Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
"Αποφασισμένη υπόθεση" η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ούτε μια βδομάδα περνάει στην Πολωνία, όπου να μην γίνεται έστω μια επίσημη δήλωση - διαβεβαίωση σχετικά με τη σύντομη ένταξη της πρώην αυτής σοσιαλιστικής χώρας στην ιμπεριαλιστική Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Κάθε σημαντική επίσκεψη χτεσινών ή σημερινών κυβερνώντων της χώρας στο εξωτερικό, κάθε διεθνής Συνδιάσκεψη, συνδέεται και σχολιάζεται πάντα κάτω από το πρίσμα της επικείμενης ένταξης. Γιατί, όπως από πολύ καιρό είναι γνωστό, αντικειμενικός στόχος ήταν και παραμένει η συμμετοχή της Πολωνίας στις εύρω-ατλαντικές δομές ασφάλειας.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετό καιρό τώρα, το πολυσυζητημένο θέμα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς έχει κάπως ατονήσει, παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείονται και οι σχετικές εκπλήξεις... Αναφορικά, όμως, με την Πολωνία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα και επικίνδυνα, στην περίπτωση που αληθεύει η άποψη του σημερινού Προέδρου της, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, σύμφωνα με την οποία, αν η Πολωνία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τότε θα συγκατατεθεί με τη στάθμευση ατομικών όπλων σε πολωνικό έδαφος. Αυτό τουλάχιστον είχε ανακοινώσει ο Γερμανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Διεθνούς Πολιτικής της Μπούντεσβερ, στο Αμβούργο, Αουγκούστ Πραντέττο, ο οποίος περί τα τέλη του περασμένου Ιούνη είχε συμμετάσχει σε μια "Συνάντηση Εργασίας" στη Βαρσοβία. Κατά τον Πραντέττο, ιδιαίτερα μεταξύ των διανοουμένων, οι αντιρωσικές θέσεις κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, ενώ σε επιστημονικούς και πολιτικούς κύκλους υπογραμμίζεται ότι, η Πολωνία δε θα πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεύτερης κατηγορίας.

Πάντως, από "πολιτική άποψη", η απόφαση ένταξης της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ "ισχύει σαν δεδομένη, παρά τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις της Μόσχας". Το μόνο ζήτημα, που παραμένει ανοιχτό, είναι ο καθορισμός της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Και φυσικά, δεν είναι μόνο ο τέως Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, ο οποίος έχει αναγάγει την ένταξη σε μια "παρά πολύ σπουδαία υπόθεση". Οταν πρόσφατα αυτός είχε επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου έκανε μια σειρά από διαλέξεις, είχε δηλώσει: "Μαζί μου σας φέρνω και την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ.... Ολα τα έχω κανονίσει...".

Ομως και ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, που επίσης πρόσφατα είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κλίντον, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, εξηγούσε ότι η ένταξη της Πολωνίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, είναι μια "αποφασισμένη υπόθεση...". Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, κάτι τέτοιο θα πρέπει ν' αποφασιστεί σε διεθνή Σύσκεψη τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Επιβεβαίωση όλων των παραπάνω, από μια άποψη, μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός ότι, από πολωνικής πλευράς, έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένες υποσχέσεις για χρησιμοποίηση πεδίων ασκήσεων στο Μπίντρισνκ και Ντράβσκο εκ μέρους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα από κοινού με τα γαλλικά, δανικά και γερμανικά στρατεύματα να πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια και μάλιστα με λιγότερα έξοδα.

Προκειμένου, όμως, η Πολωνία ν' αποδείξει ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα είναι υποχρεωμένη ν' αποστέλλει όλο και περισσότερους στρατιώτες για "ειρηνευτικές διαδικασίες..." σε διεθνή κλίμακα. Αυτό το έχει ήδη πράξει στην περίπτωση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται 700 άνδρες των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι "επιβλέπουν την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον". Ολα, λοιπόν έχουν πάρει τον κανονικό τους δρόμο...

Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα, το οποίο σήμερα έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στην πολωνική πρωτεύουσα, είναι το συνολικό κόστος, που συνδέεται με την ένταξη. Κι εδώ, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, πρόκειται για σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας. Ηδη, σήμερα, άρχισε να γίνεται λόγος και για "επιπρόσθετα έξοδα" ύψους 40 εκατομμυρίων μάρκων. Ετσι, ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας, Στάνισλαβ Ντομπζάνσκι, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο το ποσό αυτό το κρατούσε κρυφό στα συρτάρια του Γραφείου του, τώρα απαιτεί και άλλα χρήματα για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό.

Πάντως, σχετικά με τα μεγάλα έξοδα που θα απαιτηθούν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η μεγάλη πλειοψηφία του πολωνικού λαού δεν είναι ενημερωμένη και τα νούμερα αυτά έχουν γίνει ταμπού... Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πρώην σοσιαλιστική χώρα, όπου τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έχουν οξυνθεί σε μεγάλο βαθμό και με την ανεργία να φθάνει στα 3 εκατομμύρια περίπου. Σήμερα, έντονα δυσαρεστημένοι από την κατάσταση αυτή, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ανθρακωρύχοι, οι χαλυβουργοί, οι εργάτες ναυπηγείων και άλλων βιομηχανικών κλάδων ετοιμάζονται να κατέβουν σε κινητοποιήσεις με οικονομικά και άλλα αιτήματα. Και είναι βέβαια, πολύ φυσικό να μην ανακοινώνονται τα πραγματικά χρηματικά ποσά, που θα απαιτηθούν για την ένταξη της πρώην αυτής σοσιαλιστικής χώρας στην ιμπεριαλιστική Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ