Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Δραματική η κατάσταση της οικονομίας

Ολο και δραματικότερες μορφές φαίνεται να προσλαμβάνει η οικονομική και κοινωνική κρίση στη γειτονική μας πρώην σοσιαλιστική Βουλγαρία. Σήμερα, μάταια αναζητά κανείς στα μαγαζιά αλεύρι, ζάχαρη και λάδι. Και δεν είναι λίγοι οι Βούλγαροι εκείνοι οι οποίοι, από μεγάλο φόβο μήπως αυξηθούν και πάλι οι τιμές, συγκεντρώνουν τρόφιμα που δε χαλάνε εύκολα, προκειμένου να περάσουν το χειμώνα.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος στη χώρα, η οικονομία βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της καταστροφής... Η συγκομιδή σιτηρών αυτό το χρόνο ήταν η χειρότερη εδώ και δεκαετίες. Η άλλοτε υποδειγματική αγροτική οικονομία της Βουλγαρίας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο... Μόνο η τιμή του ψωμιού στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών έχει τετραπλασιαστεί. Οι Βούλγαροι συνεχίζουν να βάζουν στην άκρη λαχανικά και φρούτα. Ακόμα, λόγω του μη επαρκούς ελέγχου, είναι συχνό το φαινόμενο πώλησης ακατάλληλου κρέατος ή νοθευμένου αλκοόλ.

Η απελπισία, η απόγνωση και η κοινωνική δυσαρέσκεια μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Ετσι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το 28% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Ηδη, όμως, αυτή τη στιγμή, πάνω από μισό εκατομμύριο, νέοι κυρίως στην ηλικία άνθρωποι, έχουν μεταναστεύσει. Μεγαλύτερες, όμως, διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα αυτό στη μουσουλμανική μειονότητα, η οποία χτυπιέται πιο πολύ από την ανεργία και ένα σοβαρό τμήμα της καταφεύγει στη γειτονική Τουρκία.

Οι διαβόητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με κατεύθυνση την καπιταλιστική οικονομία της αγοράς, δεν προχωρούν... Προκειμένου δε να εκπληρωθούν οι όροι, τους οποίους έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση πιστώσεων, η σημερινή κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας θα πρέπει να εφαρμόσει μια πολιτική ιδιαίτερα σκληρής λιτότητας, γεγονός που σημαίνει ότι ο βουλγάρικος λαός θα οδηγείται όλο και περισσότερο στη φτώχεια...

Οι τιμές στα καύσιμα από τον περασμένο χειμώνα έχουν διπλασιαστεί, ενώ το ρεύμα στη διάρκεια αυτού του μήνα πρόκειται να αυξηθεί κατά 14%. Ο πληθωρισμός τον περασμένο Ιούλη έτρεχε με 82%, ενώ το λέβο, το νόμισμα της χώρας, χάνει συνεχώς την αξία του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, σήμερα, το ένα τρίτο του βουλγάρικου πληθυσμού ζει κάτω των ορίων της φτώχειας...

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβάλλει όλο και πιο επιτακτικά την απαίτηση για επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων προς καπιταλιστική κατεύθυνση. Και δεν πρόκειται να χορηγήσει στη Βουλγαρία την προβλεπόμενη πίστωση των 115 εκατομμυρίων δολαρίων, σε περίπτωση που δεν κλείσουν οι μη κερδοφόρες επιχειρήσεις και δεν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, που στην πράξη σημαίνουν καταστροφή νέων δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η σημερινή δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πριν απ' όλους, χτυπά τους συνταξιούχους της χώρας. Στη Σόφια, συχνά βλέπει κανείς ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας ν' αναζητούν τρόφιμα σε σωρούς σκουπιδιών. Αυτή τη στιγμή, ο υπουργός Πρόνοιας, Μίντσο Κοράλσκι, προγραμματίζει τη μεταφορά 60.000 συνταξιούχων σε σπίτια διακοπών, προκειμένου να περάσουν εκεί το χειμώνα.

Κατά τα άλλα, η ανεργία αναμένεται να προσλάβει νέες εκρηκτικές διαστάσεις και η οποία σήμερα φτάνει στο 10,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι πολλοί εκείνοι οι εργαζόμενοι, στους οποίους, για αρκετούς μήνες τώρα, δεν καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί. Το άλλοτε υποδειγματικό υγειονομικό σύστημα της Βουλγαρίας έχει σε σημαντικό βαθμό καταρρεύσει... Οι ασθενείς, που πηγαίνουν στα νοσοκομεία, είναι αναγκασμένοι να φέρνουν μαζί τους επιδέσμους, βαμβάκι και τρόφιμα...

Ν. Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ