Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κίνδυνος για την πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά

Επιστολή 155 παραγόντων της πνευματικής ζωής της χώρας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Επιστολή γεμάτη ανησυχία για την τύχη της ρωσικής γλώσσας, του ρωσικού πολιτισμού και ολόκληρου του ρωσικού έθνους απηύθυναν στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας 155 διάσημοι παράγοντες του ρωσικού πολιτισμού. Μεταξύ τους οι γνωστοί συγγραφείς Βαλεντίν Ρασπούτιν, Βασίλι Μπελόφ, Μιχαήλ Αλεξέγεφ, Βαλέρι Γκανίτσεφ, Ντμίτρι Μπαλασόφ, Στανισλάβ Κουνάγεφ, Πιότρ Προσκούρινκ.ά. "Εδώ και μερικά χρόνια ο ρωσικός λαός, οι Ρώσοι πολίτες, οι συμπατριώτες μας πέρα από τα όρια της Ρωσίας περιμένουν νόμους, που θα καθιερώνουν τα δικαιώματα του ρωσικού έθνους και τη θέση του στην κοινότητα των άλλων λαών. Νόμους που θα συμβάλουν στην επεξεργασία ενός προγράμματος εθνικοπολιτιστικής ανάπτυξης του ρωσικού λαού. Η κοινωνία μας περιμένει έναν νόμο που θα προστατεύει το ρωσικό πολιτισμό και τη ρωσική γλώσσα. Είκοσι πέντε εκατομμύρια συμπατριώτες, που είναι σήμερα παρίες, χωρίς δικαιώματα, περιμένουν έναν νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων τους, για την υπηκοότητα, για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της τιμής τους... Δεν έχει μέχρι σήμερα υιοθετηθεί ένας νόμος για την προστασία της ρωσικής γλώσσας. Στο μεταξύ, όμως, η κατάστασή της είναι τρομερή. Περιορίζεται η διδασκαλία της στο σχολείο, η έκδοση λεξικών και των κλασικών", αναφέρεται στην επιστολή.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους παράγοντες του πολιτισμού η εισβολή αμερικανισμών, ξένου λεξιλογίου, χυδαϊσμών, η συρρίκνωση τηςρωσικής γλώσσας, ο εκτοπισμός της από την επικοινωνία στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, η καταστροφική μείωση των μέσων για την προπαγάνδιση της γλώσσας στη Ρωσία και στο εξωτερικό, η χειροτέρευση της ποιότητας των εκπομπών και η απαίσια γλώσσα πολλών βιβλίων. Κατά τη γνώμη των συντακτών της επιστολής, όλα αυτά δημιουργούν "σοβαρή απειλή για τις βάσεις της πνευματικής ύπαρξης του έθνους".

Απευθυνόμενοι στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας γράφουν:

"Ολοι σας έχετε συγγενείς, οικείους, συντρόφους έξω από τη Ρωσία. Η κατάστασή τους είναι σε μεγάλο βαθμό αξιοθρήνητη. Δεν πρόκειται όμως μόνο για την κοινωνική τους θέση, αλλά για την εθνική καταπίεση, την παραβίαση των δικαιωμάτων τους στη μητρική γλώσσα, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής. Σε ορισμένα μέρη ζουν σε καθεστώς απαρτχάιντ. Προκαλεί απλώς κατάπληξη η ολύμπια αταραξία της εξουσίας σε όλες τις δομές της. Χάρη στην τηλεόραση μαθαίνουμε αμέσως για οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών στις ξένες χώρες, αλλά η πολύχρονη καταπίεση των συμπατριωτών μας δεν έγινε αντικείμενο για αποτελεσματικές αποφάσεις του Προέδρου, δεν υλοποιήθηκε σε νόμους της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, δε μετατράπηκε σε παλλαϊκά κινήματα". Οι 155 παράγοντες του ρωσικού πολιτισμού ρωτούν, γιατί βρέθηκε στους ανώτερους κύκλους της κυβέρνησης ένας τέτοιος εχθρός της Ρωσίας και του ρωσικού λαού, όπως ο Αλφρέντ Κοχ (πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), και θεωρούν ότι "είναι καιρός να ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει τη ρωσοφοβία ως τη μαζικότερη και ευρύτερη διάδοση του κρυφού ρατσισμού" στη Ρωσία.

Απεργία εκπαιδευτικών

Δεκαπέντε χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην περιοχή Πριμέριε (Απω Ανατολή), που εργάζονται σε περισσότερα από 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα, κήρυξαν χτες τριήμερη απεργία, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι απλήρωτοι μισθοί των εκπαιδευτικών ανέρχονται σε 240.000.000 ρούβλια, δήλωσε η Ραϊσα Τσαμπάνοβα, πρόεδρος της τοπικής επιτροπής του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί δεν κήρυξαν απεργία επ' αόριστον για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στα σχολεία της περιοχής, πρόσθεσε η Τσαμπάνοβα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο «μέτωπο» αντιπαράθεσης (2013-01-19 00:00:00.0)
Νέο «μέτωπο» αντιπαράθεσης (2013-01-19 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα για τη ρώσικη γλώσσα (2012-02-17 00:00:00.0)
Περίοδος δοκιμασίας των σχέσεών τους (2009-09-06 00:00:00.0)
Αρχισε και τηλεοπτικός «πόλεμος» (2008-11-07 00:00:00.0)
Θα βγει από το «κουτί της Πανδώρας»; (2008-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ