Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εργασιακός Μεσαίωνας ενόψει

Αποκαλυπτικές ομολογίες του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Συνένοχος ο νυν και τέως κυβερνητικός συνδικαλισμός. Σε αγωνιστική επαγρύπνηση, καλεί τους εργαζόμενους η Εργοστασιακή Επιτροπή

Η ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος και η εφαρμογή "ευέλικτων" μορφών εργασίας είναι ο πρώτος στόχος της αγγλικής πολυεθνικής, BROWN END ROOT,μετά την είσοδό της στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!Το ομολογεί ο ίδιος ο εκπρόσωπός της και νέος διευθύνων σύμβουλος, David Groves,σε συνέντευξή του στο "Βήμα", έχοντας μάλιστα και τη συναίνεση - επισημαίνει - της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του συνεταιρισμού των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή πέπλο σιωπής καλύπτει το ακριβές κείμενο της σκανδαλώδους σύμβασης ανάθεσης της διαχείρισης του ναυπηγείου στην αγγλική πολυεθνική, από την κυβέρνηση και τους συνενόχους της στη διοίκηση συνεταιρισμού και σωματείου. "Επικίνδυνη τακτική",χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή την απόκρυψη από τους εργαζόμενους τόσο της σύμβασης ανάθεσης της διαχείρισης, όσο και του επιχειρηματικού σχεδίου και καταγγέλλει πως επιχειρείται η "εφαρμογή εργασιακών συνθηκών Μεσαίωνα, σαν αυτές που εφάρμοσε η ΑΜΠΕΡ στο Νεώριο Σύρου".

"Εχουμε σοβαρές διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού των εργαζομένων για την υποστήριξή τους, στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε την εργασιακή ευελιξία", σημειώνει χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και "υπόσχεται" ανταγωνιστικότητα του ναυπηγείου, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος!

Το τίμημα για τους εργαζόμενους είναι βαρύ - τονίζεται στην ανακοίνωση της Εργοστασιακής - από τη μέχρι τώρα υλοποίηση της "συμφωνίας της ντροπής" του 51%-49%, που συνυπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ: "Αλλαγή εργασιακών σχέσεων με διπλή ειδικότητα και πολλαπλή απασχόληση. Τέσσερα χρόνια εργασιακή ειρήνη. Τέσσερα χρόνια δε θα διεκδικούμε συλλογική σύμβαση εργασίας και θα... παίρνουμε τον πληθωρισμό. Συρρίκνωση προσωπικού κατά - τουλάχιστον - 1.000 άτομα. Πληρώνουμε από πάνω για να έχουμε δουλιά. Ηδη, από τη συμμετοχή μας στο επενδυτικό πρόγραμμα, πληρώνουμε 167.000 το χρόνο ο καθένας και έπεται συνέχεια".

Η Εργοστασιακή Επιτροπή επισημαίνει πως και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της πολυεθνικής, "για δουλιές που θα φέρουν και που θα πρέπει να βγουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κόστος", προοιωνίζονται την εφαρμογή εργασιακών σχέσεων στα πρότυπα της "Λευκής Βίβλου". Καταγγέλλει ως επικίνδυνη την άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου να της δώσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας ανάθεσης της διαχείρισης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ που είχε θέμα ακριβώς αυτή τη συμφωνία, όπως και το επιχειρηματικό σχέδιο και τα συμβόλαια των εργολάβων που αλωνίζουν το ναυπηγείο. Αναρωτιέται: "Γιατί κρατούν αυτά τα έγγραφα σαν επτασφράγιστο μυστικό, επιλέγοντας να λένε τα μισά;".

Τέλος καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ