Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα

Τα εκλογικά αποτελέσματα όπως πάντα επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες. Ανάλογα από την οπτική γωνία που τα εξετάζει κανείς. Οι ΠΑΣΟΚοι "σοσιαλιστές" χάρη στο ληστρικό εκλογικό σύστημα - επινόησης Κούβελα - που με πάθος υπεράσπισαν οι "εκσυγχρονιστές" του κ. Σημίτη, αν και μείωσαν το ποσοστό τους, εξασφάλισαν άνετη πλειοψηφία. Τι θα την κάνουν, είναι γνωστό. Θα επιχειρήσουν να μας περάσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα της κοινωνίας των 2/3 σε φανταχτερό περιτύλιγμα. Κάτι για το οποίο με νύχια και με δόντια πάλεψαν και θα παλέψουν τα ΜΜΕ και τα ισχυρά οικονομικά κέντρα και παράκεντρα. Η ΠΟΛ.ΑΝ. έμεινε εκτός Κοινοβουλίου γιατί ο εθνικιστικός της λόγος ξεφούσκωσε αφ' ενός και αφ' ετέρου, βρήκε καλύτερους ντελάληδες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ (Παπαθεμελής, Βουνάτσος) και φυσικά του ΔΗΚΚΙ. Το τελευταίο κατόρθωσε με το λαϊκίστικο λόγο του να μπει στη Βουλή, με το μισό ποσοστό από αυτό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Το τι θα πράξει είναι άγνωστο. Πάντως όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει και για το ΣΥΝ με τα ήξεις αφίξεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή, για τις σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα. Ούτως ή άλλως προγραμματικά δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει διαφορές στα προγράμματά τους. Η άνοδος του ΚΚΕ και η κατάληψη της τρίτης θέσης είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο μήνυμα στις χαλεπές μέρες που μας περιμένουν. Ο λόγος ανήκει στους πολίτης και τους αγώνες τους. Ο οδοστρωτήρας του πράσινου νεοφιλελευθερισμού θα πρέπει να σταματήσει.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Γυναίκες - Πόλη - Ευρώπη, η ευρωπαϊκή χάρτα για τα δικαιώματα των γυναικών στην πόλη.

Αρχισε την Πέμπτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα συνέδριο στο ΕΜΠ με την παραπάνω θεματολογία με μια σειρά αξιόλογες παρεμβάσεις, που ελπίζουμε να 'χουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σύντομα γι' αυτές.

Οικολογία και εκλογές

Η διάλυση του οργανωμένου χώρου της πολιτικής οικολογίας και η αδυναμία ανασύστασής του έδωσε την ευκαιρία σε άτομα τύπου Παπανικόλα και Βεργή να καρπωθούν ψήφους που σε αντίθετη περίπτωση δε θα είχαν. Από την άλλη οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής προς το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για κάποιους που έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να ξεκινήσουν από τις "στάχτες" μια νέα προσπάθεια μακριά από τα παλιά λάθη και τις αδυναμίες που είχαν σαν αιτία και τη διάλυσή τους.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Τα όρια της πόλης, Μ. Bookchin, εκδ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Ο γνωστός διανοητής και κύριος εκφραστής του ρεύματος της κοινωνικής οικολογίας Μ. Β., όπως φαίνεται έχει ένα φανατικό κοινό μια και κυκλοφορούν πάνω από δέκα βιβλία του. Αυτή τη φορά περιγράφει τα όρια της πόλης. Πώς δηλαδή αυτή αναπτύχθηκε, το ρόλο που έπαιξε, τις αιτίες της παρακμής της. Ο συγγραφέας θεωρεί την πόλη ως ένα ηθικό πεδίο ανθρώπινης συναναστροφής κι όχι μια απλή εμπορική επιχείρηση, της οποίας η επιτυχία μετριέται με την αποδοτικότητα και την οικονομία των υπηρεσιών που παρέχει στους κατοίκους της. Σκοπός του βιβλίου η αμφισβήτηση της σημερινής έλλειψης κριτηρίων στην αξιολόγηση της σύγχρονης μητρόπολης και της κοινωνίας, με τον άναρχο τύπο ανάπτυξης, με τα γνωστά προβλήματα κι αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ