Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
Σωστό ποδόσφαιρο για τη νεολαία

Του Αρη ΤΣΑΤΣΑΡΙΔΗ*

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαϊκό άθλημα, γιατί παρά την άνοδο και άλλων αθλημάτων, μπάσκετ, βόλεϊ κλπ. και τα χτυπήματα που καθημερινά δέχεται (βία, διαιτησία), εξακολουθεί να είναι το πιο αγαπητό και το πιο προσοδοφόρο στην υπόθεση του αθλητισμού.

Το ποδόσφαιρο είχα την ευκαιρία να το υπηρετήσω και με άλλες ιδιότητες, του ποδοσφαιριστή, του προπονητή, του παράγοντα σωματείου και τώρα του μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ. Απ' αυτή τη μακροχρόνια σχέση μαζί του, κατάλαβα ότι τη μεγάλη αγάπη του κόσμου γι' αυτό το άθλημα θέλησαν με διάφορους τρόπους, τόσο η πολιτεία όσο και οι παράγοντες στην πλειοψηφία τους, να το εκμεταλλευτούν για δικούς τους λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς. Ετσι, εκείνο που μέχρι σήμερα κατάφεραν είναι να κυριαρχεί η κακοπιστία και η αμφισβήτηση. Στοιχεία που μόνο καλό δεν προσφέρουν στη σωστή λειτουργία του αθλήματος.

Ο πραγματικός σκοπός του ποδοσφαίρου θα 'πρεπε να είναι η δημιουργία μιας ζωντανής και προοδευτικής νεολαίας, που θα παλεύει για μια δίκαιη κοινωνία μέσα σ' έναν κόσμο φιλίας και ειρήνης. Αντί γι' αυτό την οδηγούν σε μια τυφλή οπαδοποίηση, με όλες εκείνες τις φοβερές παρενέργειες. Τον τελευταίο καιρό όλος ο ημερήσιος Τύπος πολιτικός και αθλητικός και τα ΜΜΕ, πρόβαλαν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θέματα διαιτησίας. Είναι κατανοητό γιατί γίνεται τόσος ντόρος και δίνεται τέτοια δημοσιότητα σ' αυτό το ευαίσθητο σκέλος, το ποδόσφαιρο. Ενώ υπάρχουν τεράστια προβλήματα που θα 'πρεπε να απασχολούν τις υπερκείμενες αρχές, πολιτεία, ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, όπως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που είναι ο αιμοδότης του ποδοσφαίρου, οι οικονομικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις που θα 'πρεπε να βγαίνουν από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, η ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ποδοσφαιριστών, οι αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι απάνθρωπες και άλλα που η αντιμετώπισή τους θα ήταν η καλύτερη επένδυση για τη νεολαία μας, τα αρμόδια όργανα ενδιαφέρονται για θέματα διαιτησίας.

Βέβαια για την κακοδαιμονία του ποδοσφαίρου υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, για τους οποίους έχασε την εμπιστοσύνη του ο φίλαθλος κόσμος. Είναι η φαγωμάρα για το ποιος διαφεντεύει το ποδόσφαιρο μεταξύ ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, ο αιφνιδιαστικός και ανορθόδοξος τρόπος περάσματος από το αμειβόμενο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η παρέμβαση των μεγαλοπαραγόντων, σε αποφάσεις που δεν τους αφορούν, και οι επεμβάσεις των κάθε φορά πολιτικών και αθλητικών ηγεσιών στον αθλητισμό για δικούς τους σκοπούς.

Για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν ευθύνη όσοι ασχολούνται με τα αθλητικά πράγματα της χώρας μας.

Μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουμε αποφάσεις από ξένα κέντρα που δε μας ταιριάζουν. Στη Συνθήκη του Μάαστριχτ μόνο το ΚΚΕ ήταν από την αρχή ξεκάθαρα αντίθετο και αποδείχτηκε πόσο δίκιο είχε. Η συνθήκη δίνει τη δυνατότητα διακίνησης ποδοσφαιριστών (κοινοτικοί) και δημιουργεί άνισες προϋποθέσεις για τις ομάδες, ενώ μπορεί να εξαφανίζει την εθνική μας ταυτότητα, όταν μπορούν να αγωνίζονται πολλοί ξένοι και αποδυναμώνει τα εθνικά συγκροτήματα.

Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός είναι κομμάτι της κοινωνικής ζωής του τόπου, και δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση της συνολικής απογοητευτικής κατάστασης. Με δεδομένη και την κομματικοποίηση του αθλητισμού, την ευθύνη συνολικά έχουν τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα. Αυτοί είχαν και τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να τοποθετούν τις δικές τους αθλητικές ηγεσίες και να καλλιεργούν πελατειακές σχέσεις.

Εμείς πάντα ήμασταν αντίθετοι μ' αυτή τη νοοτροπία και παλεύαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες για ένα άλλο ποδόσφαιρο.

Ενα σωστό ποδόσφαιρο για τη νεολαία, που θα συμμετέχει στις κοινωνικές εξελίξεις και δε θα 'ναι ξεκομμένο από τις άλλες δραστηριότητες της ζωής. Εμείς θέλουμε ο αθλητισμός να δημιουργεί νέους αλληλέγγυους στους αγώνες για την ειρήνη του κόσμου.

* Ο Αρης Τσατσαρίδης είναι μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα (2006-06-01 00:00:00.0)
Σκέψεις για το μοντέλο «ποδόσφαιρο - επιχείρηση»... (2004-01-11 00:00:00.0)
Κόντρες... συνενόχων (2003-09-18 00:00:00.0)
Σα να μην πέρασε μια μέρα... (2002-10-06 00:00:00.0)
Το ποδόσφαιρο εκπέμπει SOS (1997-10-26 00:00:00.0)
Ταφόπλακα στο ελληνικό ποδόσφαιρο (1997-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ