Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Συνέδριο με κυβερνητικούς σπόνσορες

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η λέξη σπόνσορας συνδεόταν συνήθως με αθλητικούς αγώνες και σωματεία. Να που από τον κανόνα ξέφυγαν κάποιοι που δηλώνουν οικολόγοι και μάλιστα διεκδικούν την εκπροσώπηση του πολύπαθου αυτού χώρου, ύστερα από τη διάλυση της Ομοσπονδίας τους και του κενού που αντικειμενικά δημιουργήθηκε. Πέντε - έξι οργανώσεις φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα και κάποιες ομάδες - φαντάσματα επιχείρησαν τοΣαββατοκύριακο 9-10/11 να εμφανιστούν ως η οργανωμένη πράσινη δύναμη στο Ευγενίδειο Ιδρυμα. Εχοντας την κάλυψη (και σύμφωνα με τις κακές γλώσσες την καθοδήγηση) του ΥΠΕΧΩΔΕ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, της Νομαρχίας και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, χωρίς το παραμικρό ίχνος ντροπής - γιατί τι σχέση μπορεί να έχουν οι φορείς που προαναφέραμε με την οικολογία - καλώντας και κάποιους "ειδικούς", να τους δώσουν τα φώτα (;) τους, ξεκίνησαν ένα εγχείρημα, για το οποίο βασική ευθύνη φέρει και η σιωπή (και αδυναμία) του χώρου της Πολιτικής Οικολογίας. Είναι οι οργανώσεις που με "βιομηχανία" ψηφισμάτων ευχαριστούσαν την "καλή" κ. Βάσω για την παρέμβασή της στο καζίνο του Φλοίσβου, αλλά απουσίαζαν στα αίσχη του Πάρκου Ελευθερίας,της Εγνατίας,των Σπάτων,της Πετρόλα,της Μότορ - Οϊλ και τόσων άλλων. Ο έλεγχος του οικολογικού χώρου από το ΠΑΣΟΚ, μέσω της εκχώρησης ΕΟΚικών "προγραμμάτων" και λογής λογής χρηματοδοτήσεων έχει κλείσει τα περισσότερα στόματα. Κι όσες οργανώσεις τολμούν να αντιδρούν στον εκσυγχρονιστικό χαβαλέ λ.χ. Δράμας, Ελευσίνας, Πάτρας, Χίου, Χανίων, Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμα, φιμώνονται από τα ΜΜΕ, τελείως συμπτωματικά, ως εχθροί του "σοσιαλισμού". Να περιμένουμε τις αντιδράσεις τους με οργανωμένο τρόπο;

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Χαστούκι της ΔΕΗ από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τραγικές χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης στο λεκανοπέδιο Εορδαίας,έρευνα της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, λόγω της υπάρχουσαςατμοσφαιρικής ρύπανσης.Πάνω από ογδόντα χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος της ΔΕΗ από τον τρόπο εξόρυξης και καύσης του λιγνίτη. Οι τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υπερδιπλάσιες από τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Ειδικά στην Πτολεμαϊδα εμφανίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που κατακρατούνται στη ρινική κοιλότητα. Ετσι πάρα πολλοί έχουν προσβληθεί από βαριά ρινίτιδα.Πιο συγκεκριμένα η έρευνα εξέτασε δείγμα 500 λιγνιτωρύχων, 100 υπαλλήλους γραφείου και 130 κατοίκους της Φλώρινας. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι εφτά στους δέκα λιγνιτωρύχους πάσχουν από βαριάς μορφής ρινίτιδα και ένας στους τέσσερις από χρόνια βρογχίτιδα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους κατοίκους της Πτολεμαϊδας βρέθηκαν 55% και 11% και στους κατοίκους της Φλώρινας 26.5% και 6.6% (σ.σ. καρδιοπάθειες και καρκίνοι έμειναν περιέργως εκτός έρευνας). Λίγο πριν το 2000 ο Μεσαίωνας σ' όλο του το μεγαλείο.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ των Samo Kuscer - Edo Dooreka, εκδ. ΣΑΒΑΛΑ

Αυτό το αόρατο "κάτι" που "ποτέ δεν πεθαίνει". Που δε γεννιέται από το μηδέν, μεταβιβάζεται από σώμα σε σώμα, μπορεί και αλλάζει πρόσωπα, ζωντανεύει τις μηχανές, τις... λεμονιές και την ανθρώπινη σκέψη. Που μπορεί και κάνει ένα σωρό πράγματα, το πολύτιμο αόρατο που το λέμε "ενέργεια". Μια από τις βασιλοπούλες του σύγχρονου πολιτισμού. Κάθε φορά που τη βρίσκουμε μπροστά μας από κάπου έρχεται. Από το φλεγόμενο ξύλο, από το πετρέλαιο, από τα σπλάχνα του πλανήτη, από τους ωκεανούς, τον άνεμο και τελικά από τον μεγάλο ενεργειακό πατέρα. Τον ήλιο. Και με διάφορα πρόσωπα: Σαν κίνηση, σαν ηλεκτρισμός, σαν αυτό που υπάρχει στις τροφές και μας κάνει να μπορούμε να τρέχουμε, να σκαρφαλώνουμε, να γράφουμε και να χοροπηδάμε. Στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στον ηλιακό θερμοσίφωνα, στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το χαϊδεμένο παιδί της βιομηχανικής εποχής μας έχει βάλει σε μεγάλες περιπέτειες την πορεία της γήινης βιόσφαιρας. Χρειάζεται να εξοικειωθούμε μαζί του, καθώς θα πρέπει να συμμετέχει σε κάθε σχεδιασμό ενός μέλλοντος, όπου η ζωή δε θα δηλητηριάζεται από την αλόγιστη χρήση του. Ενα βιβλίο για την ενέργεια, στο οποίο το χιούμορ συνδιαλέγεται άνετα με τη σοβαρότητά μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στις 10 Ιούνη (2021-06-04 00:00:00.0)
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις (2019-10-01 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις (2015-08-13 00:00:00.0)
Σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα (2013-05-17 00:00:00.0)
Συντονίζουν τον αγώνα ενάντια στην ασυδοσία της ΔΕΗ (2007-10-02 00:00:00.0)
Τον αναζητούν οι συγγενείς του (1997-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ