Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "έχοντες και κατέχοντες" είναι αλλού!

Αυτό που προβάλλει με ένταση και σε όλους τους τόνους η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να περάσει τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων εξαπατώντας τους εργαζόμενους, είναι ότι αυτή τη φορά θα πληρώσουν "οι έχοντες και κατέχοντες". Προκειμένου να γίνουν περισσότερο πιστευτά, τα κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, επικαλούνται τη φορολογία που πρόκειται να επιβληθεί στους τίτλους του Δημοσίου, στις διατραπεζικές συναλλαγές, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα ακίνητα, τα σκάφη, τις κάρτες κλπ.

Πρόκειται, βέβαια, για τερατώδες ψέμα.

* * *

Τα ψέματα αυτά της κυβερνητικής προπαγάνδας αποκαλύπτονται - ανεξάρτητα για ποιους λόγους - και από τις φιλικά προσκείμενες σ' αυτήν εφημερίδες.

  • Τα ΝΕΑ παρουσίασαν χτες ορισμένα από τα "παράθυρα" της φορολογικής νομοθεσίας, με τα οποία οι "έχοντες και κατέχοντες" δεν πρόκειται να πληρώσουν δραχμή, ούτε βέβαια να συνεισφέρουν στα βάρη της "νέας μεγάλης Ιδέας" του Κ. Σημίτη, για ισότιμη συμμετοχή στην ΟΝΕ. Το κλειδί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι η αγορά του ακινήτου, σκάφους, ΙΧ κτλ. να γίνεται από εταιρία που έχει έδρα μία από τις χώρες που χαρακτηρίζονται "φορολογικοί παράδεισοι". Πράγμα πολύ εύκολο για τους "έχοντες και κατέχοντες", οι οποίοι έχουν "ειδικευτεί" χρόνια τώρα.
  • Παρόμοια είναι η κατάσταση όσον αφορά τη φορολογία των ομολόγων. Σύμφωνα με την "Καθημερινή" ο πρωθυπουργός, μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε (σ. σ. διάβαζε αντιδράσεις τραπεζιτών, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, κτλ.), "έδωσε εντολές στο οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει όλο το πλέγμα της φορολογίας των κρατικών τίτλων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να μην εγείρονται αμφισβητήσεις και να πλήττεται η κυβερνητική αξιοπιστία". Το μέγα ζήτημα, λοιπόν, από την εξαγγελθείσα φορολογία των ομολόγων των εντόκων γραμματίων με συντελεστή 7,5% είναι "αν αυτή θα επιβληθεί και στους ξένους επενδυτές ή θα ισχύσει μόνο στους εγχώριους αποταμιευτές". Με άλλα λόγια, αν "διευκρινιστεί" ότι δεν αφορά τους ξένους επενδυτές, τότε το πρόβλημα έχει λυθεί και για τους "δικούς μας", οι οποίοι, με μεγάλη ευκολία, μπορούν να εμφανιστούν, ξένοι, όπως φάνηκε παραπάνω.

* * *

Συμπέρασμα; Μα ότι οι μόνοι που δε θα πληρώσουν είναι οι "έχοντες και κατέχοντες". Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι και τα μόνιμα θύματα της κρίσης και τα υποζύγια των φορολογικών βαρών δεν είναι, αυτή τη φορά, διατεθειμένα να συνεχίσουν να παίζουν αυτόν το "ρόλο". Οι αγώνες που γίνονται ή έχουν εξαγγελθεί είναι μόνο η αρχή...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η απάτη του «πολέμου» κατά της φοροδιαφυγής(2010-07-21 00:00:00.0)
Πλήγμα για τους εργαζόμενους ο ΦΠΑ στις οικοδομές(2005-12-08 00:00:00.0)
Στα σκαριά ο νέος «ενιαίος φόρος»(2005-04-06 00:00:00.0)
Βάρβαρη και ανηλεής φορο-επίθεση(1996-12-01 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ(1996-12-01 00:00:00.0)
"Εχοντες" και "κατέχοντες"(1996-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ