Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΤΤ

Αλλοθι ενοχής του ΣΥΝ

Σε κατάργηση της λογικής κατέφυγε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, προκειμένου να βρει άλλοθι για την υπερψήφιση από το κόμμα του, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δύο πρωτοκόλλων, που εντάσσονται σε επιμέρους εφαρμογή διατάξεων της γνωστής συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Συγκεκριμένα, με την κύρωση από το Κοινοβούλιο του δεύτερου και τρίτου πρωτοκόλλου της γενικής συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, απελευθερώνονται τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και επιτρέπεται η διακίνηση φυσικών προσώπων. Δηλαδή, δίδεται η δυνατότητα σε ξένες τράπεζες, ιδίως αμερικανικές, να ανταγωνίζονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τις ελληνικές κρατικές, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν αλλοδαπό προσωπικό, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ανεργία.

Ο Γ. Δραγασάκης, αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του ΣΥΝ στα προαναφερόμενα πρωτόκολλα με τις προφανείς δυσμενείς για τη χώρα μας επιπτώσεις, είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί μεν με την ΓΚΑΤΤ, ψηφίζει όμως τα πρωτόκολλα, επειδή "θα ισχύσουν για λίγο, αφού θα αρχίσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων"!!!

Να σημειωθεί ότι πράγματι θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στη διακίνηση των φυσικών προσώπων, επειδή όμως οι ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένες με την υπάρχουσα απελευθέρωση. Στο μεταξύ, όμως, η χώρα μας έχει ήδη λάβει δεσμεύσεις, οι συνέπειες των οποίων είναι αρνητικές για τις ελληνικές κρατικές τράπεζες."Με τις δεσμεύσεις αυτές στα πλαίσια της διεθνοποίησης των χρηματοοικονομικών αγορών, περιορίζεται ένα μεγάλο μέρος της αυτονομίας της εθνικής οικονομικής πολιτικής", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.Αναφερόμενος, εξάλλου, στο άλλο πρωτόκολλο για τη διακίνηση φυσικών προσώπων ο Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι από την είσοδο των αλλοδαπών θα ενισχυθεί η μείωση της απασχόλησης των εγχώριων εργαζομένων.

"Η διαβόητη ΓΚΑΤΤ έχει μπει σαν ταφόπλακα στην παραγωγική βάση της χώρας", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, τονίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία παραδίδεται όλος ο κόσμος στο έλεος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Σχολιάζοντας, εξάλλου την επαναδιαπραγμάτευση της ΓΚΑΤΤ επισήμανε ότι θα γίνει, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ. "Το μήνυμα του ΚΚΕ είναι αντίσταση στη λαίλαπα που ξεχύνεται. Τίποτα άλλο", υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Ακολούθως, επισήμανε ότι με τα δύο πρωτόκολλα που κυρώνει η Βουλή στην πραγματικότητα πάμε ακόμα πιο πίσω και από τη δεύτερη Κοινοτική Οδηγία, η οποία θέτει και κάποιους περιορισμούς στους όρους ίδρυσης τραπεζών από τρίτες χώρες σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Οι ξένες τράπεζες έρχονται στη χώρα μας για τη χοντρή μπάζα", παρατήρησε ο Στρ. Κόρακας, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις πάνε προς την πλήρη αποδιοργάνωση του κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας μας και την ιδιωτικοποίησή του. Καταλήγοντας είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο νόμος που πριν λίγες μέρες ψήφισε η Βουλή για τη διάθεση σε πέντε χρόνια οκτώ εκατομμυρίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,που καταψήφισε τα δύο πρωτόκολλα τόνισε ότι "η ΓΚΑΤΤ αποτελεί το πλαίσιο για την επιβολή διεθνώς του νεοφιλελευθερισμού".

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισαν τα πρωτόκολλα με το μοιρολατρικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και δεν μπορεί παρά να προσαρμόζεται στα διεθνή δρώμενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσημη τοκογλυφία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων (2020-06-25 00:00:00.0)
Νομοσχέδια και ταξίδια για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου (2015-03-06 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «δημόσιος έλεγχος» των τραπεζών (2014-07-22 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες (2014-02-28 00:00:00.0)
Στήριξη των τραπεζών «με διαφάνεια» (2008-10-21 00:00:00.0)
Ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας (2007-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ