Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ανώμαλη προσγείωση" από τον αστικό Τύπο

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την "άγρια" πολιτική λιτότητας που περιμένει τους εργαζόμενους το 1997, ανάγκασαν την πλειοψηφία των εφημερίδων, που έπλεκαν "διθυράμβους" στην κυβέρνηση παραμονές εκλογών, να "δει" καλύτερα την πραγματικότητα

Σε ..."ανώμαλη προσγείωση" υποχρέωσαν χτες τους αναγνώστες τους οι περισσότερες εφημερίδες του αστικού Τύπου, μετά και τις επίσημες εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική του 1997 και των επόμενων χρόνων. Εξαγγελίες, που επιβεβαίωσαν στο έπακρο όσους υποστήριζαν ότι η μετά τις εκλογές περίοδος θα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά σκληρή για τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Ο "Ρ" είχε επισημάνει από πολύ νωρίς τις άγριες προθέσεις της κυβέρνησης, που θα προέκυπτε από τις εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη, τον κίνδυνο που διαγραφόταν για τα λαϊκά εισοδήματα. Ο "Ρ" ήταν η μόνη εφημερίδα που επανειλημμένα - αρχής γενομένης από τον Ιούλη ακόμα - προειδοποίησε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες αποτελούσαν απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος τους. Μάλιστα, από τις 26 του Οκτώβρη, είχε αποσαφηνίσει ότι τα σενάρια για εισοδηματική πολιτική που ακούγονταν και τα διάφορα ποσοστά που ρίχνονταν στο τραπέζι ήταν μακριά από την πραγματικότητα, αφού η κυβέρνηση εξέταζε "μηδενικές αυξήσεις" στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με το προωθούμενο νέο μισθολόγιο.

Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων εφημερίδων - κυρίως ο συμπολιτευόμενος Τύπος - έχοντας ως μοναδικό στόχο την υφαρπαγή ψήφων, διέδιδε διάφορα περί δήθεν γενναιόδωρης εισοδηματικής πολιτικής για το 1997 και τις επόμενες χρονιές, εμπαίζοντας απροκάλυπτα την κοινή γνώμη. Επρόκειτο για μία συνειδητή απόκρυψη της αλήθειας, στην οποία συνέβαλαν από κοινού κυβέρνηση, μεγαλοεκδότες και δημοσιογράφοι. Ωστόσο, οι προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ήταν αρκετά σαφείς, για να αναγκάσουν τις παραπάνω εφημερίδες να αντιμετωπίσουν πιο αντικειμενικά - με ορισμένες εξαιρέσεις - την πραγματικότητα.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στα χτεσινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων:

  • ΤΑ ΝΕΑ - η καθημερινή απογευματινή εφημερίδα του Λαμπράκη - εμφανίζονται με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο "Αυξήσεις με το σταγονόμετρο". Ωστόσο, οι ...διευκρινιστικοί υπέρτιτλοι, σχετικά με το τι σημαίνουν αυτές οι αυξήσεις, είναι από παραπλανητικοί μέχρι ψευδείς σε σχέση με την πραγματικότητα. Η εφημερίδα, λοιπόν, ψεύδεται συνειδητά, όταν κάνει λόγο για αυξήσεις 8% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το παραπάνω ποσοστό αναφέρεται στις δαπάνες μισθοδοσίας του κρατικού προϋπολογισμού του 1997. Η πραγματικότητα για την "τσέπη" των δημοσίων υπαλλήλων αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πάρουν μικρές ή και μηδενικές ονομαστικές αυξήσεις και κατά συνέπεια θα υποστούν νέα μείωση στα πραγματικά τους εισοδήματα. Ακολουθώντας την ίδια παραπλανητική τακτική, η εφημερίδα μιλά για αυξήσεις 9,7% στις αποδοχές των συνταξιούχων του δημοσίου, ενώ η επεξεργασία των επίσημων στοιχείων δείχνει ότι οι αυξήσεις - "ντροπή", που θα μπουν τον επόμενο χρόνο στις τσέπες των συνταξιούχων των διαφόρων ταμείων, κυμαίνονται από 88 μέχρι 175 δραχμές. Τέλος, η εφημερίδα κάνει λόγο για αυξήσεις 7% στους μισθούς των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, που σημαίνουν επίσης μείωση των πραγματικού τους εισοδήματος. Εν ολίγοις, αν η κυβέρνηση έδινε πραγματικές αυξήσεις "με το σταγονόμετρο" στους εργαζόμενους, στα επίπεδα που υποστηρίζει η συγκεκριμένη εφημερίδα, θα λέγαμε κι "ευχαριστώ"...
  • Η "νεογέννητη" εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, με μία άνευ προηγουμένου προκλητική παρουσία, ενημερώνει το αναγνωστικό της κοινό ότι τα "μέτρα Σημίτη" είναι "τολμηρά, αλλά ατελέσφορα", χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά - έστω για να τηρήσει τα προσχήματα - για το σκληρό χαρακτήρα των μέτρων αυτών. Αντί γι' αυτό, η εφημερίδα εμφανίζεται "βασιλικότερη του βασιλέως" και καθιστά υπεύθυνο "το διεφθαρμένο κράτος", το οποίο "καθιστά δυσχερέστατη την εφαρμογή της νέας πολιτικής"!
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μιλά για "Καθήλωση των μισθών" και για ασήμαντες αυξήσεις "λόγω προσδοκίας πτώσεως του πληθωρισμού στο 4,5%". Αποκρύπτει ωστόσο - και στο κείμενο που συνοδεύει τον τίτλο - ότι οι εργαζόμενοι θα υποστούν νέες εισοδηματικές απώλειες με την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί.
  • Τέλος, οι αντιπολιτευόμενες - τώρα - εφημερίδες (που σε άλλους καιρούς αλλιώς θα διάβαζαν τα στοιχεία της οικονομικής πολιτικής) ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, έχοντας αφομοιώσει καλά τα χαρακτηριστικά του "χαμαιλέοντα", αντιλαμβάνονται τώρα ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική του 1997 σημαίνουν "Μισθοί πείνας σε ΔΕΚΟ - Δημόσιο" για την πρώτη, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη βγαίνει "Στο φως η απάτη των αυξήσεων"! Δεν αντιμετώπισαν βέβαια με τον ίδιο τρόπο οι εν λόγω εφημερίδες την περίφημη εισοδηματική πολιτική του 0%+0%=14% που είχε εφαρμόσει η ΝΔ, όταν βρισκόταν στην εξουσία...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ