Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΟΣΑ
Δυσοίωνες προβλέψεις

ΠΑΡΙΣΙ. -

Αν νόμισε κανείς ότι ο κίνδυνος στην οικονομία αποσοβήθηκε εξαιτίας των πρόσφατων καλών χρηματιστηριακών κινήσεων, μάλλον γελιέται. Η κρίση είναι βαθύτατη και η παγκόσμια οικονομία κλονισμένη από την κρίση των ασταθών χρηματοοικονομικών αγορών, σπεύδει να μας ενημερώσει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ασφάλεια.

Ο ΟΟΣΑ συμπληρώνει το απαισιόδοξο σκηνικό με το να τονίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγηθεί στη στασιμότητα αν οι κεντρικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών δεν περικόψουν τα επιτόκιά τους. Ολα αυτά τα "αισιόδοξα" σκιαγραφούνται στην εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καθώς η αναταραχή που γνώρισαν οι οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας τους τελευταίους μήνες είναι πιθανό να μειώσουν στο μισό το ποσοστό παγκόσμιας ανάπτυξης και να το περιορίσουν στο 2% αυτόν και τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα που εξάγεται, ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο στο 1,5%, από το 2,1% που έλεγε τον Ιούνιο. Και μάλιστα, για να επιτευχθεί αυτό το 1,5% πρέπει η Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκιά της επιπλέον μισή μονάδα και να ηρεμήσουν οι αγορές. Στην περίπτωση που ισχύσει ένα "κακό σενάριο" και επέλθει επιδείνωση της οικονομικής αστάθειας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να βυθιστούν στην ύφεση μαζί με την Ιαπωνία, παρασύροντας σε οικονομική στασιμότητα όλον τον κόσμο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Επίσης ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο 2,2% για τον επόμενο χρόνο - έναντι του 2,8% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο - και δίνει 2,5% για τις έντεκα χώρες της ζώνης του "Εύρω". Για την Ιαπωνία η πρόβλεψη είναι 0,2% για το 1999, μετά από δύο χρόνια ύφεσης και συρρίκνωσης της οικονομίας της, υπό την προϋπόθεση - κι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες - ότι θα μειωθούν οι κίνδυνοι, "αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της κρίσης στην Ασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ