Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ φέτος 52 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945, και της δεύτερης στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου και η ανθρωπότητα ακόμα δεν έχει απαλλαγεί από τον πυρηνικό εφιάλτη. Στο μισό αιώνα που μεσολάβησε από το ολοκαύτωμα, πολλά πράγματα αποκαλύφθηκαν για τους πραγματικούς στόχους αυτής της ενέργειας των Αμερικανών, που δεν ήταν άλλοι από την παγκόσμια επιβολή της κυριαρχίας τους. Εξίσου ανατριχιαστικές είναι και οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι δε δίσταζαν να μετατρέψουν σε πειραματόζωα και πολίτες της ίδιας τους της χώρας, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους... (σελίδα 5).

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - 50 χρόνια μετά. Στην επίπονη, βασανιστική προσπάθεια, που γίνεται για μια ζωντανή - συλλογική σκιαγράφηση της ιστορίας της Μακρονήσου, με την επέτειο των 50 χρόνων της, ο σύντροφος Χρίστος Σωφρονάς ξαναζωντανεύει τη μνήμη και περιγράφει απλά, ανθρώπινα και συντροφικά τον ομαδικό βασανισμό των πέντε συντρόφων μας του σύρματος του ΑΕΤΟ και ιδιαίτερα το θάνατο του Γιώργη Σαμπατάκου (σελίδες 6 - 7).

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ.Ο αγώνας συνεχίζεται. Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών στην πρόσφατη 48ωρη απεργία τους, συνέχεια των προηγούμενων αγώνων για το χτύπημα του δουλεμπορίου, δεν κάμφθηκε από την απόφαση της ΠΝΟ για μη συνέχιση των κινητοποιήσεων (σελίδα 9).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Κούβα. Με μια θαυμάσια εκδήλωση έπεσε, το βράδυ της Τρίτης 5 Αυγούστου, η αυλαία του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Στο πλημμυρισμένο από νεολαίους στην ψυχή και στις ιδέες "Παναμερικανικό Στάδιο", των 35.000 θέσεων, συμμετείχαν σύσσωμοι οι, τελικά, 12.326 αντιπρόσωποι από 132 χώρες, που αντιπροσώπευαν πάνω από 2.000 εθνικές και διεθνείς οργανώσεις. Συμμετείχε η ζωντανή επαναστατική κουβανική νεολαία και ο ηγέτης της ηρωικής αυτής χώρας, Φιντέλ Κάστρο,με άλλα στελέχη, η Βικτόρια Βελάσκεζ,πρώτη γραμματέας της ΚΝ Κούβας, πολλοί καλεσμένοι και τα μέλη της Διεθνούς Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Φεστιβάλ (σελίδες 10 - 11).

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ."Απλώνουν χέρι" στο ένσημο! Υποκρινόμενη ότι ασκεί "κοινωνική πολιτική" η κυβέρνηση προώθησε, μέσα από το νόμο για τους νέους αγρότες, μια ιδιαίτερα επιβλαβή διάταξη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων και τα έσοδα του ΙΚΑ. Και αυτό, απ' ό,τι φαίνεται, είναι μόνο η αρχή. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση για την πλήρη ανατροπή του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού των ενσήμων στις οικοδομές, προς ικανοποίηση των απαιτήσεων κατασκευαστών και μεγαλοεργολάβων (σελίδα 12).

ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ θύματα της συστηματικής φορολογικής λεηλασίας, που εξαπολύουν οι λογής - λογής κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων, αναδεικνύονται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας. Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας για τα εισοδήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και την αντίστοιχη φορολογία τους (σελίδα 31).

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ δρόμος αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο ιστορικό αγώνισμα στο χώρο του κλασικού αθλητισμού. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πρωτάθλημα από μόνο του. Κλασικό παράδειγμα, οι καθιερωμένοι πλέον αγώνες Μαραθώνιου δρόμου σε διάφορες πόλεις του κόσμου (Βοστόνη, Ν. Υόρκη, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Φουκουόκα, Βερολίνο, Παρίσι κτλ.), που αποτελούν κορυφαίο γεγονός με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων. Βέβαια, η δημοφιλής διαδρομή του Μαραθώνιου είναι η κλασική (Μαραθώνας - Παναθηναϊκό Στάδιο), στην οποία γεννήθηκε ουσιαστικά το αγώνισμα το 490 π. Χ. Μια αναδρομή του "Ρ" στην ιστορία του αθλήματος (σελίδα 13).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» ο σύντροφος Αντώνης Βαξεβάνης (2022-08-17 00:00:00.0)
Νεκρός ελαιοχρωματιστής μετά από πτώση (2019-08-27 00:00:00.0)
Κυκλοφοριακά μέτρα για τους Αγώνες (2004-08-28 00:00:00.0)
Μελωδικά «αγωνίσματα» (2002-10-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-07-28 00:00:00.0)
Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ασφάλιση (1998-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ