αθέτηση από την κυβέρνηση των δεσμεύσεων απέναντι στον κλάδο, καθώς και τα διάφορα προεκλογικά ταξίματα από τους συνεταίρους του δικομματισμού, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται ένας "οδοστρωτήρας ενάντια στα δικαιώματά μας". Καταλήγοντας τόνισε πως "οι εκλογές είναι ένα απ' τα όπλα των εργατών και πρέπει να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα, ζυγίζοντας τη στάση που κράτησαν απέναντι στα αιτήματά μας. Το μεγαλύτερο όπλο όμως είναι οι αγώνες".

Απαντώντας στην προσπάθεια για δημαγωγική εκμετάλλευση της παραίτησής του, ο πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Κ. Κερασουνλής σημείωσε: "Θα ήθελα, με βάση τα διάφορα που ακούγονται στους διαδρόμους, να πω: Δεν προσφέρομαι για δημαγωγία. Δεν κάνω σύγκριση με φορείς που γέννησαν Μπελογιάννηδες, Ηλέκτρες, που ανέδειξαν αγωνιστές σαν τον συνάδελφο Τερζάκη, με οποιοδήποτε άλλο φορέα. Αλίμονο αν αυτοί που θέλουν να λέγονται αγωνιστές, ταυτίζονται με φορείς της συναλλαγής, της φθοράς των συνειδήσεων, με φορείς που και σήμερα πρεσβεύουν το πώς θα παραδώσουν την εργατική τάξη στο Μάαστριχτ και στην επιστροφή στο Μεσαίωνα". Κάλεσε δε σε υπερψήφιση του Πανοικοδομικού Ενωτικού Ταξικού Συνδυασμού,που υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ.

"Υποβάθμιση" του Συνδικάτου "ανακάλυψε" ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ν. Πρόγγος,σημειώνοντας πως γι' αυτό φταίει το ότι "ασχολούμαστε με το Μάαστριχτ"! Την ίδια ανακάλυψη έκανε και ο Κ. Καραγιάννης,εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, αποδίδοντάς ευθύνες "στις πρακτικές κάποιων της πλειοψηφίας" και επιδόθηκε σε μια προσπάθεια υπεράσπισης του εμπλεκόμενου στη γνωστή υπόθεση Μπολτσή προέδρου του ΟΕΚ, Χανακούλα, λέγοντας ότι "πουθενά δεν υπήρξε ένοχος"!

Η ανεργία και τα ασφαλιστικά προβλήματα "μονοπώλησαν" την προσοχή των ομιλητών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εξέφρασε την εμπιστοσύνη της προς την πλειοψηφία της διοίκησης.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αποχαιρετιστήρια ομιλία του συνδικαλιστή Λ. Ζήσιμου,ο οποίος κάλεσε "η εμπειρία αγώνων και κατακτήσεων να γίνει παρακαταθήκη για τους νεότερους". Να σημειώσουμε ότι αποφασίστηκε να γίνει ειδική εκδήλωση προς τιμήν των Λ. Ζήσιμου και Χ. Κίκηρα,που συνταξιοδοτούνται, για την προσφορά τους στο Συνδικάτο και τη δράση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ