Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 0+0%
Απάτη τα περί "αύξησης μισθών" το 1997

Ιδού οι αλχημείες, στις οποίες καταφεύγει η κυβέρνηση, για να βαφτίσει τη μείωση των μισθών το 1997 αύξηση

Συνειδητή παραπληροφόρηση - που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και απάτη ολκής - αποτελούν τα όσα ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,ότι δηλαδή οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν το 1997 κατά 8%. Η αλήθεια - για την οποία ο "Ρ" είχε προειδοποιήσει πριν τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη και θα αποδειχτεί σύντομα - είναι η εξής: Με την εισοδηματική και τη γενικότερη οικονομική πολιτική, που αποφάσισε για το 1997 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα μειωθούν παραπέρα τα πραγματικά εισοδήματα ΟΛΩΝ των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό - αν περάσει αυτή η πολιτική - χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν το 1997 να εισπράττουν στο χέρι μικρότερο μισθό από το μισθό που παίρνουν φέτος.

Θα αναρωτηθούν ίσως πολλοί - από εκείνους που άκουσαν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να λέει ότι το 1997 οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 8% - πώς είναι δυνατό να υποστηρίζει ο "Ρ" ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα χάσουν; Με ποια στοιχεία και ποια δεδομένα υποστηρίζει ο "Ρ" ότι θα μειωθούν οι πραγματικοί μισθοί ΟΛΩΝ των εργαζομένων και πώς θα βρεθούν μερικές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που θα έχουν μείωση και των ονομαστικών τους αποδοχών;

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Για τους δημόσιους υπαλλήλους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 1997 δε θα πάρουν καμιά αύξηση πέραν των όποιων αναπροσαρμογών προκύψουν με το νέο μισθολόγιο και πως με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, οι συνολικές δαπάνες για αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 8%. Επικαλούμενος αυτό το 8% και την κυβερνητική πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός το 1997 θα αυξηθεί κατά 4,5% (αρχή - τέλος) και 6,5% (σε μέσα επίπεδα), ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε πως προκύπτει πραγματική αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και παραπληροφορούν συνειδητά τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη, όταν "παίζοντας" με το ποσοστό αύξησης των δαπανών μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά 8%, ισχυρίζονται πως θα αυξηθούν και τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι η εξής:

Πρώτον,η κυβέρνηση αποφάσισε να "φάει" το διορθωτικό ποσό 3,3% που έπρεπε να δώσει την 1-1-97 σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους (λόγω διαφοράς εισοδηματικής πολιτικής και πληθωρισμού το 1996), με το επιχείρημα ότι το διορθωτικό ποσό περιλαμβάνεται στις αυξήσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.Αν λοιπόν αφαιρέσουμε αυτό το 3,3%, αυτόματα το 8% αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας το 1997 μειώνεται σε 4,7%.Δεύτερον,η ωρίμανση (δηλαδή η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου, λόγω πολυετούς υπηρεσίας, τα χρονοεπιδόματα κλπ.), που επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί κομμάτι της εισοδηματικής πολιτικής του 1997, επιβαρύνει το συνολικό κονδύλι της μισθοδοσίας περίπου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Αν λοιπόν αφαιρέσουμε και αυτές τις 2 μονάδες, τότε η αύξηση του κονδυλίου για δαπάνες μισθοδοσίας του 1997 περιορίζεται στο 2,7%.

Τρίτον,τα διάφορα "ειδικά επιδόματα",που δόθηκαν φέτος στους δημόσιους υπαλλήλους για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, υπολογίζονται ότι φτάνουν επίσης τις 2 μονάδες. Αν και αυτό το κονδύλι αφαιρεθεί από το εναπομείναν 2,7%, τότε οι διαβόητες αυξήσεις για το 1997 γίνονται 0,7%.

Τέταρτον,οι δύο δόσεις για τα αναδρομικά των 18.000 δραχμών, που κανονικά θα έπρεπε να χορηγηθούν το 1997, σε όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν τα έχουν πάρει, υπολογίζεται ότι είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα. Αν κάνουμε και αυτή την αφαίρεση, είναι φανερό ότι γίνεται λόγος για αυξημένο κονδύλι μισθοδοσίας κατά 0,2%! Ενα ποσό που δε φτάνει ούτε για "ζήτω", για να καλυφθεί το κόστος που θα προκαλέσουν οι παντοειδής ρουσφετολογικές ή άλλες προσλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 1996!

Αλλά το τσεκούρεμα των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων δε σταματά μόνο στα παραπάνω. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί ότι:

  • Το νέο μισθολόγιο δε θα εφαρμοστεί μονομιάς από την 1-1-97, αλλά - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - σταδιακά μέχρι τον Ιούλη του 1998.
  • Λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας θα αυξηθεί αισθητά η παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
  • Ο πληθωρισμός - όπως γίνεται κάθε χρόνο - θ' αυξηθεί πάνω από το 4,5% (αρχή - τέλος) και 6,5% (σε μέσα επίπεδα), που προβλέπει η κυβέρνηση.

Τότε με βάση όλα αυτά, είναι φανερό ότι όχι μόνο δε θα προκύψει αύξηση μισθών για το 1997, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Θα βρεθούν και εργαζόμενοι που θα πάρουν "στο χέρι" μικρότερες αποδοχές από ό,τι σήμερα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ