Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Αδιαφορεί για το περιβάλλον

Μέσα Σεπτέμβρη και εντελώς αιφνιδιαστικά, με ετσιθελικό τρόπο, η ΔΕΗ έκλεισε το φράγμα του Θησαυρού. Χωρίς να έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, χωρίς να έχουν εκτελεστεί οι πενήντα περίπου μελέτες που προβλέπονται από την ΜΠΕ της ίδιας της ΔΕΗ, χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοι της περιοχής. Η πολιτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" σε νέα εκσυγχρονιστική εκδοχή.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Η κατασκευή των έργων ξεκίνησε το 1983, χωρίς να προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με το επιχείρημα, ότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία! Ετσι ξεκινά το έργο, χωρίς καν να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες ποσότητες νερού με διμερείς συμφωνίες με τη Βουλγαρία,όπου βρίσκονται οι πηγές του Νέστου. Το αστείο και ταυτόχρονα θλιβερό της κατάστασης που επικρατεί στο γραφειοκρατικό τέρας της ΔΕΗ είναι, ότι για να πειστεί η πολιτική ηγεσία, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του έργου, έδωσαν στοιχεία της ποσότητας των υπαρχόντων υδάτινων πόρων για την περίοδο 1964 - 1983, ενώ την τελευταία δεκαετία τα δεδομένα αυτά έχουν ανατραπεί τελείως.

Η αδιαφορία για το περιβάλλον

Η πρώτη ΜΠΕ εμφανίστηκε το 1988 και αφορούσε αποκλειστικά την περιοχή των έργων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαίτησε - ύστερα από παρέμβαση οικολογικών οργανώσεων - νέα μελέτη που να αφορά το σύνολο του Νέστου. Από τα σύνορα με τη Βουλγαρία μέχρι τις εκβολές του ποταμού. Τέλος του 1994 η νέα μελέτη είναι έτοιμη, αλλά για άγνωστους λόγους κρατιέται μυστική. Οι νομαρχίες λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου της μόλις το Μάη. Και σ' αυτήν γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί πάση θυσία η συνέχιση των έργων της ΔΕΗ και (ξανά) χρησιμοποιούνται στοιχεία που δεν ισχύουν. Για την τιμή των όπλων και το φόβο των Ιουδαίων προβλέπονται οι πενήντα μελέτες που αναφέραμε στην αρχή. Κάτι που ούτε έγινε κι ούτε πρόκειται - όπως όλα δείχνουν - να γίνει. Το επιχείρημα που λέει ότι "ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα, άρα το φράγμα πρέπει να λειτουργήσει" κάθε άλλο παρά πειστικό είναι.

Τι προβλέπεται να γίνει

Η κατασκευή και λειτουργία φραγμάτων του Νέστου, πέρα από την κατάκλυση τριάντα χιλιάδων στρεμμάτων γης θα επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής. Θα μειωθεί δραματικά η ποσότητα των νερών που ρέουν από το ποτάμι. Θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα των νερών που τροφοδοτούν τις πηγές της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης. Θα επηρεαστεί η ισορροπία του οικοσυστήματος του Νέστου. Το ίδιο θα συμβεί με την πανίδα στο Δέλτα και την ιχθυοπανίδα στο Κόλπο της Καβάλας και των παράκτιων ζωνών στις εκβολές του ποταμού. Τέλος, φόβοι εκφράζονται για τη σεισμικότητα της περιοχής. Κι όλα αυτά δεν αποτελούν φαντασιώσεις κάποιων ιδιόρρυθμων φιλοπεριβαλλοντιστών, αλλά αιτιάσεις επιστημόνων της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του WWF.

Αντί διαλόγου βία

Κι αντί να υπάρξει διάλογος με τους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που εξ άλλου ήταν υποχρεωμένο να πράξει το κράτος, αδιαφορώντας προκλητικά, και με αιχμή του δόρατος κάποιους κλαδικάριους εγκάθετους, προπηλάκισε κατοίκους και αιρετούς νομαρχιακούς συμβούλους της Καβάλας, όταν αυτοί πήγαν να αποτρέψουν την έμφραξη του φράγματος. Και είχαν κάθε δικαίωμα, αφού το αίτημα που διατύπωναν ήταν η εφαρμογή της ΜΠΕ. Η κάλυψη που παρέχουν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης έχει καταγγελθεί από το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής. Ενα φράγμα, που το κόστος του θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο, θέτει σε κίνδυνο μια ολόκληρη περιοχή, επειδή οι "αρμόδιοι" επιμένουν να αγνοούν την πραγματικότητα. Τα μεγάλα έργα δεν είναι ούτε μονόδρομος, ούτε πολύ περισσότερο αυτοσκοπός. Φυσικά όταν εξυπηρετούν εθνικές ανάγκες πρέπει να υλοποιούνται. Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή, δημοκρατικός προγραμματισμός και σεβασμός του περιβάλλοντος. Η υπάρχουσα σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Αρκεί να υπάρξουν οι σωστές επιλογές και να παίρνονται υπ' όψη όλοι οι παράγοντες. Διαφορετικά, αντί να βοηθήσουν θα γίνουν μπούμερανγκ, ενάντια στη φύση και τον άνθρωπο. Με μόνους κερδισμένους κάποιες πολυεθνικές και τους εργολάβους.

ΠΗΓΗ:

Εφημερίδα "Καλημέρα κυρα-Γη"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ