Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναζητείται "έδαφος" για διάλογο

Ο Κλάους Κίνκελ, όπως και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει "λάθος" το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καταδικάζει την πολιτική της Τουρκίας στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μόλις μια μέρα μετά τις ελληνικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με συντονισμένες προσπάθειες, που στόχο έχουν την καλλιέργεια του εδάφους για την πραγματοποίηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, εντάσσεται η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος χαρακτηρίζει "απόλυτα εσφαλμένο" το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα αυτό, πρέπει να σημειωθεί, το εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, καθώς καλούσε την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό. "Η ΕΕ και προπαντός εμείς οι Γερμανοί πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε αυτή την τόσο σημαντική περιοχή, είπε ο Κ. Κίνκελ και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να χάσουμε από την οπτική μας το σύνολο των σχέσεων με αυτόν το σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ στο Βόσπορο".

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, στο παρασκήνιο, όπως επιμένουν οι πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, οι αμερικανικές πρεσβείες στην Αθήνα και την Αγκυρα έχουν, ήδη, ξεκινήσει διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση του σημείου εκκίνησης ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ταυτόχρονα, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε δηλώσεις της από τη Ν. Υόρκη, κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο για το Κυπριακό, ευχόμενη η εκλογή του Κ. Σημίτη να σηματοδοτήσει μια διαδικασία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πάντως, στις δηλώσεις της, η Τ. Τσιλέρ επέμεινε στην άποψη πως η Ελλάδα εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στην προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος βρίσκεται και αυτός στη Ν. Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απαντώντας στις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, υπογράμμισε πως το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα που θα μπορούσε να συζητηθεί σε αυτή τη βάση από την Αθήνα και την Αγκυρα. Ο Θ. Πάγκαλος, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, σημείωσε πως η τουρκική πρόσκληση για διάλογο γίνεται για την καλλιέργεια εντυπώσεων και υπογράμμισε πως η Αγκυρα, πριν από ότιδήποτε άλλο, οφείλει μια απάντηση στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ