Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με αφορμή τον "Πήγασο"...

Το δυστύχημα στο ακτοπλοϊκό πλοίο "Πήγασος" της εταιρίας Βεντούρη στάθηκε αφορμή να μας στείλει το γράμμα που δημοσιεύουμε, ο συνταξιούχος πρακτικός πλοίαρχος ΕΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΛΑΒΑΣ από τη Μυτιλήνη. Γράφει: "Πόσο γνωρίζει ο επιβάτης που ταξιδεύει πώς θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που τυχόν θα παρουσιαστεί;

Σήμερα όλα τα σύγχρονα πλοία, και κυρίως τα επιβατηγά, πρέπει να έχουν το οργανωμένο σύστημα (SOLAS). Ομως αυτό δε φτάνει μόνο. Πρέπει και να φροντίσουν από το πλοίο να ενημερωθεί ο επιβάτης πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό. Οι επιβάτες χωρίς να έχουν ενημερωθεί, πηγαίνουν και κάθονται μη έχοντας καμιά γνώση πώς λειτουργούν τα σωστικά μέσα. Και αυτό όχι ότι δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλειά τους, αλλά γιατί απλούστατα κανείς δεν τους ενημερώνει.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που είναι και το αρμόδιο, θα έπρεπε μέσω της τηλεόρασης να πληροφορεί το κοινό και να οργανώνει ένα είδος σεμιναρίου, ώστε μέσα από την τηλεόραση - την οποία παρακολουθεί όλος ο κόσμος - να γίνονται γνωστά τα συστήματα διάσωσης των πλοίων. Ο επιβάτης πρέπει να μάθει μόλις ανεβεί στο πλοίο να αναζητήσει το σωσίβιό του και να μάθει να το φοράει, επίσης πώς θα επιβιβαστεί σε μια σωσίβια λέμβο, πώς σε μια πνευστή σχεδία και τέλος - αν παραστεί ανάγκη - από ποιο σημείο να πέσει στη θάλασσα.

Ολα αυτά είναι πράγματα απλά και δε χρειάζεται πολύς χρόνος για να διδαχτούν και γίνουν κτήμα του καθενός, ώστε σε κάποιο δυστύχημα η άγνοια να μη δημιουργεί πανικό και δυσκολέψει τη διάσωση. Ομως πότε πια θα ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι; Το κυνήγι του κέρδους των εφοπλιστών και η αδιαφορία του κράτους καταλήγουν σε τραγικά συμβάντα.

Επί σοσιαλιστικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία, βρέθηκα στο Λιμάνι Μπουργκάζ και το βράδυ στην τηλεόραση παρακολουθούσα προγράμματα πολύ χρήσιμα για τους πολίτες της χώρας όλων των ηλικιών και όλων των κλάδων.

Ομως οι δικοί μας αρμόδιοι κρίνουν ότι είναι πιο χρήσιμο για το λαό να τον πληροφορούν τι έκανε και κάνει η κάθε κυρία Τζούλια...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ