Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυτολογοκρίνεται η ΓΣΕΕ!

Χωρίς θέσεις απέναντι στα προεκλογικά ψέματα του πρωθυπουργού γύρω από το θέμα της απασχόλησης εμφανίστηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη θεσσαλονίκη, η ηγεσία της ΓΣΕΕ! Αποχώρησε καταγγέλλοντας τη στημένη διαδικασία ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Μεθοδευμένη εκ των προτέρων και στημένη διαδικασία, με στόχο να μην επιτραπεί καμία κριτική στις προεκλογικές εξαγγελίες και στη γενικόλογη υποσχεσιολογία του Κ. Σημίτη ήταν η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ,που δόθηκε στο ΕΚΘ. Η αντίδραση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γιώργου Μαυρίκου ήταν άμεση. Αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην καλοστημένη φάρσα και αποχώρησε, αφού κατήγγειλε τη διαδικασία ως απαράδεκτη και προσβλητική για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε γραπτή δήλωσή του που μοιράστηκε στον Τύπο, τονίζει μεταξύ άλλων πως οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν μετατρέψει τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας σε δεκανίκι στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και αρνούνται κάθε κριτική και αποκάλυψη των προεκλογικών πυροτεχνημάτων του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Σημειώνει επίσης πως οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ δεν μπορούν να επικυρώσουν με την παρουσία τους αυτή τη μεθόδευση και να δεχτούν τον περιορισμό ανάπτυξης των απόψεών τους. Αυτό που ακολούθησε μετά την αποχώρηση του γγ της ΓΣΕΕ ήταν μια γενική και τυπική αναφορά του νέου προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Κουτσούκου,στις πάγιες θέσεις των οργανώσεων για τα προβλήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Από την αρχή ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία αναφορά στις διάφορες εξαγγελίες του Κ. Σημίτη, προβάλλοντας το επιχείρημα πως δε θέλουν να παρέμβουν, δήθεν, στις εκλογές. Σε σχετική ερώτηση του "Ρ" γιατί αποφεύγουν να πάρουν θέση στις εξαγγελίες του Κ. Σημίτη, τη στιγμή που ο ίδιος εμφανίστηκε στο βήμα της ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, απέφυγαν την απάντηση και δήλωσαν πως θα έπρεπε να πάρουν θέση για όλες τις προτάσεις των κομμάτων.

Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ περιορίστηκε να δηλώσει πως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν κι άλλη μείωση των εισοδημάτων τους και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ παράλληλα και σε πλήρη αντίφαση με τα προηγούμενα, υποστήριξε τα γνωστά περί ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα πλαίσια μιας συνθήκης για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση... Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ και του αναπλ. γραμματέα της ΓΣΕΕ Στέφανου Λαιμού,ο οποίος ανακάλυψε "σκοπιμότητες" στην αποχώρηση του Γ. Μαυρίκου.

Γ. Μαυρίκος: Να ξεδιπλώσουμε τις σημαίες των αγώνων

Ο γγ της ΓΣΕΕ μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την αποχώρησή του, δήλωσε στο "Ρ":

"Η σημερινή συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη είχε σαν στόχο να απαντήσει στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ενόψει των εκλογών, αλλά και για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Εχει σημασία για μας το ότι γίνεται στη Θεσσαλονίκη, την "πρωτεύουσα της ανεργίας" με ανοιχτές τις πληγές της GOOD YEAR της ΖΗΜΕΝΣ και τους δεκάδες χιλιάδες ανέργους. Με αυτά τα δεδομένα, οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων έπρεπε να αποκαλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα. Απεναντίας, ουσιαστικά εκθείασαν τις κοροϊδίες του πρωθυπουργού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος στη συνέντευξη, όταν μάλιστα προσπάθησαν να περιορίσουν τη δυνατότητά μας να πούμε ανεμπόδιστα τις απόψεις μας. Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να βγάλει σαν συμπέρασμα ο εργαζόμενος είναι ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις και ενόψει των εκλογών είναι μια καλή ευκαιρία για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να καταψηφίσουν αυτούς που κυβέρνησαν και αυτούς που συνασπίζονται με τα δύο μεγάλα κόμματα".

Αναφερόμενος στην προεκλογική εκμετάλλευση του προβλήματος της ανεργίας ο γγ της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε "λαγούς με πετραχήλια" τις ...100.000 θέσεις εργασίας της ΝΔ, τις ...320.000 του Κ. Σημίτη κλπ. "Η εργατική τάξη - τονίζει - γνωρίζει καλά ότι τα ψεύτικα προεκλογικά λόγια αμέσως μετά τις εκλογές γίνονται μαύρα αντεργατικά μέτρα. Εχει, λοιπόν, υποχρέωση και καθήκον να κρίνει, να συγκρίνει και να τοποθετηθεί όχι με βάση τα λόγια, αλλά τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων. Για να μην το ξαναμετανιώσει μετά τις εκλογές, να μην καταστεί συνένοχη σε αντιλαϊκούς πολιτικές. Καταγγέλλουμε τις προκλήσεις του πρωθυπουργού. Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα να αντεπιτεθεί, να χαράξει ταξική γραμμή πλεύσης. Να αποκαλύψει το ρόλο και τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που συναινούν και συνασπίζονται σε βάρος του λαού και να ξεδιπλώσει τις σημαίες των αγώνων...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ