Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον Αρειο Πάγο η επαγγελματική στέγη

Ο Αρειος Πάγος καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα των επαγγελματικών μισθώσεων, μετά την προσφυγή ενοικιαστή συνεργείου αυτοκινήτων. Κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αίτησης αναίρεσης ενοικιαστή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος 2041/92 ρύθμισε εξαντλητικά τις μισθώσεις επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα με το νόμο 2041/92 προβλέπεται αύξηση του ενοικίου των επαγγελματικών μισθώσεων κάθε χρόνο, η οποία θα καθορίζεται αφ' ενός μεν σε ποσοστό που δε θα είναι μικρότερο από 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και αφ' ετέρου αυξήσεις σε ποσοστό 75% ετησίως του τιμαρίθμου. Παράλληλα, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του ενοικίου δικαστικώς, με βάση το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα, όταν υπάρχει απρόβλεπτη μεταβολή που μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση ή λύση της σύμβασης.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε ότι η αναπροσαρμογή του ενοικίου για τις επαγγελματικές μισθώσεις μπορεί να γίνει δικαστικώς σε περίπτωση "απρόβλεπτης μεταβολής", όπως προβλέπεται από το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα και σύμφωνα με το νόμο 2041/92 και όχι με βάση "την αρχή της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών" του άρθρου 288 του Αστικού Κώδικα. Ο ιδιοκτήτης του γκαράζ είχε κάνει αγωγή στο Εφετείο της Πάτρας, όπου και δικαιώθηκε, επικαλούμενος το άρθρο 288 του Αστικού Κώδικα "για καλή πίστη", υποστηρίζοντας ότι είναι χαμηλό το ενοίκιο των 100.000 δραχμών. Το δικαστήριο του προσδιόρισε ενοίκιο 200.000 δραχμών.

Στη συνέχεια ο ενοικιαστής έκανε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, όπου ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος υποστήριξε ότι ο νόμος 2041/92 ρύθμισε εξαντλητικά το θέμα, προβλέποντας ρητά πως μόνο το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα καθορίζει την αναπροσαρμογή του ενοικίου και όχι το άρθρο 288. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ