Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η καταιγίδα των νέων φόρων

Τουλάχιστον κατά 62.000 αυξάνεται ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος μόνο από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στο 1 τρισ. δραχμές οι νέοι φόροι

Τουλάχιστον με 62.000 περισσότερο από φέτος θα επιβαρυνθεί την επόμενη χρονιά κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος της χώρας, μόνο από τα συμπληρωματικά έσοδα που σκοπεύει να εισπράξει η κυβέρνηση. Αν μάλιστα αναλογιστούμε και την απώλεια που έχουν οι εργαζόμενοι από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, που συνολικά είναι αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος και της φορολογικής κλοπής που σχεδιάζει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση Σημίτη. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κατά κεφαλήν φόρος που αναλογεί στα 3.926.859 φυσικά πρόσωπα, που υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις το 1996, ανήλθε σε 253.700 δραχμές. Με βάση τους στόχους της κυβέρνησης για το 1997 και αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των φορολογουμένων δε μεταβληθεί, ο κατά κεφαλήν φόρος θα ανέλθει στις 315.800 δραχμές! Ο κάθε δηλαδή φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί τον επόμενο χρόνο με επιπλέον 62.000 δραχμές ή θα πληρώσει περισσότερο φόρο κατά 24,5%! Και η επιβάρυνση αυτή αφορά μόνο το φόρο εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Συνολικά τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1 τρισ. δραχμές, γεγονός που μεταφράζεται σε πλημμυρίδα για τις τσέπες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών και των αγροτών.

Οι παραπάνω κοινωνικές κατηγορίες θα πρέπει να "ξηλωθούν" και να πληρώσουν το εισιτήριο εισόδου της αστικής τάξης στο βασίλειο ...του Μάαστριχτ και του κοινού νομίσματος. Η τελευταία, αν και ενδιαφέρεται διακαώς για την είσοδό της στο υπό διαμόρφωση κλαμπ του πολυεθνικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, σνομπάρει προκλητικά ενασχολήσεις που αφορούν π. χ. τις φορολογικές της υποχρεώσεις και άλλα ποταπά ...θέματα, με τα οποία ασχολείται αποκλειστικά ο χύδην όχλος...

Ο "Ρ" παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα τις βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997. Για να καταλάβει ο αναγνώστης το μέγεθος της επιδρομής, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 1997, ως μέτρο σύγκρισης της μεταβολής των φόρων λαμβάνουμε το στόχο πληθωρισμού του επόμενου έτους που καθορίστηκε στο 6,5%.

Από την ανάλυση του πίνακα, που παραθέτουμε, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Οι Αμεσοι Φόροι προβλέπεται να αυξηθούν από 2.350 δισ. δραχμές σε 2.780 δισ. δραχμές ή κατά 18,3%, τρεις φορές δηλαδή περισσότερο από την πρόβλεψη πληθωρισμού. Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της εξέλιξης του φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεων). Των μεν Φυσικών Προσώπων, των οποίων τα εισοδήματα για μια ακόμη χρονιά μπαίνουν στην πρέσα, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 24,5%, ενώ των επιχειρήσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει προκλητικές αυξήσεις κερδών, η αύξηση φόρου είναι μόνο 12,7%. Η πολύ μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων αναμένεται να προέλθει από την επιδρομή κατά των μικρομεσαίων στρωμάτων, λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων, από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας - η κυβέρνηση προσδιόρισε το μέγεθος της κλοπής στα 105,6 δισ. δραχμές - και από την κατάργηση φορολογικών απαλλαγών.
  • Οι Εμμεσοι Φόροι προβλέπεται να αυξηθούν από 4.320 δισ. δραχμές σε 5.024 δισ. δραχμές ή κατά 16,3%, ποσοστό το οποίο είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

Από τους βασικότερους έμμεσους φόρους ο ΦΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14% και να διαμορφωθεί στα 2,4 τρισ. δραχμές, ενώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων και καπνού προβλέπεται να εισπράξουν 1,4 τρισ. δραχμές.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ