Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμία ανοχή στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης

Γραπτή δήλωση στο "Ρ" του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Διονύση Κορφιάτη

Καμία περίοδο χάριτος ούτε ανοχή στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε δίνει ο λαός, που απαιτεί εδώ και τώρα λύσεις, αρνούμενος θυσίες χωρίς τελειωμό. Αυτό τονίζει κατηγορηματικά με δήλωσή του στο "Ρ" ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Ο Δ. Κορφιάτης προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι εάν επιχειρήσει να ερμηνεύσει την απόσπαση της πλειοψηφίας στη Βουλή ως εξουσιοδότηση από τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους για την εν λευκώ άσκηση πολιτικής στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα διαπιστώσει γρήγορα πόσο λάθος ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Δ. Κορφιάτη έχει ως εξής:

"Το αποτέλεσμα των εκλογών της 22ης Σεπτέμβρη, εκτός από την αποδυνάμωση του δικομματισμού σε ποσοτικό επίπεδο, δημιούργησε και μία βαθύτερη ρωγμή στο σύστημα άσκησης της εξουσίας από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας. Τόσο η αποδοκιμασία της πολιτικής της ΝΔ, με την ανάδειξη πλήθους προβλημάτων ηγεσίας, συνοχής και φυσιογνωμίας, όσο και η αποδοκιμασία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μέσα από τη συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης, συνιστούν μια γενικότερη αποσταθεροποίηση του συστήματος.

Είναι πλέον φανερό ότι η επερχόμενη θύελλα σκληρών μέτρων από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη βάση του προγράμματος σύγκλισης και των "μεγάλων αποφάσεων" όχι μόνο δε θα βρει συναίνεση ακόμη και στους χτεσινούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος - άλλωστε δεν το ψήφισαν γι' αυτό - αλλά ούτε καν σταθερότητα και ανοχή δε θα υπάρξει. Ο λαός δε δίνει στη νέα κυβέρνηση ούτε περίοδο χάριτος ούτε ανοχή στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ζητάει εδώ και τώρα λύσεις, αρνούμενος τις θυσίες χωρίς τελειωμό.

Είναι, λοιπόν, να αναρωτηθεί κανείς πώς θα κυβερνήσει μία κυβέρνηση που από την εκκίνησή της ακόμη βρίσκει αντίθετο το σύνολο του λαού.

Στον τομέα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων τα περιθώρια της κυβέρνησης είναι ακόμη μικρότερα. Οι ΕΒΕ ζήτησαν προεκλογικά συγκεκριμένες δεσμεύσεις και επισήμαναν ότι είναι έτοιμοι να απαντήσουν με κινητοποιήσεις στα σχέδια επιβολής σκληρής πολιτικής σε βάρος τους, μετά τις εκλογές. Αν η κυβέρνηση λοιπόν ερμηνεύσει την απόσπαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ως έγκριση για εν λευκώ άσκηση πολιτικής στο χώρο των ΜΜΕ, θα διαπιστώσει γρήγορα πόσο λάθος ερμήνευσε αυτό το αποτέλεσμα.

Οι ΕΒΕ είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων τους, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Μπροστά στην πολιτική αφανισμού που πηγάζει από το πρόγραμμα σύγκλισης και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν έχουν να επιλέξουν παρά μόνο τον αγώνα, την αντίσταση και την αντεπίθεση. Στον αγώνα αυτό δε θα πάμε μόνοι μας. Ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και στρώματα έχουν υποστεί τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Οι κοινωνικές αντιμονοπωλιακές συμμαχίες θα είναι ο κοινός τόπος όλων των δυνάμεων που μαζί με τους ΕΒΕ μάχονται για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Εχοντας γνώση των πρακτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις μετά τις εκλογές, αυτή τη φορά δε θα μείνουμε αδρανείς. Με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα περιμένουμε "στη γωνία" την κυβερνητική πολιτική. Θα δώσουμε τη μάχη τόσο κατά των ως τώρα ασκούμενων πολιτικών, όσο και κατά των νέων σκληρότερων σχεδίων που απεργάζεται η ολιγαρχία για τους ΕΒΕ. Αλλωστε, από έναν τέτοιο αγώνα δεν έχουμε πλέον να χάσουμε τίποτα παρά μόνο το σχοινί της αυτοκτονίας που μας προσφέρει η κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ