Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Δυναμική απάντηση στις διαθεσιμότητες

Κατάληψη χτες του εργοταξίου της Ομόνοιας. Στάσεις εργασίας από Δευτέρα, αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες. Αποκαλύπτονται οι εκβιασμοί της κοινοπραξίας, η προκλητική υποχωρητικότητα της κυβέρνησης και η υποκρισία Λαλιώτη

Σε κατάληψη του εργοτάξιου της Ομόνοιας,προειδοποιητικά για πέντε ώρες, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο μετρό Αθήνας,καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη και απαντώντας αγωνιστικά στην προχτεσινή απόφαση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, "Ολυμπιακό Μετρό",να προχωρήσει σε νέες διαθεσιμότητες και σε απειλές για νέες απολύσεις.

Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δε δοθούν άμεσα λύσεις. Αν, δηλαδή, δεν ανακληθούν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις και δεν προχωρήσουν κανονικά τα έργα του μετρό. Στο μεταξύ η κοινοπραξία επιχείρησε χτες με αόριστες υποσχέσεις να "πείσει" για ανάκληση των κινητοποιήσεων.

Μια ώρα μετά την έναρξη της κατάληψης στο εργοτάξιο της Ομόνοιας, η κοινοπραξία κάλεσε τη διοίκηση του Παραρτήματος Εργαζομένων στο μετρό, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,σε έκτακτη συνάντηση, για να πει στους συνδικαλιστές πως θα... ανακληθούν οι διαθεσιμότητες από Δευτέρα, αν... ξεκινήσουν κάποιες εργασίες και τους κάλεσε, να ανακαλέσουν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Ωστόσο, μόλις την προηγούμενη μέρα η κοινοπραξία είχε θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 65 εργαζόμενους και είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε και άλλες.

Οι χτεσινές "υποσχέσεις" είναι συνέχεια των "δεσμεύσεων" που είχε αναλάβει στις 4 Σεπτέμβρη, ο Κ. Λαλιώτης για έναρξη των εργασιών και για ανάκληση των 20 απολύσεων και 128 διαθεσιμοτήτων, εντός 10 ημερών. Αυτή τη στιγμή, οι διαθεσιμότητες έχουν ανέλθει στις 193 και έπεται συνέχεια. Το έργο είναι "παγωμένο" και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας δίνουν και παίρνουν. Η τελευταία, "πατώντας" στην προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και στη θετική έκβαση όλων των προηγούμενων εκβιασμών της, εκβιάζει και για νέα "πανωπροίκια" 175 δισ. δραχμών και απ' ότι φαίνεται, οι εκβιασμοί της, πιάνουν ξανά τόπο.

Στο "παιχνίδι" των εκβιασμών, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η αμερικάνικη εταιρία - τεχνικός σύμβουλος ΜΠΕΧΤΕΛ.Τα τεχνικά προβλήματα "λιμνάζουν" εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον (όταν σταμάτησε ο πρώτος μετροπόντικας στην οδό Αγ. Κωσταντίνου), όμως τόσο η δημόσια επιβλέπουσα εταιρία, Αττικό Μετρό,όσο και η ΜΠΕΧΤΕΛ - που ακριβοπληρώνεται γι' αυτό - δε δίνουν τις αναγκαίες τεχνικές λύσεις. Αλλωστε - σύμφωνα με πληροφορίες - η αμερικάνικη εταιρία παίρνει το 2% του κάθε φορά προϋπολογισμού του έργου.

Οπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο και το παράρτημα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην τελευταία συνάντηση είχε παραδεχτεί τον ιδιαίτερο "ρόλο" της ΜΠΕΧΤΕΛ, αλλά - όπως επισημαίνουν - είχε αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης, λέγοντας πως "μας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση το ρόλο της, γιατί θεωρεί το ελληνικό δημόσιο ανίκανο να διαχειριστεί το έργο"!

Τα συνδικαλιστικά όργανα καταγγέλλουν, επίσης, την "πρόκληση και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και την αθέτηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους εργαζόμενους" και επισημαίνουν τις τεράστιες ευθύνες της για την ασάφεια των συμβάσεων ανάθεσης του έργου στο "Ολυμπιακό Μετρό",που επιτρέπει στο τελευταίο να προβάλει συνεχώς και νέες οικονομικές διεκδικήσεις.

Τέλος, απαιτούν την άμεση ανάκληση όλων των διαθεσιμοτήτων και την έναρξη των εργασιών, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του κόστους του έργου και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λένε ΟΧΙ στους εκβιασμούς (1999-04-17 00:00:00.0)
Τι θα γίνει με το Μετρό; (1996-12-13 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στο μετρό (1996-09-16 00:00:00.0)
Σε διαθεσιμότητα κι άλλοι 192 εργαζόμενοι! (1996-09-13 00:00:00.0)
Προεκλογική "αισιοδοξία" Λαλιώτη... (1996-09-05 00:00:00.0)
"Κόλλησε" επικίνδυνα το μετρό! (1996-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ