Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσοίωνες προβλέψεις

Την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, εάν συνεχιστεί η αδιάλλακτη ισραηλινή πολιτική προφήτεψε, για άλλη μια φορά χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ από τη Γερμανία, όπου βρέθηκε για μονοήμερη επίσκεψη. Στη δυσοίωνη πρόβλεψή του, πιθανώς, διαδραμάτισε σοβαρότατο ρόλο και η τετράωρη άκαρπη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας.

Με τον Γερμανό Πρόεδρο Ρόμαν Χέρτζοκ και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ συναντήθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Εκτός από το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Γιάσερ Αραφάτ άσκησε πιέσεις στη γερμανική ηγεσία για αύξηση της χρηματοδότησης προς τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, επικαλούμενος την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παλαιστινιακός λαός, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού. Στα πλαίσια της οικονομικής αυτής "εξόρμησης", που έχει ως στόχο να αυξήσει το ποσό των 65 εκατομμυρίων μάρκων, των οποίων η απορρόφηση έχει, ήδη, δρομολογηθεί για το 1996, ο Γιάσερ Αραφάτ, σήμερα, θα συναντηθεί μεεπιχειρηματίες, τραπεζίτες και άλλους οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.

Πεπερασμένο χρονικό διάστημα επιβίωσης προέβλεψε για την ειρηνευτική διαδικασία ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ. Ο Γιάσερ Αραφάτ επισήμανε την απροθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα, ήδη, συμπεφωνημένα, με αποτέλεσμα η ειρηνευτική διαδικασία να οδηγείται σε αδιέξοδο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιτζάκ Μοντερχάι, λίγες μόνο ώρες πριν την αναχώρησή του για τη Γερμανία. Στην τετράωρη συζήτηση των δύο ανδρών κυριάρχησε το θέμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, αποχώρηση που έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί, ήδη, από τα τέλη Νοέμβρη. Παρ' όλα αυτά, καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε, καθώς το Τελ Αβίβ επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος. Από την πλευρά του, ο Κλάους Κίνκελ τόνισε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να διαμεσολαβήσει άμεσα στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, όμως, επανέλαβε ότι επιθυμεί την πλήρη και άμεση εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και, τουλάχιστον, τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, χτες το πρωί στην κατεχόμενη, από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου, ανάμεσα σε αντάρτες της φιλο - ιρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" και στον ισραηλινό στρατό. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με 20λεπτο βομβαρδιστικό καταιγισμό των πιθανών θέσεων της οργάνωσης στην οροσειρά Ικλίμ αλ Τουφάχ, από τον οποίο, όμως, δεν υπάρχουν πληροφορίες αν προκλήθηκαν θύματα ή ζημιές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαμηλώνει τους τόνους ο Αραφάτ (1998-11-18 00:00:00.0)
Ουδέν νεώτερον από την περιοδεία της Ολμπράιτ (1997-09-12 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η αντίθεση ΗΠΑ - ΕΕ... (1997-04-11 00:00:00.0)
Σταθερά τεταμένη η ατμόσφαιρα (1997-03-29 00:00:00.0)
Γενική απεργία και τεταμένη ατμόσφαιρα (1997-03-04 00:00:00.0)
Σχετική πρόοδος και "αποκαλύψεις" (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ