Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΤΛΑΝΤΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ '96
Κέρδισαν το μετάλλιο του χάους

Οι Αμερικανοί αμαύρωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της εκατονταετίας. Τα παρατράγουδα και η αγωνιστική πλευρά

Ολυμπιάδα 1996. Το αθλητικό γεγονός της χρονιάς. Για τους Ελληνες: η εκατονταετηρίδα από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η γιορτή των γιορτών. Η χαμένη Ολυμπιάδα. Το τέλος του ονείρου. To κραχ των αξιών. Για τον υπόλοιπο κόσμο: η αθλητική εκδήλωση με τις εξωγήινες επιδόσεις, τον εντυπωσιακό όγκο αγωνισμάτων, τις εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικού αθλητικού θεάματος. Για τη ΔΟΕ: το οικονομικό γεγονός της τετραετίας. Μπίζνες για όλα τα γούστα. Αν μάλιστα οι αγώνες διεξάγονται στη μητρόπολη του καπιταλισμού, ακόμα καλύτερα.

"Οι Ολυμπιακοί της ανακατωσούρας"

Οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν πολλά προκειμένου να νικήσουν το συναίσθημα που ήθελε την 26η Ολυμπιάδα να διεξάγεται στην Αθήνα. "Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μείνει στην ιστορία" έλεγαν. Στην πράξη απέδειξαν ότι ενδιαφέρονταν μόνο για το οικονομικό μέρος της διοργάνωσης. Απέτυχαν ακόμα και στην τεχνολογική υποστήριξη. "Ολυμπιακοί της ανακατωσούρας" έγραψε η βρετανική "Ντέιλι Μέιλ". "Προδομένοι αγώνες" συμπλήρωνε η "Ντέιλι Εξπρές". Η "Φρανς Σουάρ" απένειμε στην Ατλάντα το μετάλλιο του χάους. Η ρωσική "Ιζβέστια" επισήμανε ότι "τα πάντα στην Ατλάντα οργανώθηκαν για να προβληθεί η Ατλάντα" και το γερμανικό πρακτορείο, χαρακτήρισε "ταξίδι τρόμου" την προσπάθεια θεατών, αθλητών και δημοσιογράφων να φτάσουν στον προορισμό τους.

"Πας μη Αμερικάνος βάρβαρος"...

Ακόμα κι οι ίδιοι οι Αμερικανοί αγανάκτησαν με τον τρόπο που το ΝΒC κάλυψε τους αγώνες. "Η αίσθηση που έχω αποκομίσει έως τώρα για την Ολυμπιάδα είναι: νικάμε; ζήτω. Νικούν; είναι ντοπαρισμένοι..." έγραψε αρθρογράφος της "Ουάσιγκτον Ποστ" μετά από ρεπορτάζ που αμφισβητούσαν την... καθαρότητα της Ιρλανδέζας κολυμβήτριας Μισέλ Σμιθ που κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια. "Εχουμε μια κακή συνήθεια πολύ λίγο ευθυγραμμισμένη με το ολυμπιακό πνεύμα. Εάν δεν μπορείς να τους νικήσεις κατηγόρησέ τους" συμπλήρωσε η "USA Τουντέι". Οι άνθρωποι ύψωσαν την ολυμπιακή σημαία παρουσία ενόπλων αξιωματικών του αμερικανικού στρατού, την προσωπικότητα της Ιρλανδέζας θα υπολόγιζαν; Το περίεργο είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν την εντύπωση ότι οι δικοί τους αθλητές δεν κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η ιατρική υπηρεσία της ΔΟΕ ανακάλυψε μόνο 5 ντοπαρισμένους. Από τους Ρώσους Κορνέεφ και Γκουλίγιεφ αφαιρέθηκε μάλιστα το μετάλλιο που είχαν κατακτήσει. Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι τα θετικά δείγματα ήταν πολύ περισσότερα, όμως άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Εδώ οι δύο κορυφαίες φιγούρες των αγώνων, ο Καναδός Ντ. Μπέιλι που κατέκτησε το χρυσό στα 100μ. με παγκόσμιο ρεκόρ (984) και ο Μ. Τζόνσον που κυριάρχησε στα 400 και 200 μ. καταρρίπτοντας μάλιστα το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στο δεύτερο αγώνισμα με 1932, ομολόγησαν ότι οφείλουν τις επιτυχίες τους στην κρεατίνη, η οποία δε βρίσκεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Η αντιτρομοκρατική υστερία

Στην προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η Ατλάντα, 2.000 οικογένειες διώχτηκαν από τα σπίτια τους ώστε η πόλη να φαντάζει ομορφότερη. Τα μέτρα ασφαλείας πρωτοφανή και σε βαθμό υστερίας. Ολα όμως κατέρρευσαν, όταν σε τρομοκρατική ενέργεια στο πάρκο της εκατονταετηρίδας στο οποίο είχαν συσσωρεύσει 60.000 επισκέπτες, 2 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 110 τραυματίστηκαν.

Α! να μην ξεχάσουμε και τον Γλύξμπουργκ. Ο αποτυχημένος πρώην βασιλιάς εκμεταλλεύτηκε τις προσωπικές του συμπάθειες στη ΔΟΕ και την ΕΟΑ, προκειμένου να κάνει τις απονομές στους Μελισσανίδη και Κακλαμανάκη.

Μπορεί οι 600.000 επισκέπτες να ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, τα γήπεδα ήταν όμως κατάμεστα πρωί και απόγευμα. Στο ποδοσφαιρικό τουρνουά οι θεατές ξεπέρασαν τα 1,2 εκατ. ενώ συνολικά από τα εισιτήρια οι Αμερικανοί έβαλαν στο ταμείο τους 458 εκατ. δολ. Ο αριθμός των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, τεχνικών, αθλητών, συνοδών και παραγόντων έφτασε τις 31,5 χιλιάδες.

Ο αγωνιστικός απολογισμός

Στον αγωνιστικό τομέα κυριάρχησε η αμερικανική ομάδα με 43 χρυσά, 32 ασημένια και 25 χάλκινα μετάλλια. Ακολούθησαν η Ρωσία με 26-21-14, η Γερμανία με 21-18-27, η Κίνα με 16-22-12, η Γαλλία με 15-7-15 και η Ιταλία με 13-9-12. Οι επιδόσεις κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα, με την άρση βαρών να κλέβει την παράσταση. Συνολικά καταρρίφτηκαν 20 παγκόσμια ρεκόρ, εκ των οποίων τα 12 από αθλητές της άρσης βαρών. Στην κολύμβηση νέες παγκόσμιες επιδόσεις δημιούργησαν, ο Ρώσος Παγκράτοφ στα 100 πεταλούδα με 57.27, η Νοτιοαφρικανή Χέινς στα 100 πρόσθιο με 1.07.20, ο Βέλγος Ντερμπουγκρίβ στα 100 πρόσθιο με 1.00.60 και η ομάδα των ΗΠΑ στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μεικτή με 3.34.84. Από ένα παγκόσμιο ρεκόρ είχαμε στην ποδηλασία και τη σκοποβολή. Στην άρση βαρών πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Ελλάδα. Στην ενόργανη γυμναστική η Ρωσία με τη Ρουμανία. Στην κολύμβηση οι ΗΠΑ, όπου κατέκτησαν το 1/4 του συνόλου των μεταλλίων τους. Στην κωπηλασία η Αυστραλία. Στην ποδηλασία η Γαλλία με την Ιταλία. Στην πυγμαχία η Κούβα. Στον στίβο οι ΗΠΑ με τον 35χρονο Κ. Λιούις να κατακτάει το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στο μήκος με επίδοση 8.50 και να συμπληρώνει 9 χρυσά Ολυμπιακά. Στον τελικό του μπάσκετ οι ΗΠΑ επικράτησαν της Γιουγκοσλαβίας με 95-69. Στο ποδόσφαιρο η Νιγηρία έκανε την έκπληξη νικώντας την Αργεντινή με 3-2. Στο πόλο η Ισπανία ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά νικώντας στον τελικό την Κροατία με 7-5. Στο βόλεϊ ανδρών η Ολλανδία κέρδισε επιτέλους την Ιταλία με 3-2 σετ και στον αντίστοιχο τελικό των γυναικών η Κούβα την Κίνα με 3-1.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ