Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αθλητική Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Πώς άλλαξε η Ευρώπη από την απόφαση Μποσμάν. Μιλά στο "Ρ" ο γενικός γραμματέας της ΕΟΑ Δ. Γάγγας

Το τέλος του 1995 σηματοδότησε την αφετηρία καθοριστικών αλλαγών στον αθλητισμό, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις 15 του Δεκέμβρη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την οριστική του απόφαση στην περιβόητη "υπόθεση Μποσμάν". Μια ετυμηγορία που διαφοροποιεί ουσιαστικά το αθλητικό σκηνικό στη "γηραιά ήπειρο". Για τις παραμέτρους αυτής της υπόθεσης μίλησε στο "Ρ" ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και νομικός, Διονύσης Γάγγας.

"Απλοποιημένα η ουσία της "υπόθεσης Μποσμάν" είναι πως ό,τι ισχύει για κάθε εργαζόμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), περιλαμβάνει πλέον και τους αμειβόμενους αθλητές. Εχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από το ένα κράτος στο άλλο και να εργαστούν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.

Επίσης μετά τη λήξη της σύμβασης επιλέγουν ελεύθερα τον εργοδότη χωρίς υποχρέωση καταβολής ανταλλάγματος στην ομάδα που ήταν. Η απόφαση, προς το παρόν, δεν ισχύει για τις εντός συνόρων μετακινήσεις όπου εξακολουθούν να υφίστανται οι δεσμεύσεις.

Αυτό όμως αντιτίθεται στην αρχή των ίσων όρων και ευκαιριών. Ηδη στη Δανία έχει γίνει προσφυγή στα δικαστήρια με βάση το άρθρο 85 του καταστατικού χάρτη της ΕΕ περί ανταγωνισμού. Θεωρώ πως είναι ζήτημα χρόνου η επέκταση και στις εγχώριες μετεγγραφές. Επισημαίνω ότι αν συμβεί αυτό η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να πειθαρχήσει.

Τα νέα δεδομένα δεν περιορίζονται, όπως ορισμένοι νομίζουν, στους επαγγελματίες αθλητές. Υπάρχει μια άλλη διάταξη στον καταστατικό χάρτη που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει λ. χ. στη χώρα μας ν' ασκήσει το επάγγελμά του και ταυτόχρονα ν ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Εντάσσεται λοιπόν σ' ένα σωματείο και συμμετέχει στις εγχώριες διοργανώσεις, χωρίς περιορισμούς. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί αν σε αμιγώς ερασιτεχνικά αθλήματα εισχωρήσουν αλλοδαποί. Αυτός πιστεύω πως είναι ο μεγάλος κίνδυνος.

Η "υπόθεση Μποσμάν" έφερε στην επιφάνεια μια κατάσταση νομική, αρχών της ΕΕ, η οποία ως περιεχόμενο δεν είναι καινούρια. Εξυσε... μια πληγή και άνοιξε το απόστημα. Δημιούργησε ή θα δημιουργήσει αθλητισμό δύο ταχυτήτων. Οσοι μπορούν να πληρώσουν θα ενισχυθούν, οι άλλοι όχι. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για το θέμα, μ' αποτέλεσμα να υπάρχουν παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις.

Μοναδική "απάντηση" είναι η μαζική παραγωγή αθλητών στη βάση, ώστε όσοι και να φύγουν να παραμείνει ένα σημαντικό (αριθμητικά και ποιοτικά) δυναμικό. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται η βοήθεια της πολιτείας".

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ