- Απάτη τεράστιου μεγέθους αποδεικνύονται οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για ουσιαστικές αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων μέσω της δημιουργίας Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Από το σχέδιο... - 1996-09-28 00:00:00.0"/> - Απάτη τεράστιου μεγέθους αποδεικνύονται οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για ουσιαστικές αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων μέσω της δημιουργίας Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Από το σχέδιο... - 1996-09-28 00:00:00.0" /> Υποσχέθηκαν αυξήσεις, στην πραγματικότητα τις μειώνουν! | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Υποσχέθηκαν αυξήσεις, στην πραγματικότητα τις μειώνουν!
  • Οταν ο Κ. Σημίτης μιλούσε για αύξηση μέσω του ταμείου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, στα συρτάρια του ΠΑΣΟΚ υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο, που προβλέπει μεγάλη αύξηση των εισφορών και μείωση των συντάξεων που δίνονται σήμερα με την πρόσθετη ασφάλιση
  • Ο "Ρ" αποκαλύπτει με συγκεκριμένα στοιχεία αρμόδιων υπηρεσιών την επιχείρηση προεκλογικής εξαπάτησης

Απάτη τεράστιου μεγέθους αποδεικνύονται οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για ουσιαστικές αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων μέσω της δημιουργίας Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Από το σχέδιο νόμου που ο Κ. Σημίτης κόμπαζε ότι είναι ήδη έτοιμο - αλλά ποτέ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα για ευνόητους, όπως αποκαλύπτεται, λόγους - προκύπτει ότι στην πραγματικότητα όχι μόνο θα αυξήσουν κατά 175% τις εισφορές, αλλά θα μειώσουν - σε πραγματική αξία - τις συντάξεις που δίνονται σήμερα με το καθεστώς της πρόσθετης ασφάλισης.

Ομως, όπως αποκαλύπτει ο "Ρ" σήμερα, ελάχιστες μέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση, η κυβέρνηση εξαπατούσε συνειδητά τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους αγρότες, υποσχόμενη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών. Κι αυτό γιατί με το νομοσχέδιο, που, ήδη, είχαν έτοιμο, προωθούν ένα ασφαλιστικό σύστημα συντάξεων - έκτρωμα. Οχι μόνο δεν οδηγεί σε κάποια βελτίωση του σημερινού απαράδεκτου επιπέδου συντάξεων (βασικής και πρόσθετης σύνταξης), αλλά, αντίθετα, οδηγεί στη χειροτέρευση! Αυτό προωθείται με τη μετεξέλιξη του Ταμείου Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, με τη σταδιακή κατάργηση της βασικής σύνταξης των 25.000 δραχμών μέχρι το 2013.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα έχουν θορυβηθεί ακόμη και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν σίγουρο ότι η δημοσιοποίησή του θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο "Ρ", πολλοί από αυτούς ζητούν "μικροβελτιώσεις" και διατυπώσεις τέτοιες που ν' αποκρύβουν την πραγματική ουσία των ρυθμίσεων.

Μεγάλες εισφορές

Από τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στον πίνακα που δημοσιεύει ο "Ρ" για την εξέλιξη των αγροτικών συντάξεων - πίνακα που έχουν επεξεργαστεί αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του ΟΓΑ, με βάση τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - προκύπτουν τα παρακάτω:

Οι αγρότες οι οποίοι το 1996 για την υποχρεωτική ασφάλισή τους στο Ταμείο Πρόσθετης Ασφάλισης (κατώτερη κλάση Α), πληρώνουν ετήσια εισφορά 39.840 δραχμές, από το 1997 με το νέο σύστημα (για την ασφάλιση στην 1η κατώτερη κατηγορία που προβλέπεται) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν στο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, εισφορά 83.880 δραχμές το 1997, 96.840 το 1998 και 109.680 δραχμές από το 1999 και μετά. Δηλαδή, από το 1999, θα πληρώνουν αυξημένη εισφορά κατά 175% στο νέο Ταμείο, σε σχέση με την πρόσθετη ασφάλιση.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι οι συντάξεις των αγροτών, ενώ αρχικά θα αυξηθούν ελάχιστα, μετά την πάροδο 15ετίας θα μειωθούν δραστικά σε πραγματική αξία, κατά 18 - 19% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο!

Οπως φαίνεται συγκεκριμένα στον πίνακα που παρατίθεται: Το συνολικό ποσό της σύνταξης που δικαιούνται το 2003 οι συνταξιούχοι αγρότες με το ισχύον καθεστώς (όπου εισπράττουν τη βασική σύνταξη των 25.000 δραχμών συν την πρόσθετη σύνταξη), σε σημερινή αξία, θα ήταν 49.890 δραχμές, έναντι 53.020 που προβλέπονται με το νέο σύστημα της Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Θα είναι δηλαδή αυξημένες κατά 6,3% σε πραγματική αξία. Ομως, το συνολικό ποσό των συντάξεων με το νέο σύστημα μειώνεται δραστικά από εκεί και πέρα. Το 2008 ένας συνταξιούχος αγρότης με 20 χρόνια ασφάλισης (και εισφορών) με το ισχύον σύστημα θα πρέπει να εισπράττει μηνιαία σύνταξη συνολικά (βασική και πρόσθετη) 58.190 δραχμές (σε τιμές '95). Με το νέο σύστημα θα εισπράττει μόνον 53.220 δραχμές. Η σύνταξη, δηλαδή, θα είναι μειωμένη κατά 7,66% το 2008, για να μειωθεί πάρα πέρα στα επόμενα χρόνια κατά 18,84% το 2013, 17,26% το 2018 κ.ο.κ.

Μισή αλήθεια

Οταν ο πρωθυπουργός δήλωνε πως με το νέο σύστημα της Κύριας Ασφάλισης Αγροτών οι συντάξεις στη 15ετία ή το 2003, θα αυξάνονταν κατά 32% απ' ό,τι προβλεπόταν με την πρόσθετη ασφάλιση, έλεγε τη μισή αλήθεια. Γιατί, ταυτόχρονα, δεν έλεγε για την κατάργηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και το γεγονός ότι έτσι σταδιακά θα μειώνεται δραστικά η συνολική σύνταξη. Αυτό το απέκρυψαν και είναι χαρακτηριστικό για την επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υφαρπάσει την ψήφο τους. Από την άλλη υπογραμμίζει το ήθος και το ύψος που επαγγέλλεται η κυβέρνηση Σημίτη.

Πέραν αυτών, αποκαλύπτεται συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα των δεσμεύσεων του Μάαστριχτ, προωθεί τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού, που αφορούν κι αυτές τις πενιχρές συντάξεις των αγροτών. Μεθοδεύει τη μετακύληση του κόστους στους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν, άμεσα, αυξημένες εισφορές και έμμεσα, νέα χαράτσια - εισφορά 2% επί της αξίας των διακινούμενων αγροτικών προϊόντων, 3% επί των συνολικών επιδοτήσεων και εισφορά επί των συντάξεών τους. Συνολικά δηλαδή υποχρεώνονται οι αγρότες να πληρώσουν - άμεσα και έμμεσα - περί τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές σε σημερινές τιμές για να εξασφαλίσουν ένα απαράδεκτο επίπεδο μειωμένων συντάξεων...

Αυτά βεβαίως "τα λυπητερά" τα απέκρυψαν. Σημαντικότατο επίσης πρόβλημα είναι και η πραγματική αδυναμία των μικρομεσαίων αγροτών να πληρώνουν τις υπεραυξημένες εισφορές. Αυτό γίνεται φανερό, όταν σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις πολύ μικρότερες εισφορές για την πρόσθετη ασφάλιση. Και μόνον αυτό το στοιχείο καθιστά το νέο σύστημα ανεφάρμοστο. Ετσι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να το εφαρμόσει "ντε και καλά", υπάρχει κίνδυνος εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να μείνουν εντελώς ανασφάλιστοι και, βεβαίως, δε θα εισπράττουν ούτε κι αυτήν την άθλια, προνοιακής μορφής, σύνταξη των 25.000 δραχμών, αφού προβλέπεται η κατάργησή της από το 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ