Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΤΟΥ ΚΚΕ
Καλλιτεχνική παραπαιδεία

- Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, σχετική με την "Ακαδημία Χορού" της κ. Σοφίας Παπανδρέου - Κατσανέβα. Τι υπαγόρευσε την ερώτηση του ΚΚΕ;

- Με την "Ακαδημία Χορού Σόφιας", όπως ονομάζεται η σχολή της κ. Κατσανέβα, επιχειρείται μια ακόμη φορά η αποδοχή από την κυβέρνηση και μονιμοποίηση των ιδιωτικών, δήθεν "πανεπιστημιακών", ιδρυμάτων από την πίσω πόρτα. Λέω από την πίσω πόρτα, γιατί η εν λόγω "Ακαδημία" εμφανίζεται σαν "παράρτημα" κάποιας, "ανώτατης" υποτίθεται, Ακαδημίας Χορού στη Βουλγαρία. Είναι σκόπιμο, ίσως, να θυμίσουμε ότι ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει κατά καιρούς κι από άλλα "κολέγια" και "πανεπιστήμια", που εμφανίζονται σαν παραρτήματα ιδιωτικών αγγλικών ή αμερικανικών πανεπιστημίων. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σ' αυτό το άθλιο εμπόριο, ενάντια στις ελπίδες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Αυτοί που λένε ότι αγαπούν πραγματικά το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες, είναι τουλάχιστον υποκριτές, όταν ιδρύουν ιδιωτικές σχολές, τάχα εκφράζοντας με την ίδρυση της σχολής - επιχείρησής τους, την έγνοια τους για την εξέλιξη της καλλιτεχνικής παιδείας και των νέων ανθρώπων.

- Δεν είναι λίγοι αυτοί που, από χρόνια, εμπορεύονται την "καλλιτεχνική παιδεία", ελλείψει σχετικής κρατικής παιδείας, έστω και ανώτερης, αν όχι ανώτατης, βαθμίδας.

- Σήμερα, το φαινόμενο αυτό έφτασε σε εξοργιστικό βαθμό. Ανεξέλεγκτα λειτουργούν εκατοντάδες ιδιωτικές σχολές θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου. Και τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν να προστεθούν και άλλα ιδιωτικά "κέντρα" και "εργαστήρια" καλλιτεχνικής παιδείας, που κάνουν επιχορηγούμενα ή μη "σεμινάρια". Είναι ζήτημα, αν από όλες αυτές τις σχολές που λειτουργούν και των οποίων ο τζίρος ξεπερνάει τα 8 δισ. το χρόνο, υπάρχουν κάποιες κι αν υπάρχουν είναι ελαχιστότατες, που να πληρούν, έστω, τους όρους λειτουργίας που θέτει το ανεπαρκές, ισχύον νομικό καθεστώς.

- Το ερώτημα είναι, κατά πόσον το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει, θέλει ή όχι να γνωρίζει την κατάσταση της καλλιτεχνικής παιδείας και κατά πόσον θέλει ή όχι να εφαρμόζει το ισχύον νομικό καθεστώς.

- Νομίζω ότι η κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής "καλλιτεχνικής" λεγόμενης παιδείας είναι και παραείναι γνωστή στην κυβέρνηση. Πιστεύω πως το ΥΠΠΟ, αλλά και το υπουργείο Παιδείας συνειδητά αδιαφορούν, επομένως και ενθαρρύνουν την παραπαιδεία. Ενθαρρύνουν την προσπάθεια στρεβλής μόρφωσης και εκμετάλλευσης των νέων και των οικογενειών τους. Τους βολεύει αυτό. Γιατί ο αμαθής, ο ημιμαθής ή ο στρεβλά μορφωμένος καλλιτέχνης, γίνεται ευκολότερα υποχείριο, αν όχι και "εργαλείο" του συστήματος για τη χειραγώγηση των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας και κερδοφόρο, για το μεγάλο κεφάλαιο, "μέσο παραγωγής". Το ΚΚΕ επανειλημμένα - και με ερωτήσεις - έχει θέσει το θέμα της καλλιτεχνικής παιδείας στη Βουλή. Αλλά αυτό που συναντά είναι η μόνιμη αδιαφορία της κυβέρνησης. Αδιαφορία που ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη στους επιχειρηματίες που θησαυρίζουν μέσω της Τέχνης.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ