Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Με τις "συνταγές" του Ντέιτον

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Μετά τις εκλογές και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ...αρχίζουν οι ευθύνες για τα μέλη της "Εθνικής Προεδρίας", διαμήνυσε ο διεθνής μεσολαβητής για το Βοσνιακό, Καρλ Μπιλντ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να μεταθέσει το "βάρος" των ευθυνών για όσα μέλλει να διαδραματιστούν στο μετεκλογικό τοπίο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με "γνώμονα ευθυνών" το συνταγολόγιο της Συνθήκης του Ντέιτον.

Ο Μπιλντ, που συνοδευόταν από τους εκπροσώπους των πέντε χωρών - μελών της "Ομάδας Επαφής για το Βοσνιακό", είχε χτες συναντήσεις με τους δύο εκ των τριών μελών της "Εθνικής Προεδρίας", δηλαδή τον Βόσνιο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς και τον Σερβοβόσνιο Μομτσίλο Κράισνικ. Οπως δήλωσε ο Μπιλντ μετά το πέρας των συναντήσεών του, "οι τρεις μοιράζονται την ευθύνη για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη λειτουργία της προεδρίας και το σχηματισμό της κυβέρνησης". Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι θεσμοί θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν το συντομότερο δυνατόν, "για να επιλύσουν τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και ο τοπικός πληθυσμός".

Λίγες ώρες αργότερα, το ΝΑΤΟ ζητούσε από τις σερβοβοσνιακές αρχές να απομακρύνουν από τη θέση του έναν αξιωματικό της αστυνομίας (με διορία έως σήμερα το μεσημέρι), προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα αναλάβουν δράση για να απομακρύνουν αυτή την απειλή"!

Ο ΝΑΤΟικός ναύαρχος, Τζόζεφ Λόπες (διοικητής των πολυεθνικών δυνάμεων) ζήτησε από τη μεταβατική Πρόεδρο της σερβοβοσνιακής οντότητας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς να καθαιρέσει τον αστυνομικό διευθυντή του Πρίγιεντορ για "απαράδεκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά". Στο "στόχαστρο" του ναυάρχου Λόπες είναι ο αστυνομικός διευθυντής Σίμο Ντερλιάτσα, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα αρνήθηκε να παραδώσει το πιστόλι του σε ΝΑΤΟική περίπολο Τσέχων στρατιωτών και πυροβόλησε στον αέρα. Η ένταση οξύνθηκε περαιτέρω όταν η περίπολος αρνήθηκε να αποχωρήσει και ο Ντερλιάτσα ζήτησε από 10 οπλισμένους αστυνομικούς να περικυκλώσουν τους Τσέχους...

  • Η γερμανική κυβέρνηση επέμεινε χτες στην άποψή της να αρχίσει από τον ερχόμενο μήνα να αποστέλλει σταδιακά στην πατρίδα τους τους 320.000 πρόσφυγες από την πρώην Γιουγκοσλαβία υπό τα "βέλη" κριτικής ανθρωπιστικών οργανώσεων και της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποστάσεις Κοστούνιτσα για δημοψήφισμα (2006-06-10 00:00:00.0)
Συμφωνία υπό πίεση και υπερεξουσίες στον μεσολαβητή (1997-12-11 00:00:00.0)
Ασφυκτικός ΝΑΤΟικός έλεγχος (1996-09-13 00:00:00.0)
Δε θα είναι υποψήφιος ο Κάρατζιτς (1996-07-05 00:00:00.0)
Καταπατούν ακόμα και τη "συμφωνία" τους (1996-03-27 00:00:00.0)
Σταδιακή επιβολή των όρων της "συμφωνίας" (1996-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ