Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
"Ομίχλη"

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τον στυγερό δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ. Παρ' όλα αυτά οι νομικές διαδικασίες και εξελίξεις τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Χιλή εξακολουθούν να πυροδοτούν την ατμόσφαιρα που περιβάλλει την υπόθεση της σύλληψης και της έκδοσή του στην Ισπανία για να δικαστεί για τα εγκλήματα της γενοκτονίας και της τρομοκρατίας κατά την περίοδο από το 1973 έως το 1990.

Κατ' αρχήν με χτεσινή του απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε ότι ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών στην οδό Μπόου στις 2 του Δεκέμβρη - ή σε οποιαδήποτε μετέπειτα ημερομηνία που θα ορίσουν οι δικαστές - στην περίπτωση που οι ισπανικές αρχές κερδίσουν την έφεση που έχουν καταθέσει για να μη γίνει δεκτή η ασυλία του, αντίθετα η απόφαση αυτή δεν έχει ισχύ αν η Βουλή των Λόρδων, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, απορρίψει την έφεση κατά της ασυλίας του Πινοτσέτ. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε ότι ο Πινοτσέτ θα μπορούσε να μετακινηθεί από το νοσοκομείο του Λονδίνου όπου βρίσκεται σήμερα φρουρούμενος, με την προϋπόθεση ότι με αυτό συμφωνεί τόσο η βρετανική αστυνομία, όσο και η ισπανική κυβέρνηση, η οποία ζητά την έκδοση του Πινοτσέτ για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της γενοκτονίας και του βασανισμού.

Σε απόφαση κατέληξε όμως και το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, το οποίο σε μία παράλληλη εξέλιξη χτες απέρριψε την πρόταση της χιλιανής κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού δικαστικού σώματος που θα εξετάσει τις 12 προσφυγές κατά του Πινοτσέτ στη χώρα, επομένως οι μηνύσεις αυτές που έχουν υποβληθεί σε κατώτερα δικαστήρια θα παραδοθούν σε ειδικά στρατοδικεία, μία εξέλιξη που εκτιμάται ότι είναι προς όφελος του Πινοτσέτ. Παρ' όλα αυτά Χιλιανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτή η εν λόγω απόφαση δεν πρέπει να επηρεάσει την προσφυγή της κυβέρνησής τους προς τη βρετανική για απελευθέρωση του Πινοτσέτ και επιστροφή στην πατρίδα του.

Ολα αυτές οι "νομικές μάχες" λαμβάνουν χώρα πιθανά ελάχιστες ώρες - η απόφαση μπορεί να εκδοθεί σήμερα, αύριο ή στο τέλος της βδομάδας - πριν την έκδοση της απόφασης, αν και δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς η δικαστική επιτροπή της Βουλής των Λόρδων θα αποφανθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ