Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προτάσεις μομφής κατά Ερμπακάν

Με αφορμή το λιβυκό "κάζο". Και οι ΗΠΑ εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις κινήσεις του

ΛΑΓΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν βρίσκεται μεν στη Νιγηρία, όπου έχει συνομιλίες με στελέχη της στρατιωτικής κυβέρνησης του Σάνι Αμπάτσα, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, με αφορμή την προηγούμενη επίσκεψή του στη Λιβύη - προβλήματα τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Στην Αγκυρα, τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό του Ντενίζ Μπαϊκάλ και αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατέθεσαν δύο προτάσεις μομφής εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού, με αφορμή την οξύτατη φραστική επίθεση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στον Ερμπακάν για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Οι δηλώσεις Καντάφι έχουν προκαλέσει οργή σε πολλούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ τα μέσα ενημέρωσης έχουν δώσει στο θέμα διαστάσεις "εθνικής ταπείνωσης".

Η Ουάσιγκτον, η οποία κατ' αρχάς εξέφρασε δυσαρέσκεια για την αυτόνομη εξωτερική πολιτική που ασκεί ο Ερμπακάν και ειδικά για τις τελευταίες του επισκέψεις σε Λιβύη και Νιγηρία, αντέδρασε έντονα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις δηλώσεις Ερμπακάν υπέρ του Καντάφι, λέγοντας ότι "αν όντως αληθεύουν, θα εκπλαγώ σε μεγάλο βαθμό". Η ενόχληση των ΗΠΑ για την - ανεπιτυχή, όπως αποδείχτηκε - απόπειρα προσέγγισης της Λιβύης, από τον Τούρκο πρωθυπουργό, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα έντονη: Ο Μπερνς αποσαφήνισε ότι "οι καλοί σύμμαχοι δεν είναι εκείνοι που επιλέγουν πότε μας στηρίζουν και πότε όχι".

Ο Ντεμιρέλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αντιμετώπισε επίσης επικριτικές φωνές στην επίσκεψή του στην Ιταλία, αλλά επί διαφορετικού θέματος. Ο Ιταλός ομόλογός του, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, και Ιταλοί βουλευτές και υπουργοί έθεσαν με πιεστικό τρόπο την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού και τη βελτίωση της κατάστασης, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία ως προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συζήτηση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλά οι χτεσινές ειδήσεις από τη Νοτιανατολική Τουρκία μάλλον δε συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση: Κατά το πρακτορείο "Ανατολή", 118 Κούρδοι και 10 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αυτονομιστές του ΡΚΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ