Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ
Στα χαρτιά η κρατική βοήθεια

Η προσπάθεια των δήμων να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην άθληση και η ισχνή βοήθεια από το υφυπουργείο Αθλητισμού

Η απόσταση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης είναι τεράστια. Το ίδιο και από τη διαφήμιση ως την υλοποίηση αυτών που κάποιοι ισχυρίζονται ότι ΘΑ κάνουν. Πριν από τις εκλογές, εναρμονισμένος στο κλίμα της εποχής, ο υφυπουργός Πολιτισμού Α. Φούρας υποσχέθηκε κονδύλι ύψους 4 δισ. δρχ., το οποίο αφορούσε προγράμματα μαζικής άθλησης.

Μάλιστα είχε δεσμευτεί πως θα ξεκινούσαν την 1η Οκτώβρη, "δέκα μέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης". Ο "Ρ" την περασμένη Κυριακή αποκάλυψε ότι ως τώρα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε δραχμή. Το θέμα όμως δεν εξαντλείται εδώ. Οπως φαίνεται και από τις κουβέντες των καθ' ύλην αρμοδίων, τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω, η λογική των κρατούντων δε "χωράει" το μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

Δε συμβαδίζει με την πολιτική του "δούναι και λαβείν". Τη θεωρούν μη ανταποδοτική. Δεν παράγει άμεσα και φανταχτερά αποτελέσματα, άρα δεν προσφέρεται για φλας, φιέστες, προβολή, δημαγωγία. Ο "Ρ" απευθύνθηκε σε τρεις δήμους και σας παραθέτει τις απόψεις.

"Εχουμε χορτάσει εξαγγελίες"

Στο Δήμο Χαϊδαρίου έχουν προγράμματα στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 2.000 άτομα κάθε ηλικίας. Στη ρυθμική είναι περίπου 250 παιδιά, στην κολύμβηση περίπου 800, επίσης 300 γυναίκες στο σχετικό πρόγραμμα κλπ. Για όλα αυτά και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων ο δήμος δαπανά περίπου 350 εκατ. δρχ. και η πολιτεία τον επιχορηγεί με 50.

Ο δήμαρχος, Κ. Σπηλιόπουλος, είπε στο "Ρ": "Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό, δυσανάλογο με τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες. Θεωρώ ως μη επιτρεπτό, για να μην πω απαράδεκτο, να μας στοιχίζει μόνο το κολυμβητήριο 150 εκατ. δρχ. και να παίρνουμε απ' τη ΓΓΑ συνολικά 50. Για τα υπόλοιπα δεν παίρνουμε δραχμή. Αυτό είναι άδικο.

Απ' το κονδύλι που είχε εξαγγείλει ο κ. Φούρας δεν έχουμε εκταμιεύσει χρήματα. Μπορεί να υπάρχουν καλές προθέσεις, και δεν τις αμφισβητούμε. Εκείνο που βλέπουμε όμως είναι ότι τα χρήματα που έρχονται είναι λίγα. Οι εξαγγελίες είναι εξαγγελίες, αν υλοποιηθούν, τα ξανασυζητάμε. Εμείς μιλάμε με τα σημερινά δεδομένα, γιατί από εξαγγελίες έχουμε χορτάσει. Διεκδικούμε περισσότερα χρήματα και πρέπει να πειστεί η πολιτεία ότι δεν πάνε χαμένα".Με λεφτά των δήμων

Απ' το Δήμο της Ν. Ιωνίας τις απόψεις του κατέθεσε ο υπεύθυνος του αθλητικού οργανισμού, Κ. Παπασταθόπουλος: "Η ΓΓΑ συνηθίζει κάθε χρονιά να εξαγγέλλει κάποια προγράμματα τα οποία υποτίθεται πως τα κάνει σε συνεργασία με τους δήμους. Ως πέρσι ήταν του στιλ πάρτε ορισμένους γυμναστές, το πολύ 5, οι οποίοι έρχονται το Δεκέμβρη.

Σε μας πέρσι ήρθε το Μάρτη (!!!). Αυτά ουσιαστικά είναι χαμένα λεφτά και απορώ πώς κάποιος παίρνει απόφαση να στείλει γυμναστή το Μάρτη που συνειδητά ξέρει πως αυτά είναι τζάμπα χρήματα. Αυτό είναι σκάνδαλο. Οχι με την έννοια πως κάποιος ιδιοποιείται τα λεφτά αλλά επειδή είναι σκορπισμένα λεφτά.

Κανένας δήμος δε θα φτιάξει ξαφνικά ένα πρόγραμμα τόσο αργά, όλα ξεκινούν τον Οκτώβρη. Αρα έχει κάνει τον προγραμματισμό του και δεν μπορεί ν' απολύσει έναν γυμναστή για να προσλάβει αυτόν που του στέλνει η ΓΓΑ. Οπότε τον παίρνει και είναι κοινό μυστικό πως τον απασχολεί σχεδόν εικονικά".

Ο Δήμος της Ν. Ιωνίας έχει προγράμματα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου, στίβου, πινγκ - πονγκ, σκακιού, ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, μπαλέτου, χορού για γυναίκες και την τρίτη ηλικία. Αθλούνται περίπου 2.700 άτομα και απασχολούνται 38 γυμναστές. Απ' αυτούς οι επτά θα είναι από τη ΓΓΑ. Ο Κ. Παπασταθόπουλος προσθέτει:

"Το κόστος των προγραμμάτων είναι περίπου 145 εκατ. δρχ. Η ΓΓΑ μας δίνει τους επτά γυμναστές που αντιστοιχούν σε περίπου 11 εκατ. δρχ. (...). Φέτος, λόγω του κακού προηγουμένου, επειδή κανείς δεν είχε εμπιστοσύνη πως θα τηρηθούν τα εξαγγελλόμενα, ο κάθε δήμος προγραμμάτισε με βάση τις δυνατότητές του. Εμείς φροντίσαμε να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ΓΓΑ ώστε να τους καλύψει αυτή.

Τα προγράμματα είναι στον αέρα γιατί δεν είναι θεσμοθετημένα. Ολοι οι δήμοι προσπαθούν με διάφορες "ντρίπλες" να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία του δημοσίου λογιστικού για να τα πραγματοποιήσουν. Οταν λ.χ. δε μας επιτρέπει να προσλάβουμε γυμναστές πώς θα γίνουν προγράμματα; Ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε μόνιμους. Οταν τα τμήματα λειτουργούν οκτώ μήνες, τους άλλους τέσσερις θα πληρώνουμε χωρίς αντικείμενο;

Για να πάρεις ορισμένου χρόνου πρέπει να κάνεις αίτηση 5 - 6 μήνες πιο πριν. Τ' αποτέλεσμα είναι αβέβαιο αφού συνήθως μόνο με παρέμβαση γίνονται εγκρίσεις. Ετσι καταφεύγουμε σε τεχνάσματα".

Περικοπές από την αρχή

Στον Ταύρο περιμένουν ακόμα το "πράσινο φως" προκειμένου να αρχίσουν τα προγράμματα. Ο Φάνης Θεοφάνους, μέλος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Ταύρου, μας είπε: "Από την πρώτη κιόλας στιγμή υποβάλαμε τις προτάσεις μας στη Νομαρχία προκειμένου να γίνει κάποια αξιολόγηση ώστε να προχωρήσουν στην προώθηση προς το υφυπουργείο Αθλητισμού. Βέβαια από την αρχή δεν ικανοποιηθήκαμε πλήρως. Στο πρόγραμμά μας ήταν να προσληφθούν 16 γυμναστές ενώ εγκρίθηκαν μόνο 4".

- Τι περιλαμβανόταν στα προγράμματα άθλησης που σκοπεύατε να δημιουργήσετε στον Δήμο;

- Αθλητισμός και γυναίκα. Αθλητισμός και παιδί (6 - 12). Αθλητισμός και παιδί (13 - 18). Αθλητισμός και τρίτη ηλικία. Επίσης είχαμε συμπεριλάβει και διάφορες επιμέρους δραστηριότητες, όπως το πινγκ - πονγκ, η ενόργανη γυμναστική, ο χορός

- Τι έχει πάρει όμως ο δήμος μέχρι τώρα από όλα αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά ο υφυπουργός Αθλητισμού;

- Μηδέν και πάλι μηδέν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πάρει απολύτως τίποτα.

Ετσι καθυστερεί και η πρόσληψη των γυμναστών. Εχουμε αποστείλει γραπτή διαμαρτυρία για την ανοργανωσιά αλλά και την ελλιπή ενημέρωση. Γιατί θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μόνο οι εξαγγελίες για οικονομική βοήθεια που έμειναν απλές υποσχέσεις, αλλά και τα χαρτιά που μας έστειλαν δε δίνουν σαφή εικόνα. Ετσι δε γνωρίζουμε ακριβώς το τι πρέπει να κάνουμε.

Προτάσεις διεξόδου

Η διαπίστωση πως κάτι δεν πάει καλά αποτελεί τη... μισή αλήθεια. Η υπόλοιπη βρίσκεται στις προτάσεις για βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης. Ο Δημ. Χατζηχαριστός, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου ΑΘηνών, μας είπε: "Η αντιμετώπιση της ανάγκης των Ελλήνων για άσκηση, μαζική άθληση και αναψυχή προϋποθέτει:

1. Ιδρυση Κέντρου διάδοσης της άσκησης, μαζικής άθλησης, αναψυχής. Θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με αρμοδιότητες την επιστημονική τεκμηρίωση, έρευνα στο ευρύ κοινό, οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, επιμόρφωση ειδικών, συνεργασία με διεθνείς φορείς, διαφήμιση, οργάνωση προγραμμάτων αγωγής υγείας και ενημερωτικού υλικού.

2. Μέσα από ενιαίο θεσμικό πλαίσιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση ν' αναλάβει την άσκηση, μαζική άθληση και αναψυχή των πολιτών της, έχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, εκπόνησης προγραμμάτων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των δημοτών, πρόσληψης επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, διαχείριση δαπανών. Κάλυψη εξ ολοκλήρου των προϋπολογισμένων δαπανών απ' το κράτος.

Ολα τα παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένα στην κερδοσκοπία, αλλά στην ικανοποίηση των αναγκών άσκησης και αναψυχής όλων των πολιτών, αδιάκριτα".

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ - Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την κατάργηση του Προγράμματος «Αθληση για Ολους» (2021-08-27 00:00:00.0)
Ερώτηση ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Αθληση για όλους» (2013-10-23 00:00:00.0)
Αθληση για όλους; (2013-10-19 00:00:00.0)
Παραδίδεται σε ιδιώτες (2012-04-01 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάσταση στον Πανελλήνιο ΓΣ (2010-07-15 00:00:00.0)
Χρυσώνουν το χάπι της λιτότητας (1996-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ