Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Με επικίνδυνες προτάσεις στα εθνικά!

Τώρα στα 12 ν.μ. η αιγιαλίτιδα ζώνη, απαιτεί ο Δ. Τσοβόλας. Η συναίνεση, το κομβικό σημείο της οικονομικής ανάπτυξης

Με αντιπροσωπείες από όλες τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσειςτων εργαζομένων, των αγροτών και των εμποροβιοτεχνών, συναντήθηκε τις τελευταίες 15 μέρες το ΔΗΚΚΙ, προκειμένου, όπως είχε ανακοινωθεί, να διαμορφώσει τις θέσεις του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και να προβάλει τα αιτήματά τους. Τις θέσεις του, το ΔΗΚΚΙ τις διαμόρφωσε, πλην όμως τα αιτήματα των εργαζομένων, των αγροτών και των εμποροβιοτεχνών, δεν ήρθαν στο Κοινοβούλιο από το στόμα του προέδρου του Δ. Τσοβόλα ή από άλλο βουλευτή του ΔΗΚΚΙ.

Η τοποθέτηση του Δ. Τσοβόλα, αν και διήρκεσε μιάμισι σχεδόν ώρα, επικεντρώθηκε σε γενικόλογες αναλύσεις, σε επικίνδυνες προτάσεις στα εθνικά θέματα, σε κριτική του χαρακτήρα της κυβέρνησης, ακόμα και σε ψόγο προς τη ΝΔ και το Συνασπισμό, επειδή ασκούν "διορθωτική" κριτική στην κυβέρνηση, συμπολιτευόμενες. Οχι, όμως, σε προτάσεις για την οικονομία που να απορρέουν από τα αιτήματα, τους αγώνες και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Τυχοδιωκτισμοί

Το ΔΗΚΚΙ αναπλήρωσε το "κενό" της Πολιτικής Ανοιξης με τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε για τα εΘνικά θέματα. Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, τόνισε ότι "σε εύλογο χρόνο" η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 ν.μ., προκειμένου να υπερασπιστεί το κυριαρχικό της αυτό δικαίωμα, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η μη άσκηση του δικαιώματος θα οδηγήσει στην "αδρανοποίηση" και κατ' επέκταση στην απώλειά του στην πράξη και στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Παράλληλα, όσον αφορά το Σκοπιανό, ο Δ. Τσοβόλας επικέντρωσε τις πολιτικές προτάσεις του, στο όνομα αποκλειστικά της γειτονικής χώρας, λέγοντας πως "δεν πρέπει να αναγνωριστεί ποτέ με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγο". Δικαιολόγησε τη θέση του με το - γνωστό - επιχείρημα πως, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων κρατών, σημασία για την ΠΓΔΜ έχει η αναγνώρισή της από την Ελλάδα. Την όλη "φιλοσοφία" των προτάσεων αυτών, συμπλήρωσαν οι συνεχείς επίμονες αναφορές στον "ελληνισμό", στη "διαχρονική πορεία του" και την "ανάγκη επανασύνδεσης της Ελλάδας με την ιστορία της". Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, με αφετηρία το ότι το σύνολο των εθνικών προβλημάτων της χώρας απορρέει από τη "νέα τάξη πραγμάτων", που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ισχυρές χώρες της ΕΕ, κατέληξε ...στις παραπάνω προτάσεις εμφανώς τυχοδιωκτικές και υφέρπουσας εθνικιστικής προδιάθεσης. Παράλληλα, να επισημάνουμε ότι τα καταφανή στοιχεία εξάρτησης της χώρας μας από τις ΗΠΑ, υπαγωγή στα σχέδια του ΝΑΤΟ, αμερικανικές βάσεις κλπ. έμειναν στο απυρόβλητο.

Συναίνεση πάνω απ' όλα

Οσον αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δεν έκανε σαφή παρουσίαση των πολιτικών θέσεων του κόμματός του. Από τις αόριστες εκτιμήσεις, που επί μια τουλάχιστον ώρα ανέφερε ο Δ. Τσοβόλας στην ομιλία του, μπορεί να σταχυολογήσει κανείς τα εξής στοιχεία:

  • "Το ΔΗΚΚΙ θα εξαντλήσει το θεσμοθετημένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καθοριστούν οι στρατηγικοί τομείς για την οικονομία", επισήμανε ο Δ. Τσοβόλας, για να τονίσει, παράλληλα, πως η "στράτευση όλων" και η "κοινωνική συναίνεση" είναι τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μία εθνική - οικονομική ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό.
  • Επισήμανε εξαρχής ότι το ΔΗΚΚΙ έχει "ευρωπαϊκό προσανατολισμό", σημειώνοντας πως είναι άμεση η ανάγκη της απάλειψης από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, του νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού της με την κατάργηση των άρθρων 3 και 102. Εξέφρασε δε την απορία του, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ζητήσει την κατάργησή τους.
  • Ο Δ. Τσοβόλας μίλησε, παράλληλα, για την ανάγκη αναγωγής της μικρομεσαίας επιχείρησης σε κομβικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, μέσω της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης της περιφέρειας.
  • Τέλος, μίλησε για αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, μέσω του φορολογικού συστήματος, αλλά και της επιχορήγησης βιώσιμων επιχειρήσεων από το τραπεζικό κεφάλαιο. Δηλαδή, μια προσπάθεια συμβιβασμού αντίθετων συμφερόντων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ