- ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΟΝΝΗ.- Για πρώτη φορά μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το Ισραήλ άνοιξε δύο μεθοριακές διαβάσεις στη Γάζα και ήρε τον αποκλεισμό της Ραμάλα... - 1996-10-09 00:00:00.0"/> - ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΟΝΝΗ.- Για πρώτη φορά μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το Ισραήλ άνοιξε δύο μεθοριακές διαβάσεις στη Γάζα και ήρε τον αποκλεισμό της Ραμάλα... - 1996-10-09 00:00:00.0" /> Η "ύφεση" δεν υποκρύπτει το αδιέξοδο... | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η "ύφεση" δεν υποκρύπτει το αδιέξοδο...
  • Οι συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων απέτυχαν και μόνο η αμερικανική παρέμβαση... απέτρεψε οριστική διακοπή τους
  • Οι ΗΠΑ μένουν ο μόνος "διαμεσολαβητής"

ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΟΝΝΗ.-

Για πρώτη φορά μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το Ισραήλ άνοιξε δύο μεθοριακές διαβάσεις στη Γάζα και ήρε τον αποκλεισμό της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ μετέβη με ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Καισάρεια, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Εζέρ Βάιζμαν. Σημεία ύφεσης; Ισως όχι και τόσο. Η επίσκεψη του Αραφάτ στη βίλα του Βάιζμαν έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, παρά ουσιαστικό - στην πραγματικότητα, απλώς επαναβεβαιώνει την αντιμετώπιση του Αραφάτ ως κύριου εταίρου της προωθούμενης "ειρηνευτικής διαδικασίας". Αλλωστε, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες στο Ερέζ, οι οποίες θα έθεταν - υποτίθεται - νέα θεμέλια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο κορυφής και θα επανέφεραν σε "τροχιά" τη διαδικασία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα, επί της ουσίας απέτυχαν.

Και απέτυχαν, κατά πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου, λόγω των "νέων" προτάσεων της ισραηλινής πλευράς, οι οποίες εξόργισαν τους Παλαιστινίους: οι απεσταλμένοι του Νετανιάχου πρότειναν (α) να παραμείνουν υπό τον έλεγχό του νευραλγικά σημεία της Χεβρώνας, όπως οι λόφοι που περιβάλουν τον οικισμό 400 Εβραίων εποίκων (οι οποίοι, εντελώς... συμπτωματικά, κατοικούνται από Παλαιστινίους), (β) τη δημιουργία "αποστρατικοποιημένων ζωνών" γύρω από τις περιοχές των εποίκων, όπου δε θα επιτρέπεται η είσοδος της παλαιστινιακής αστυνομίας, ενώ σε άλλες περιοχές θα επιτρέπεται, αλλά... χωρίς όπλα, (γ) την απαγόρευση της κυκλοφορίας Παλαιστινίων σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από τις εβραϊκές συνοικίες της Χεβρώνας και σε μεγάλη απόσταση γύρω από την περιοχή των εποίκων, και (δ) το Ισραήλ να αναλάβει πλήρη έλεγχο της ασφαλείας της πόλης και το δικαίωμα πραγματοποίησης "καταδιώξεων" στις παλαιστινιακές περιοχές.

Το γεγονός ότι η προτεινόμενη "λεόντειος" συμφωνία είναι σε αναντιστοιχία με εκείνη του Οσλο (την οποία πάντως ο Νετανιάχου έχει υπονοήσει ότι δεν αποδέχεται) εξώθησε την Παλαιστινιακή πλευρά σε οργισμένες κινήσεις. Οι πιο ήπιοι μίλησαν για "απαράδεκτες προτάσεις". Ενας Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παίζει παιδικά παιχνίδια με "πολιτική ηλιθιότητα".

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία λίγο έλειψε να αποχωρήσει και μόνο η παρέμβαση του Ντένις Ρος αποσόβησε ένα οριστικό ναυάγιο, το οποίο πιθανότατα θα υποχρέωνε τις ΗΠΑ σε νέες κινήσεις και πάλι σε επίπεδο κορυφής.

Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο, η πιθανότητα εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή μεμονωμένων δυτικοευρωπαϊκών χωρών στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιτάχτηκε σθεναρά σε ενδεχόμενη αποστολή ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ φάνηκε να συντάσσεται με την άποψη "μη ανάμειξης" στην υπόθεση.

Πάντως, τόσο η Γαλλία, όσο και η Ρωσία, οι οποίες διατηρούν την πρόθεση εμπλοκής τους στις μεσανατολικές ισορροπίες, εξέφρασαν την άποψη χτες, διά των Εβρέ ντε Σαρέτ και Γεβγένι Πριμακόφ ότι οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων "πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ