Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
Χειροκροτούν και ζητούν αποφασιστικότητα!

"Πλάτη" στις επιλογές της κυβέρνησης βάζουν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι μεγαλοβιομήχανοι, δίνοντας παράλληλα "γραμμή" να επιδειχτεί αυστηρότητα στους στόχους και αποφασιστικότητα απέναντι στα όποια λαϊκά αιτήματα προβληθλούν έναντι της κυβερνητικής πολιτικής. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, Ι. Στράτου,ο οποίος μιλώντας στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, με θέμα "Σύγκλιση και ταχύτερη ανάπτυξη, ύψιστες προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας", έσπευσε να παρέμβει και πάλι στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Διαβλέποντας προφανώς το γεγονός ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους και φοβούμενοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ομιλία του ο Ι. Στράτος, "τον υπαρκτό κίνδυνο να υποκύψει η κυβέρνηση στον πειρασμό να χαλαρώσει την πολιτική της, προσπαθώντας να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές", οι βιομήχανοι επανέρχονται για να πιέσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να συνεχίσει να ικανοποιεί μόνο τη δικιά τους πλευρά. Το πρόσχημα που επικαλούνται κάθε φορά είναι η αναγκαιότητα του "προγράμματος σύγκλισης" και η κινδυνολογία μήπως και μείνουμε έξω από τη Νομισματική Ενωση, στόχους τους οποίους επιχειρεί να παρουσιάσει ως αποδεκτούς από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Του λαού που για χάρη αυτών των επιλογών ακροβατεί στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας.

Πάντως, σχολιάζοντας και την πρωθυπουργική παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με την ΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει ότι "για μία ακόμη φορά θα επιδιωχτεί η δημοσιονομική προσαρμογή με μέτρα που στοχεύουν στην πλευρά των εσόδων και των φόρων, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφες τις αρχικές αιτίες της κρίσης, δηλαδή το μέγεθος του δημοσίου τομέα και τις τεράστιες δαπάνες που δημιουργεί". Με βάση αυτή την τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, ο ΣΕΒ ζητά να αποτελεί προτεραιότητα του προϋπολογισμού "η δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών αφ' ενός και αφ' ετέρου την ανακατανομή τους μεταξύ κατανάλωσης και επένδυσης". Αξιώσεις, που η κυβέρνηση με τις προχτεσινές εξαγγελίες του Γ. Παπαντωνίου ικανοποιεί σχεδόν πλήρως...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ