Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΣΕΒ προκαλεί. Η ΓΣΕΕ τι κάνει;

Ξαναχτύπησε, προεκλογικά, ο ΣΕΒ! Για να προδιαγράψει αυτός με σαφήνεια το πεδίο της "επομένης μέρας", διαλύοντας το όποιο προπέτασμα καπνού, φροντίζουν να ρίχνουν από τα προεκλογικά μπαλκόνια και από τα προεκλογικά παράθυρα η ηγήτορες του δικομματισμού. "Πήραμε πολλά, τώρα τα θέλουμε ΟΛΑ! ", λένε ευθέως οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα ότι απευθύνονται σε ευήκοα ώτα. Ηδη ο αρχηγός της ΝΔ είπε αυθημερόν "ναι σε όλα", παρά τους φαιδρούς λεονταρισμούς του, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε μέχρι τώρα να δώσει έμπρακτες αποδείξεις ότι ο ΣΕΒ κρούει ανοιχτές θύρες.

Χωρίς περιστροφές, ο ΣΕΒ απαιτεί με το κείμενο θέσεων προς τους αρχηγούς των κομμάτων:

- Πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υπό τη γνώριμη... κομψή διατύπωση: "Θα πρέπει να αρθούν δυσκαμψίες που υπάρχουν στο πλέγμα της εργατικής νομοθεσίας και της αγοράς της εργασίας γενικότερα"!

- Σαρωτική κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, διά "της ριζικής αναδιάρθρωσης το συντομότερον δυνατόν"!

- Αρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις, με την παρατήρηση ότι "η νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων αποκλίνει σοβαρά από τα ισχύοντα στην ΕΕ"...

- Κατάργηση του ν.2112 που προβλέπει αυξημένη αποζημίωση στους απολυόμενους υπάλληλους και "εναρμόνιση" με την πενιχρή αποζημίωση των απολυόμενων εργατών, στο όνομα "της δημιουργίας ενιαίας κλίμακας για υπάλληλους και εργάτες"!

- Κατάργηση του βασικού μισθού και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διά "της δυνατότητας καθορισμού αμοιβών μικρότερων από τις προβλεπόμενες συλλογικές συμβάσεις σε περιοχές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία και για ανειδίκευτους νέους που είναι άνεργοι σε εταιρίες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση"! Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι όλη η χώρα πλήττεται από την ανεργία και όλες οι επιχειρήσεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικαλεστούν "δύσκολη οικονομική κατάσταση", καταλαβαίνει κανείς ότι το ζητούμενο είναι η γενική κατάργηση του βασικού μισθού.

Δεν εκπλήσσει, βεβαίως, η ωμότητα του ΣΕΒ. Εκείνο που είναι πράγματι θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό, είναι η στάση που τηρεί την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της. Προχτές και ενώ ο ΣΕΒ διατύπωνε τις πιο πάνω αξιώσεις, από τη ΓΣΕΕ κυκλοφορούσε δελτίο Τύπου, το οποίο εμφανίζει την κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση ουσιαστικά να κάνει "γαργάρα" ακόμα και αιτήματα τα οποία υποτίθεται ότι διεκδικούσε, όπως το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και η αναπροσαρμογή των κατώτερων συντάξεων στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη! Η ακόμα χειρότερα να εμφανίζεται, μέσα από τουλάχιστον... περίεργες διατυπώσεις, έτοιμη να συναινέσει στη μεγάλη επίθεση που αναμένεται στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης αμέσως μετά τις εκλογές! Η απάντηση των εργαζομένων ποια θα είναι στις 22 του μηνός;

Μ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ