Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Στους δρόμους των αγωνιστικών κινητοποιήσεων

ΤΟΡΟΝΤΟ (Ανταπόκριση) .-

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του Καναδά πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, στις Οκτώβρη, οπότε πάνω από 250.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους του Τορόντο. Κύρια αιτία, η αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης του Μάικ Χάρις. Η κυβέρνηση προχωράει σε περικοπές των κοινωνικών δαπανών και των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πορεία ξεκίνησε από τα προπύλαια της Καναδικής Εθνικής Εκθεσης, διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ειρηνικά για δύο ολόκληρες ώρες και κατέληξε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της επαρχίας του Οντάριο.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, τραυματισμένοι εργάτες, ανάπηροι, νέοι, παιδιά με τους γονείς τους, όλοι με τα πλακάτ και τα συνθήματά τους διατράνωσαν δυναμικά με την παρουσία τους την αντίθεσή τους, τόσο μέσω των ομιλητών όσο και ομαδικά, με συνθήματα ενάντια στις περικοπές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Τα αιτήματα που εκφράστηκαν από την πορεία παραμένουν επίκαιρα: Οχι περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να υπάρχουν πραγματικές θέσεις εργασίας και όχι υποαπασχόληση, μια κοινωνία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και φυλετικές διακρίσεις. Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι δε χρειάζονται περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ επιβάλλεται ίση πρόσβαση στην παιδεία. Απαίτησαν να εφαρμοστεί νομοθεσία που να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, την υγεία και την ασφάλειά τους και όχι τους εργοδότες. Σχετικά με τους άστεγους, ζήτησαν οικονομική προσιτή στέγη για όλους και όχι άλλα καταφύγια για αστέγους. Αιτήματα όπως ισχυρή νομοθεσία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι στην κυριαρχία του νόμου των μεγιστάνων, προσιτή παιδική φροντίδα, μεγαλύτερη φροντίδα για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και όχι επιβολή επιπρόσθετων χρεώσεων, κυριάρχησαν επίσης.

Οι συνδιοργανώτριες των Ημερών Δράσης στο Τορόντο, Λίντα Τόρνεϊ και Μάργκαρετ Χάνκοκ, έκαναν δηλώσεις τονίζοντας πως κατά την προηγούμενη Παρασκευή 25/10, που πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας στους τόπους δουλιάς των εργαζομένων, έγιναν και διάφορες άλλες κοινοτικές δραστηριότητες όπως κλείσιμο σχολείων και ακινητοποίηση συγκοινωνιών. Παράλληλα, πάνω από 100.000 δάσκαλοι όλων των επιπέδων δημόσιας μόρφωσης ενώθηκαν με τη συγκέντρωση του Σαββάτου. Στη συγκέντρωση έκανε δηλώσεις και η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Οντάριο στην εφημερίδα "Πήπλ'ς Βόις", τονίζοντας ότι "η μαζική συμμετοχή του λαού, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική των περικοπών της κυβέρνησης, η ενότητά του και η αλληλεγγύη μεταξύ του, σημάδεψαν την επιτυχία της κινητοποίησης".

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εκπρόσωποι από διάφορους λαϊκούς, εργατικούς, μαζικούς φορείς, οι οποίοι τόνισαν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ώσπου αυτή η κυβέρνηση να σταματήσει την αντιδραστική πολιτική των περικοπών.

"Αν η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα σήμερα, τότε δεν έχουμε παράνα συνεχίσουμε τους αγώνες που ξεκινήσαμε, με σκοπό να πάρουν έκταση σε πανεπαρχιακό επίπεδο", τόνισε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του Τορόντο και συνδιοργανώτρια αυτών των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά, Χασάν Χουσεϊνι, δήλωσε ότι "η ορμή και η ενότητα του λαού που κτίζεται δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τα επόμενα βήματα τώρα. Χρειάζεται να κτίσουμε ένα κίνημα δραστηριότητας, με σκοπό να πάρει έκταση σε όλη την επαρχία, καθοδηγούμενο από τις σύμμαχες δυνάμεις των εργαζομένων και τη συμμαχία για κοινωνική δικαιοσύνη, όπου αποδεικνύεται η απόλυτη επιτυχία της από το ξεκίνημά της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ