Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλώνει τους τόνους ο Αραφάτ

ΙΕΡΙΧΩ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την προσήλωσή του στην "ειρηνευτική διαδικασία" και τη δέσμευσή του να συμμετάσχει σε συνομιλίες για μια οριστική τελική συμφωνία τόνισε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος προσπάθησε να εκτονώσει τη νέα ένταση με τους Ισραηλινούς, αποποιούμενος πλήρως κάθε ενδεχόμενο χρήσης βίας. Θετική ήταν η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας, που απέφυγε, όμως, να αποσαφηνίσει πότε θα αρχίσει η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον παρενέβαινε κατηγορώντας και τις δύο πλευρές ότι "δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας" και οδηγούνται σε ακρότητες "ορισμένες φορές", ενώ εκτιμούσε ότι η "ενδιάμεση συμφωνία του Μέριλαντ" θα εφαρμοστεί χωρίς παρέκκλιση.

"Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία, αφού η ειρηνευτική διαδικασία είναι μια στρατηγική πολιτική επιλογή των Παλαιστινίων" δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, κατά τη διάρκεια χαιρετιστήριας ομιλίας του προς τον Γερμανό Πρόεδρο Ρόμαν Χέρτζογκ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την επίτευξη "μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας".

Οι δηλώσεις Αραφάτ έγιναν αποδεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, στενός συνεργάτης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέλαβε τις δηλώσεις Αραφάτ ως "ένδειξη υποχώρησης από τη θέση του για μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας", αν και δεν ειπώθηκε τίποτε συγκεκριμένο από τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Εντούτοις, η ισραηλινή ηγεσία δεν κατέστησε σαφές πότε πρόκειται να αρχίσει η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, η οποία έχει, ήδη, αναβληθεί δύο φορές, αλλά εκτιμόταν ότι η "ενδιάμεση συμφωνία του Μέριλαντ" θα εγκρινόταν, με άνετη πλειοψηφία, αργά χτες το βράδυ, από την Κνεσσέτ.

Σε παρέμβαση προχώρησε, χτες, και η Ουάσιγκτον διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για την όξυνση τόσο στον Γιάσερ Αραφάτ, που μιλώντας σε οπαδούς της "Φατάχ" την Κυριακή τόνισε ότι "τα πυρά των Παλαιστινίων είναι έτοιμα για την Ιερουσαλήμ", όσο και στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν, επειδή κάλεσε τους Εβραίους εποίκους να καταλάβουν εκτάρια γης πριν τη στρατιωτική αποχώρηση. Πάντως, ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, ο οποίος τόνισε ότι "η συμφωνία του Μέριλαντ θα εφαρμοστεί χωρίς άλλες αναβολές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ