Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σταθερά κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

ΒΙΕΝΝΗ .-

Κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τάχθηκε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γιεβγκένι Πριμακόφ, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στη Βιέννη, όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αυστρία δε θα παραχωρήσει την ουδετερότητά της έναντι της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

"Εύχομαι η Αυστρία να μην πάρει μια τέτοια απόφαση. Δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία του αυστριακού λαού επιθυμεί κάτι τέτοιο", τόνισε ο Πριμακόφ και πρόσθεσε ότι "η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί μόνον από τον αυστριακό λαό".Οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου υπουργού έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ορισμένοι όμως εταίροι του στο συνασπισμό υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, βρίσκοντας την ιδέα της ουδετερότητας ξεπερασμένη.

Χτες το βράδυ αναμενόταν συνάντηση του Πριμακόφ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος είχε δηλώσει προηγούμενα ότι το ΝΑΤΟ "προσεγγίζει μια νέα, μόνιμη σχέση με τη Ρωσία". Ο γγ της Ατλαντικής Συμμαχίας υποστήριξε επίσης ότι οι μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πρέπει να "θεσμοθετηθούν" για να αποφύγουμε "τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων ετών" μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο Σολάνα υποστήριξε ότι οι περισσότερες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ της δημιουργίας δύο "ζωνών ευθύνης" στο βορρά και το νότο της Ευρώπης. Πάντως, σύμφωνα με συμμαχικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μεταξύ των χωρών εκείνων που είναι αντίθετες στην ιδέα των δύο ζωνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ