Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ... εκκολαπτόμενοι

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της ομάδας προπαγάνδας για την ...κατανόηση της αναγκαιότητας του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997, χτύπησαν οι ...εκκολαπτόμενοι γκαιμπελίσκοι του ΠΑΣΟΚ.

Με ανακοίνωσή του, που στάλθηκε προχτές το βράδυ στις εφημερίδες, το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι οι Εφορίες σ' όλη τη χώρα προχώρησαν σε μηνυτήριες αναφορές κατά 453 επιχειρήσεων με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων. Συνολικά οι επιχειρήσεις αυτές είχαν παρακρατήσει φόρους ύψους τριών 3 δισ. δραχμών. Αυτά λέει η ανακοίνωση. Η πολιτική αλητεία όμως και η κουτοπονηριά της κυβέρνησης δεν είναι εύκολο να χαρακτηριστούν με λόγια. Και θα εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - όχι μόνο η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες για αρκετά χρόνια πριν - έχει αχρηστέψει ουσιαστικά το μηχανισμό ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων. Μάταια θα αναζητήσει κανείς στοιχεία φορολογικών ελέγχων των μεγάλων επιχειρήσεων τα τελευταία πέντε 5 χρόνια. Και λέμε ότι θα τα αναζητήσει μάταια, γιατί τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν, αφού δε γίνονται φορολογικοί έλεγχοι. Είναι και αυτό απόδειξη μιας συνειδητής πολιτικής, η οποία όχι μόνο επιλέγει την παθητική στάση απέναντι στο όργιο φοροδιαφυγής και φοροκλοπής που συντελείται στο χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων, των τραπεζών και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, αλλά πολλές φορές οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν λειτουργήσει στην κατεύθυνση της συγκάλυψης τέτοιων περιπτώσεων. Βλέπετε ότι οι διάφορες μερίδες της αστικής τάξης, φοροκλέπτες, φοροφυγάδες και λαθρέμποροι απαιτούν από τους υπαλλήλους τους, στο πολιτικό σύστημα, να τους διασφαλίσουν όρους "εργασίας" που θα τους προστατεύουν από τη δημοσιότητα.

Επειδή όμως σήμερα πρέπει να περάσουν έναν προϋπολογισμό, που αν εφαρμοστεί, θα συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα του, το υπουργείο Οικονομικών έπιασε δουλιά και αρχίζει να μοιράζει γυάλινες χάντρες στους ιθαγενείς βαστάζους... Και ανακοινώσεις τέτοιες ή και πιο "προχωρημένες" αναμένεται να δούμε όλη την επόμενη βδομάδα μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Μετά, όταν τα φώτα σβήσουν, οι πολιτικοί διεκπεραιωτές θα γυρίσουν στους αρχικούς τους ρόλους. Αυτούς της προστασίας των αφεντικών... Σαν δεν ντρέπονται λιγάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ