Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αρχίζει το ξήλωμα των δικαιωμάτων

Πρώτος στόχος, η επιβολή της πολλαπλής απασχόλησης, με τη συναίνεση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας!

Το σήμα δόθηκε και η επιχείρηση - "ξήλωμα" των εργατικών δικαιωμάτων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,άρχισε ήδη να παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Δυο μέρες μετά την αποκαλυπτική συνέντευξη στο "Βήμα" του David Groves,νέου διευθύνοντα συμβούλου και εκπροσώπου της αγγλικής πολυεθνικής, BROWN END ROOT,όπου ομολογούσε ότι πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή "ευέλικτων" μορφών εργασίας, στελέχη των Ναυπηγείων άρχισαν να νουθετούν τους εργαζόμενους ότι πρέπει να αποδεχτούν σαν πρώτο μέτρο, την πολλαπλή απασχόληση!Μάλιστα ισχυρό "ατού" είναι, όπως ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος ομολόγησε και όπως επαναλαμβάνουν τα στελέχη, ότι έχουν ήδη τη συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ)!

"Ο εφαρμοστής, για παράδειγμα, θα πρέπει, όταν δεν έχει πολλή δουλιά να πηγαίνει να δουλεύει όπου υπάρχει ανάγκη, όπως να καθαρίζει τις δεξαμενές από τις αμμοβολές", είπε χαρακτηριστικά ένα απ' τα παραπάνω στελέχη σε συγκέντρωση που είχε καλέσει τους εργάτες. Το "χτύπημα" του δικαιώματος της ειδικότητας, το δικαιολογούσαν, λέγοντας πως "πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να μειώσουμε το κόστος"!

Ενα απ' τα σαθρά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν ήταν ότι τάχα έτσι "θα διώξουμε τους εργολάβους απ' τα Ναυπηγεία"! Εργολάβοι που έχουν βάλει γερά "πόδι" στα Ναυπηγεία, μετά τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού και οι οποίοι - σύμφωνα με καταγγελίες - χρησιμοποιούν εργαζόμενους υπό συνθήκες "μαύρης εργασίας". Στην ουσία αυτό που προτείνει η αγγλική πολυεθνική και αναπαράγουν τα στελέχη, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απασχολούνται με ανάλογες συνθήκες που δουλεύουν τα συνεργεία των εργολάβων.

Το πιο "πειστικό"... επιχείρημά τους, ωστόσο, είναι η αποκάλυψη ότι όχι μόνο έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, αλλά όπως είπαν "γίνονται συζητήσεις με το σωματείο για το πώς θα τα προχωρήσουμε"!

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη η πλειοψηφία του σωματείου έχει προσυπογράψει εργασιακή "ειρήνη" για τέσσερα χρόνια, όπως και τη διπλή ειδικότητα.

Το "ξήλωμα" των εργατικών δικαιωμάτων είναι ένα ακόμα απ' τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας 51% - 49%. Οπως η συρρίκνωση του προσωπικού κατά 1.000 άτομα. Οπως το "χαράτσι" που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, για να έχουν δουλιά, το οποίο αποτιμάται σήμερα στις 167.000 δραχμές ετησίως για τον καθένα, μόνο για το επενδυτικό πρόγραμμα και έπεται συνέχεια. Οπως, τέλος, η σκανδαλώδης συμφωνία ανάθεσης της διαχείρισης των Ναυπηγείων στην αγγλική πολυεθνική, το πλήρες κείμενο της οποίας κρατείται (τυχαία άραγε;) εφτασφράγιστο μυστικό. Πολυεθνική, που με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΤΒΑ πληρώνεται 500 εκατ. δραχμές το χρόνο, συν το 25% από τη διαφορά των κερδών, για να καταργεί ουσιαστικά τις εργατικές κατακτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ